In de wateren rondom IJsland zit het vol met onder andere bultruggen, blauwe vinvissen, orka’s en dolfijnen. Binnen Europa is IJsland het land waar je de grootste kans hebt om walvissen te spotten. Daarom zou het zonde zijn als je tijdens je IJsland reis de kans niet grijpt om mee te gaan op een walvissafari.
Walvissen spotten IJsland
In dit artikel lees je wat de beste tijd is voor een walvissafari. Maar ook waar je precies op de boot kunt stappen en hoeveel zo’n tour dan kost. Aan het eind vind je ook nog een aantal goede spotter-tips.
In deze walvistour reisgids lees je over
# Soorten walvissen spotten IJsland
# Beste tijd om walvissen te spotten in IJsland
# Wat kost walvissen spotten in IJsland?
# Regel je walvistour tickets online
# De beste plekken in IJsland om walvissen te spotten
# Tips voor het spotten van walvissen
# IJsland walvisjacht
Soorten walvissen spotten IJsland
We kennen 85 soorten walvissen in de wereld. Van die 85 is het bekend dat er 23 soorten in de zee rondom IJsland zwemmen.
Er is een aantal meest voorkomende soorten walvissen die je kunt spotten in IJsland. Dat zijn de dwergvinvissen, bultruggen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. Als je geluk hebt kan je ook orka’s treffen. Of gewone vinvissen, noordse vinvissen en grienden.
De bultruggen trekken na de zomer door naar warmer water. Om zich daar met een goedgevulde buik voort te planten. Daarom ligt het ook aan de periode dat je in IJsland bent welke walvis je precies kunt zien.
Waarom zijn er zoveel walvissen te zien rondom IJsland?
Nou, dat komt omdat er voor deze zwemmende zoogdieren veel voedsel te vinden is rondom IJsland. Ze eten plankton, vis en krill (garnaalachtige zeedieren). Deze lekkernijen vinden ze niet ver uit de kust van IJsland.
Daarom maak je ook zo’n grote kans om in IJsland walvissen te spotten. Ze zijn er praktisch het hele jaar door.
Wist jij dat een dolfijn dus ook een soort walvis is? Ik niet…
Lees hier meer achtergrondinformatie over walvissen.
Leuk om te doen in Reykjavik!
Ik vond het heel erg leuk om in Reykjavik naar Whales of Iceland te gaan. Hier loop je tussen 23 levensgrote modellen van walvissen die in de wateren rond IJsland voorkomen. Het is een unieke kans om te zien hoe gigantisch groot deze beesten zijn. Tijdens het spotten zie je ze zelden in hun hele omvang. Ik vond deze tentoonstelling écht een aanrader. Leuk om naartoe te gaan voorafgaand aan de walvistocht.
> Boek hier je entreekaartjes voor Whales of Iceland
Beste tijd walvissen spotten IJsland
De meeste walvissen zijn in de zomerperiode te vinden. Dat is van eind april tot oktober ongeveer.
Maar ook in de winter maak je nog een hele grote kans om ze te zien. En er is een bijkomend voordeel van de winterperiode. Je krijgt er dan met een beetje geluk besneeuwde bergtoppen en een ondergaande zon bij cadeau.
Is er een specifiek soort walvis dat je graag wilt zien? Dan zou je de periode van jouw IJsland reis daarop kunnen afstemmen.
Walvissen spotten in de zomer
In IJsland is de zomer het hoogseizoen als het gaat om het zien van de meeste zeedieren. Omdat de zon in IJsland in de zomer nauwelijks onder gaat, is het er heel lang licht. Dat is voordelig voor de hoeveelheid plankton en krill.
Die extra hoeveelheid voedsel trekt naast walvissen ook andere vissen naar IJsland aan. Walvissen zijn gek op vis. Daarom vind je ze in de zomerperiode in grote getalen rondom IJsland.
In de zomer ligt het slagingspercentage tijdens een walvisexcursie bijna op 100%.
Walvissen spotten in de winter
Enkele walvissen zwemmen in de winter door naar andere oorden. Daarom neemt de kans om ze te zien in deze periode wat af. Maar dat de kans kleiner is, zegt niet dat je ze niet gaat zien.
Zelfs in de winter ligt de kans om walvissen te spotten in IJsland nog op zo’n 60%. En dat is echt nog veel. Dwergvinvissen, dolfijnen en orka’s blijven het hele jaar rond IJsland zwemmen.
Ga je in de winter walvissen spotten in IJsland? Dan kan je ook kiezen voor een speciale walvistocht in de avond. Op deze manier heb je kans om tegelijkertijd het noorderlicht te zien.
> Boek hier je speciale walvistocht in de avond
Herkansing!
Je kunt net als ik de zeldzame pech hebben om echt helemaal niets te zien. Ik was er begin maart en heb vaak pech met het spotten van dieren. In zo’n geval krijg je bij de meeste aanbieders de mogelijkheid om gratis mee te gaan met een volgende walvistocht. Ofwel later op de dag of de volgende dag. Dan kan het echt niet meer misgaan!
Wat is het beste moment van de dag om walvissen te spotten?
Ja, hier kan je hele theorieën aan ophangen.
Men zegt dat je in de middag net iets meer kans maakt. Dit omdat ze op de tours in de ochtend al hebben kunnen uitzoeken waar de meeste walvissen zich bevinden. In de middag heb je het voordeel van die voorkennis.
Toch is er ook een voordeel van meegaan op een walvissafari in de ochtend. Want wanneer je de pech hebt gehad niks te zien, dan kan je op dezelfde dag nog een poging doen.
>> Lees ook Overnachten in IJsland: een overzicht van leuke hotels en guesthouses
Wat kost walvissen spotten in IJsland?
Welk soort boot kies je
De prijs van walvissen spotten in IJsland is grotendeels afhankelijk van het type boot dat je kiest. Je kunt met een grote omgebouwde vissersboot mee of met een opblaasbare RIB boot (Rigid Inflatable Boat).
Een walvistour in een RIB boot is duurder dan in zo’n grote boot. Maar het brengt je wel veel dichter bij de walvissen. Op een RIB boot zit je met maximaal 12 man. Op de normale boten kunnen er wel 200 mee. Een hele andere ervaring dus.
Kies je voor een grote boot in plaats van de RIB boot? Dan heb je wel meer comfort. Zo kan je er naar binnen bij slecht weer en heb je de vrijheid om rond te lopen.
Dit zijn de prijzen
Gemiddeld genomen ben je voor het spotten van walvissen in IJsland zo’n €75,- kwijt. Dat is de prijs voor een walvistocht op een normale boot. Besluit je mee te gaan op een RIB boot, zodat je dichter bij de walvissen kunt komen? Dan moet je denken aan €150,- per persoon.
Over het algemeen mogen kinderen tot en met 6 jaar gratis mee. En kinderen tot 15 jaar krijgen korting op de prijs.
Regel je walvistour tickets online
Om de natuur niet teveel te verstoren varen er dagelijks een beperkt aantal boten uit. Het is daarom verstandig je tickets ruim van tevoren aan te schaffen. Zeker als je in de zomer op IJsland bent en als je wilt vertrekken vanuit een populaire haven. Zo voorkom je dat de walvistocht al volgeboekt is op de dag van jouw voorkeur.
Je kunt online gemakkelijk alvast je plekje op de boot reserveren. Verderop laat ik je de mogelijkheden zien.
Wat krijg je dan tijdens een walvistour?
De walvistochten duren allemaal maximaal drie uur. De tours in een RIB boot meestal twee uur.
Bij alle walvistours is een gids aanwezig. De gids vertelt je van alles over de walvissen. In sommige gevallen is er ook nog een drankje en een snack inbegrepen.
Check de voorwaarden van de walvistocht aanbieder voor de exacte invulling van de tour.
De beste plekken in IJsland om walvissen te spotten
Ok, we weten inmiddels dat je op IJsland een hele goede kans maakt om walvissen te zien. Hieronder kan je meteen je walvistour regelen. Kies voor vertrek vanuit Reykjavik, Húsavik, Akureyri, Dalvík of Snaefellsnes.
Walvistour Reykjavik
Bijna iedereen die IJsland bezoekt, komt aan in Reykjavik. Dit is dan ook meteen een goede plek om op een walvistocht mee te gaan.
Ik ben hier zelf op pad geweest met een walvisexcursie van Elding. Deze tour vertrekt vanuit de oude haven. Je wandelt daar van het centrum gemakkelijk naartoe.
Wat ik onder andere leuk vond van Elding, is dat je op hun website per dag kunt lezen welke walvissen ze gezien hebben. Ze houden er een speciaal dagboek voor bij. Daardoor krijg je alvast een goede indruk van de kans op succes en wat je kunt gaan zien.
- Reykjavik walvissen spotten (georganiseerd door Elding)
- Reykjavik walvissen spotten met luxe jacht en in kleiner gezelschap
- Reykjavik walvissen spotten in een RIB boot
Tip!
Blijf je tijdens je IJsland reis niet alleen in omgeving Reykjavik? Dan kan je je walvistocht ook bewaren voor een andere plek. Gewoonweg omdat het op de andere plekken (met uitzondering van Húsavik) relatief rustiger zal zijn. Reykjavik is nu eenmaal de plek waar iedere reiziger aankomt en vertrekt.
>> Lees ook Wat te doen in Reykjavik? Bezienswaardigheden, dagtrips en hotels
Walvistour Húsavik
Húsavik ligt in het noorden van het eiland. Niet ver bij Akureyri vandaan. Het wordt ook wel de walvishoofdstad van IJsland genoemd.
Het water bij Húsavik is het meest vruchtbaar. Daarom zijn er heel veel soorten walvissen te vinden. Húsavik zou ook dé plek zijn om het grootste dier op aarde te zien. De blauwe vinvis. Verwacht hier daarom, net als in Reykjavik, veel (walvis)toeristen.
Je vaart in de Skjálfandi baai. Daar heb je van half april tot eind augustus naast walvissen ook goede kans op het spotten van papegaaiduikers (puffins).
Wil je er zeker van zijn dat je deze puffins ziet? Combineer de walvistour dan met een bezoek aan de puffin kolonie.
Als je nog tijd over hebt, dan is het walvismuseum in Húsavik ook zeker een bezoekje waard.
- Húsavik walvissen spotten (de walvistocht is CO2-neutraal en inclusief versnaperingen)
- Húsavik walvissen spotten inclusief puffin kolonie
- Húsavik walvissen spotten inclusief puffin kolonie in een RIB boot
Walvistour Akureyri
Akureyri is naast Reykjavik de andere grote stad op IJsland. Akureyri ligt dus in de buurt van Húsavik, in het noorden van het eiland.
Ook vanuit hier vertrekken er dagelijks walvistochten. Je vaart door Eyjafjördur. Dit fjord is omgeven door bergen, soms met sneeuw bedekt. Dat maakt de boottocht extra mooi.
- Akureyri walvissen spotten
- Akureyri walvissen spotten in een RIB boot
Walvistour Dalvík
Je kunt vanuit Akureyri ook besluiten naar Dalvik te rijden. Dit is een klein vissersdorpje.
Je vaart tijdens een walvistocht vanuit Dalvík op hetzelfde water als de tours vanuit Akureyri. Het slagingspercentage is daarom gelijk.
De ervaring bij Dalvík zal een stuk kleinschaliger zijn. Dit vissersdorpje is veel kleiner en een minder bekende plek dan Húsavik.
Leuke bijkomstigheid! Je krijgt aan het einde van de tour ook nog de kans om zelf een hengel uit te gooien.
- Dalvík walvissen spotten inclusief zeevissen en versnaperingen
Walvistour Snaefellsnes
Tot slot kan je ook nog vanaf het schiereiland Snaefellsnes op zoek gaan naar walvissen. Vanuit het plaatsje Ólafsvik bijvoorbeeld.
Vanaf november komt er veel haring naar dit deel van IJsland gezwommen. Dat is voor orka’s een waar feestmaal. Je hebt hier daarom van november t/m het voorjaar een goede kans op het spotten van orka’s. Potvissen worden in deze regio overigens het hele jaar door wel gespot.
Láki tours is de aanbieder die ik je op dit schiereiland aanraad.
- Schiereiland Snaefellsnes walvissen spotten (meerdere opstappunten mogelijk)
>> Lees ook Auto huren in IJsland: de beste tips en info
Tips voor het spotten van walvissen
Nu weet je precies wanneer je moet gaan, waar je op de boot moet stappen en hoeveel het je gaat kosten. Dan is het ook nog wel handig om wat tips mee te krijgen voor tijdens de walvistocht.
Dit zijn mijn persoonlijke spotter-tips.
- Zorg bovenal dat je warm aangekleed bent. Zowel in de winter als de zomer. Op zee is het vaak nog kouder dan het al is op het vasteland, door straffe wind. Bij de meeste aanbieders krijg je daarom speciale pakken. Deze trek je over je kleding aan. Ik was heel erg blij met die extra laag. Zorg wel zelf voor muts, sjaal en handschoenen.
- Neem een fototoestel mee met een goede zoom. De boten blijven zoveel mogelijk op gepaste afstand van de walvissen. Het is natuurlijk tof als je precies op het juiste moment dat mooie plaatje weet te schieten.
- Wil je zeker zijn dat je walvissen spot? Zorg dan dat je in je reisschema nog tijd vrijhoudt voor een herkansing. In het geval dat het je onverhoopt de eerste keer niet gelukt is. Door wat marge in te bouwen kan je ook flexibel zijn als de walvistocht niet doorgaat vanwege de weersomstandigheden.
- Word je snel zeeziek? Neem dan een pilletje in. Toen ik de walvistocht deed was het water heel kalm, maar dit kan ook wel eens anders zijn. Bij de meeste walvistochten hebben ze deze pilletjes tegen zeeziekte ook op de boot. Ik zou er voor alle zekerheid zelf voor zorgen.
- Probeer de plek te bemachtigen op de boot waar je zoveel mogelijk een 360 graden view hebt. Je weet nooit waar de walvissen zich laten zien.
IJsland walvisjacht
Tot slot vind ik het nog wel belangrijk om hier een stukje aan te wijden. Het is namelijk helaas nog steeds zo dat er in IJsland jacht wordt gemaakt op walvissen.
Tegenwoordig eten de IJslanders zelf nog maar amper walvisvlees. Het meeste van wat ze vangen wordt verkocht aan Azië. Mocht walvisvlees je worden aangeboden tijdens een walvistocht of zie je het op het menu staan in een restaurant? Dan zou ik je willen adviseren om het niet te doen. Door het aan te nemen draag je bij aan de vraag naar walvisvlees. Het houdt de walvisjacht in stand.
Hier lees je meer over de walvisjacht en de gevolgen ervan.
Alvast veel plezier bij het spotten van walvissen in IJsland!
Ik hoor graag of het je gelukt is ze te zien.
Ben je nieuwsgierig naar de andere artikelen die ik schreef over reizen door IJsland?
> Hotsprings IJsland: een overzicht van de fijnste IJslandse warmwaterbronnen
> Wat te doen in Reykjavik? Bezienswaardigheden, dagtrips en hotels
> Overnachten in IJsland: een overzicht van leuke hotels en guesthouses
Of keer terug naar het blog voor andere reisinspiratie
18 reacties. Plaats een nieuwe
Wat een mooie beesten hè? Ik vind ze van jongs af aan al fascinerend en koester dierbare herinneringen aan die keren in Canada en Zuid Afrika dat ik ze van dichtbij zag. Maar jouw foto’s van die springende walvissen zijn wel echt fantastisch! Wat een geweldige ervaring en dat ook nog zo kunnen vastleggen, geweldig!
Ja fantastisch! De credits voor de foto’s van springende walvissen zijn voor de organisatoren van de walvistours hoor. Ik heb zelf nog nooit een springende walvis gezien, dat lijkt me echt ultiem.
Wat een geweldige foto’s zeg! Ik vind walvissen spotten echt geweldig, maar ik heb hele slechte herinneringen aan mijn walvissentour op IJsland. Ik ben namelijk nog nooit zo zeeziek geweest…wat een drama. Heb dus geen walvissen gezien.
Wat een dikke pech Kelly! Had je geen pilletje genomen of werkte die niet? Ik had een hele rustige zee, dus nergens last van. Hopelijk kan je het nog eens meemaken maar dan onder betere omstandigheden.
Ik ben zo jaloers. Dit zou echt iets zijn wat ik mezelf nog zou zien doen. Alleen spijtig dat ik mega zeeziek wordt op een boot (die moet niet eens los van de kade zijn om me al groen te doen uitslaan).
Oh ja, en dat ik absoluut niet tegen kou kan. 20 graden boven de 0 is voor mij al veel te koud.
Kunnen er nu echt geen walvissen zitten rond Afrika of zo?
Oeh Sophie dit klinkt inderdaad als de slechtste combinatie voor jou haha. Jij kunt dan beter naar Zuid-Afrika gaan, in Kaapstad bijvoorbeeld kan je ze als je geluk hebt ook gewoon vanaf de kant spotten.
Wat grappig, ik wist niet dat een dolfijn een walvis soort is. Afgelopen januari heb ik voor het eerst walvissen gespot in Sri Lanka en dat was geweldig (de soort weet ik even niet, geen dolfijn in ieder geval). Ik zou dolgraag een orka ooit in het echt zien. En ze in IJsland spotten staat op mijn bucketlist.
Nee wist ik dus ook niet, zo leren we nog eens wat haha. Oh Sri Lanka is ook zo’n fijn land en tof dat je daar walvissen gespot hebt! Hopelijk dan ook nog een keer orka’s in IJsland 🤞🏻
Als ik deze foto’s zie, dan wil ik dit ook! Lijkt me zo indrukwekkend, het formaat van deze dieren is echt ongelooflijk. Dam voel je jezelf heel klein. Wel een flinke prijs, voor een excursie op een kleine boot, maar helemaal het geld waard.
Ja snap ik, het is ook echt indrukwekkend! Tja geld is altijd een lastig punt, maar ik denk ook dat het de ervaring meer dan waard is.
Tot nu toe heb ik alleen nog maar walvissen gezien in Australië en dat was zo gaaf! Goed om te weten dat het ook wat dichter bij huis kan 🙂 En het ziet er best koud uit op die boot!
Haha ja warm was het ook zeker niet, maar met zo’n pak dat je daar krijgt is het echt goed te doen hoor!
Wij hebben 2x een walvis-tour gedaan (Amerika en Canada), maar hebben toen orka’s gespot. In Nieuw-Zeeland spotten we Hector dolfijnen. In IJsland hebben we bewust geen walvistour gedaan omdat het daar mega duur is. Maar ik wil er graag weer eentje doen ooit! Ik dacht dat Madeira ook een goeie plek is om ze te spotten.
Ja in Nieuw-Zeeland kan je ook goed walvissen spotten; ik heb daar sperm whales en hector dolfijnen gezien. Er werd mij toen verteld dat ik daarmee op 1 dag het grootste en het kleinste zeezoogdier op aarde gespot had. Amerika en Canada ben ik zelf nog niet eerder geweest, maar lijkt me ook erg tof!
Wij zijn in Amerika en Nieuw-Zeeland mee geweest met een boot om walvissen te spotten. Wij zagen orka’s, Humbacks (die enorm lui waren en dus niet spectaculair sprongen), heel veel dolfijnen en Spermwhales. Zo gaaf! Ik zou dit in IJsland ook wel willen doen, 75 euro valt me mee, ik las vaker over prijzen dik over de 100 euro.
Tof dat je al een aantal ervaringen met walvissen spotten hebt Linda! Zou leuk zijn als je het ook nog eens in IJsland kunt doen om nog andere soorten te zien en wie weet ooit dat geluk dat je ze echt springend uit het water ziet komen.
Waaauw, zo ontzettend gaaf. En wat een handige tips. Het lijkt me vooral te gek de walvissen in de winterperiode te spotten. Hoe tof met besneeuwde bergpieken!
Sowieso is IJsland supertof in de winter! Wel koud hoor dan op de boot, maar daar kan je je dus goed tegen kleden. Ik ben heel benieuwd hoe jouw ervaring gaat zijn Maaike!