
Wie op vakantie gaat naar Zanzibar, mag Stone Town niet overslaan. Het is wat mij betreft echt een must-see. Als je door Stone Town struint waan je je tegelijkertijd ook in Marokko, India en Oman. Je ziet overal bijzondere deuren verfraaid met houtsnijwerk, regelrecht uit het oude India of een Arabisch oord. Mannen trekken karren met goederen door smalle, kronkelige straatjes. Het is alsof je er teruggeworpen wordt in de tijd, met een smeltkroes van culturen. De slingerende straatjes vormen een waar labyrint; ga lekker slenteren en zie maar waar je uitkomt. Naast kleurrijke bazaars heeft de stad ook veel leuke restaurantjes, rooftop bars, hippe koffietentjes en mooie hotels te bieden. Ik geef je hier al mijn Stone Town tips en bezienswaardigheden.
Stone Town Zanzibar
Zanzibar is een eiland voor de kust van Tanzania. De hoofdstad van Zanzibar is Zanzibar-stad en Stone Town maakt daar onderdeel van uit. Het is het oude centrum van de hoofdstad. De lange geschiedenis van het eiland met diverse bezetters (onder andere Portugezen, Britten en Omaanse sultans) heeft een smeltkroes aan cultuur nagelaten. Door de handige ligging is Stone Town lange tijd hét handelscentrum voor kruidnagel en slaven geweest. Al ruim 20 jaar staat dit oude centrum, zeer terecht, op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Waarom die naam Stone Town?
Stone Town dankt zijn naam aan het kalksteen waarmee alle gebouwen in de stad gebouwd zijn. Dat kalksteen werd gehaald uit het koraalrif van de omgeving. Het geeft de gebouwen een witte kleur met een rood tintje.
De typische deuren
De mix van verschillende culturen vind je in alles terug op Zanzibar. Je ziet het aan de mensen, je proeft het in het eten, maar als je goed rondkijkt in Stone Town dan zie je het ook terug in de architectuur. De Swahili stijl is een mix van Arabische, Indiase en Perzische architectuur. Het meest opvallend zijn de deuren, het visitekaartje van de eerste bewoners van het huis.
Met een beetje kennis kan je er achter komen welke deur waar vandaan komt. De houten deuren met fraai houtsnijwerk zijn van Arabische origine. De deuren uit India hebben stalen of koperen punten, destijds nog om olifanten buiten te houden, nu vooral mooi om te zien. Soms zie je een mix van deze stijlen terug in één deur. Aan de deur kon men vroeger goed zien wie er woonde en in welke handel er gedreven werd. Het fungeerde als statussymbool en als er goed geboerd werd in de handel dan zelfs als pronkstuk. Ga op onderzoek uit, probeer de afkomst te herkennen en bedenk je hoeveel historie er achter deze deuren schuilgaat.
Tip!
Kleed je tijdens je bezoek aan Zanzibar en Stone Town gepast. Meer dan 95% van de inwoners van Zanzibar is islamitisch. Uit respect voor hun geloof is het goed om daar rekening mee te houden. Voor vrouwen betekent het dat je je schouders en je knieën bedekt. Op het strand kan je wel in je zwemkleding liggen hoor, maar als je even een strandwandeling maakt of door de stad loopt dan is het goed je netjes te kleden.
Bezienswaardigheden Stone Town
Eigenlijk is Stone Town zelf de grootste bezienswaardigheid als je het mij vraagt. Gewoon rondstruinen door het oude centrum en verdwalen in het doolhof aan kronkelige straatjes. Zo snuif je letterlijk en figuurlijk het allerbeste de cultuur op. Mocht je daadwerkelijk de weg kwijtraken (en dat gaat je vast eens gebeuren), dan is er altijd een Zanzibari die je graag te hulp schiet en je even de juiste weg wijst. Of maak een stadswandeling met een lokale gids, zodat je ook meteen veel interessante info meekrijgt. Naast deze belevenis, kan ik je ook de volgende 6 bezienswaardigheden aanraden:


#1 Bezoek de voormalige Slave Market
Zanzibar is vanwege de goede ligging dus een hele belangrijke handelspost geweest en dat heeft een groot deel van de geschiedenis bepaald. Er werd niet alleen volop in goederen gehandeld, maar helaas ook op grote schaal in mensen. Jaarlijks werden er 50.000 Afrikaanse slaven verkocht. Niet het allerleukste onderwerp van je bezoek aan Zanzibar, maar wel een must vind ik. De slavernij is onlosmakelijk verbonden met dit eiland. Over deze geschiedenis kan je veel leren tijdens een bezoek aan de voormalige slavenmarkt. Je vindt deze bij de Anglicaanse kerk op Mkunazini Street. Ik vond het heel indrukwekkend en leerzaam.

#2 Bezoek een Spice Market
Zanzibar was ooit ‘s werelds topproducent van diverse specerijen zoals nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Er worden nog steeds veel kruiden geproduceerd en welke dat zijn kan je ontdekken tijdens een Spice Tour. Ga mee naar een kruidenboerderij en laat al je zintuigen werken bij het ruiken, voelen en proeven van diverse vruchten en specerijen. Een gids legt je uit hoe je ze kunt herkennen en hoe ze groeien. Het duurt circa 2,5 uur en de Spice Tour reserveer je gemakkelijk hier. Vind je het leuk om er een kookworkshop en lunch aan te koppelen, bekijk dan de variant Spice Tour met lunch.
#3 Forodhani Gardens
Dit groene park ligt aan de waterkant. Een heerlijke plek om overdag even tot rust te komen en mensen te kijken, maar eigenlijk is het in de avond pas echt the place to be. Dan transformeert het tot een geweldige food market. Allemaal eetstalletjes poppen op die de meest uiteenlopende gerechtjes serveren. Denk aan suikerriet sapjes, chai thee, Zanzibari pizza (zoet en hartig), samosa’s en vlees of vis op een stokje. Het meeste wordt live voor je neus bereid. Een soort foodtruckfestival met exotische snacks. Echt een leuke en bruisende plek.

#4 Mercury House
Ben je een Freddie Mercury fan of gewoon nieuwsgierig? Loop dan langs het huis waar de zanger van Queen gewoond heeft. Hij is op 5 september 1946 geboren in Stone Town en heeft hier tot zijn 8e gewoond. Daarna werd hij naar kostschool in India gestuurd. Verwacht er geen uitgebreid museum, maar bij de buren is wel een tentoonstelling te zien. Leuk voor de echte Queen fans.
#5 Neem een kijkje op de lokale markt: Darajani Market
Ik vind het bezoek aan een lokale markt altijd fantastisch. Er is wat mij betreft geen betere plek om een inkijkje te krijgen in het lokale leven. Interessant om te zien wat er allemaal verkocht wordt en hoe ze het presenteren. Bij de kleurrijke en bruisende Darajani Market in Stone Town vind je van alles: groente, fruit, specerijen en souvenirs. Als je er tegen kunt, stap dan ook binnen bij de vlees- en vishal. Geweldig!

Handjeklap
Vind je het vaak lastig te bepalen of je nu wel of niet moet afdingen? Weet dan dat het hier onderdeel is van de cultuur. Kom gewoon met een tegenbod als je iets koopt op de markt of wanneer je een prijs afspreekt voor de taxi of een excursie. Het helpt als je van tevoren een beetje rondvraag doet over de gangbare prijs, dan weet je waar je onderhandelingsruimte zit.
#6 Prison Island
Wil je de stad even verlaten en genieten van een ander uitzicht? Ga dan mee op een boottochtje naar Prison Island. Dit kleine eiland ligt op een half uur varen van Stone Town. De enige inwoners zijn vier landschildpadden die ooit door de Seychellen cadeau zijn gedaan aan Zanzibar. Je kunt deze oeroude bewoners van dichtbij bewonderen. Ook is er tijd om te genieten van het strand en een duik te nemen in de zee.

Stadswandeling met gids
Wil je een aantal bezienswaardigheden combineren en je daarbij laten begeleiden door een lokale gids? Dan is dit een ideale excursie. Je bezoekt de slavenmarkt, loopt door de smalle straatjes van het oude centrum, bezoekt Darajani Market en andere populaire bezienswaardigheden. De lokale gids kan je veel achtergrondinfo geven, ook over de bijzondere deuren bijvoorbeeld. Je sluit af met een lokale lunch. Reserveer hier jouw stadswandeling met gids.
Eten en drinken in Stone Town Zanzibar
Ik noemde Forodhani Gardens eerder al als een hele leuke optie om in de avond te gaan eten. Maar er is ook een aantal toffe restaurants die gegarandeerd een succes zijn. Daarnaast biedt Stone Town ook mooie dakterrassen waar je een hapje kunt eten, een cocktail kunt drinken of een kopje chai thee. Dit zijn de plekken die ik je aanraad:

Zanzibar Coffee House
Een geweldig fijne koffiebar. Wij hebben hier in de middag heel relaxed gezeten, met een lekkere kop koffie voor mijn reisgenoot en voor mij een geurige chai thee. De baristas serveren naast een variëteit aan koffie ook taartjes, crêpes, mini-pizza’s en broodjes. Het bevindt zich in het hart van Stone Town in een charmant Arabisch huis. Lijkt het vol te zitten? Check voor de zekerheid het antieke dakterras, want ook daar mag je zitten en je hebt er een geweldig uitzicht.
Adres: 1563/64 Mkunazini Street. Geopend van 08:30 tot 18:00 uur, dakterras van 11:00 tot 15:00 uur.
Lukmaan Restaurant
Wil je kwalitatief lokaal eten voor weinig? Dan moet je naar Lukmaan gaan. Het is druk bezocht door locals en toeristen. Soms wat chaotisch, met vriendelijk personeel en heerlijk authentiek. Je krijgt er grote porties van wat er op dat moment op het menu staat. Vaak is het iets als biryani, gefrituurde vis of een smakelijke curry. Ook een goede optie voor de lunch.
Adres: New Mkunazini Rd. Geopend van 07:00 tot 21:00 uur.
Emerson Spice Hotel
Wil je echt fijn dineren, dan is Emerson Spice een hele goede keus. Op het dakterras van dit hotel is een ‘theehuis’ dat een panorama uitzicht biedt. Er wordt aangeraden om hier om 18:00 uur aan te komen, zodat je de zonsondergang mee kunt pakken met een cocktail. Daarna kan je genieten van overheerlijk lokaal eten, voornamelijk visgerechten. Zorg dat je je plekje op tijd gereserveerd hebt.
Adres: 4044 Tharia Street. Geopend van 12:00 tot 16:00 uur voor lunch en 18:00 tot 22:00 uur voor diner.
Monsoon Restaurant
Het leuke aan Monsoon is dat je hier echt een traditionele Arabische ervaring krijgt. Schoenen uit bij de deur en neem plaats op comfortabele kussens aan een lage tafel. Ze serveren er Swahili gerechten met een westerse touch. Er wordt soms ook live traditioneel Tanzaniaanse taarab muziek gespeeld.
Adres: Forodhani Gardens. Geopend van 12:00 tot 22:00 uur.
Ma Shaa Allah Cafe’
Zin in goed Indiaas eten? Dan moet je hier zijn. Je krijgt hier de lekkerste curry’s gepresenteerd door vriendelijk personeel. De curry’s worden geserveerd met rijst of naan brood. Het naan brood wordt live gebakken in de oven op het terras waar je zit. Je vindt er naast Indiaas eten ook Oost-Afrikaanse gerechten op de menukaart.
Adres: Mkunazini Street. Geopend van 08:00 tot 22:00 uur.

Hotels in Stone Town Zanzibar
Het gros van de reizigers die naar Zanzibar op vakantie gaat, besteedt de meeste tijd op een van de strandbestemmingen. Ik deed hetzelfde, maar ik besloot er wel een nacht in Stone Town aan vast te knopen. Ik raad je aan om minstens één dag in Stone Town door te brengen en het liefst met een overnachting erbij. Zo heb je alle tijd overdag om de stad te ontdekken en kan je in de avond ook nog naar een van de rooftop bars of restaurants.

Mijn hoteltips voor Stone Town
Balcony House
Een goede optie voor de budgetreiziger. Deze bed & breakfast biedt ruime kamers met hoge plafonds en is zeer schoon. Het stel dat het beheert is heel vriendelijk en zal je het gevoel geven dat je thuis bent. Vooral gastheer Mudy helpt je met een grote glimlach bij alles dat je nodig hebt. De keuken en wasmachine zijn vrij te gebruiken. Ontbijt wordt geserveerd tegen een meerprijs en de badkamer is gedeeld.
Vanaf €25,- per nacht voor een tweepersoonskamer exclusief ontbijt. Check hier de beschikbaarheid en actuele prijs.
Smiles Stone Town Hotel
Relatief nieuw hotel, van dezelfde eigenaar als het hele fijne hotel in Nungwi waar wij verbleven. Smiles Stone Town Hotel bestond nog niet toen wij op Zanzibar waren, maar als het net zo goed is als Smiles in Nungwi dan zou ik er zonder twijfel willen slapen. Het ziet er mooi uit en afgaande op de reviews is het perfect gelegen, op loopafstand van alles. Een voor- en een nadeel is dat het naast de ferry terminal ligt. Handig als je daar de volgende dag moet zijn, maar onhandig als je uit wilt slapen en niet gewekt wilt worden door de bedrijvigheid van aankomende en vertrekkende reizigers.
Vanaf €45,- per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Check hier de beschikbaarheid en actuele prijs.
Kholle House
Een knus boetiek hotel, niet ver van de ferry terminal af. Dit voormalig paleis is ooit gebouwd voor prinses Kholle, de dochter van sultan Said. Een hele grote plus zijn het zwembad en de kleine tuin.
Vanaf €75,- per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Check hier de beschikbaarheid en actuele prijs.
Zanzibar Coffee House
Behalve dat dit een geweldige koffiebar is, kan je hier ook nog eens in stijl overnachten. Het heeft charmante kamers en supervriendelijk personeel. Het ontbijt wordt geserveerd op het dakterras, uiteraard met een overheerlijke, verse kop koffie.
Vanaf €95,- per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Check hier de beschikbaarheid en actuele prijs.
Dhow Palace Hotel
Een verblijf in Dhow Palace Hotel voelt alsof je in een prachtig museum slaapt. Het historische gebouw zit boordevol artefacten en meubilair uit voorbije tijden. Het is gebouwd rondom twee binnenplaatsen waarvan er één een zwembad heeft. Er zijn overal zitjes waar je ook fijn in de schaduw kunt zitten. Het dakterras biedt een panoramisch uitzicht, waar je de dag mooi kunt afsluiten met een drankje.
Vanaf €102,- per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Check hier de beschikbaarheid en actuele prijs.

Pinnen op Zanzibar
Je hoeft geen cash geld mee te nemen naar Zanzibar, want in Stone Town hebben ze voldoende pinautomaten. Toch kan het wel eens zo zijn dat er een storing is of dat je pinpas weigert. Daarom raad ik altijd aan wat reservegeld mee te nemen in euro’s of dollars. Als je vanuit Stone Town doorreist naar een van de stranden, zorg dan dat je al gepind hebt want buiten Stone Town zijn er nauwelijks pinmogelijkheden.
Hoe kom je in Stone Town Zanzibar?
Je kunt na zo’n 9 uur vliegen al voet zetten op dit heerlijke eiland. Met TUIfly vlieg je gemakkelijk en relatief goedkoop naar Stone Town. Tickets voor een retour zijn daar onder normale omstandigheden al te vinden vanaf €400,-. Besluit je met KLM te vliegen, dan moet je qua prijs denken aan zo’n €600,- voor een retourticket. Als vertrek vanaf Brussel je goed uitkomt, dan kan je zelfs nóg goedkoper in het vliegtuig stappen. Ik had na wat speurwerk een mooi ticket gevonden vanaf Brussel naar Dar es Salaam met Turkish Airlines.

Alternatief: van Dar es Salaam naar Stone Town
Als je de vluchten van Nederland naar Stone Town te prijzig vindt, is er een mooi alternatief. Vlieg dan op Dar es Salaam, op het Tanzaniaanse vasteland, en ga van hier zelf verder. Ook als je al in Tanzania bent en je je safari rondreis wilt afsluiten op Zanzibar, is dit handig om te weten.
Je kunt namelijk gemakkelijk met een binnenlandse vlucht en/of ferry de oversteek maken van Dar es Salaam naar Zanzibar. Wij vonden het leuk om beide varianten uit te proberen en namen een vliegtuigje naar Stone Town en stapten op de terugweg op de ferry.
Binnenlandse vlucht
Ik vond dit een fantastisch leuke manier om aan te komen op Zanzibar. Je stapt namelijk in een klein vliegtuigje waar maar zo’n 14 man in past, inclusief piloot. In 20 minuten ben je al aan de overkant en wij waren er $75 per persoon aan kwijt. Dit kan ook goedkoper, want wij boekten nogal last minute en toen waren er niet al teveel mogelijkheden meer. Onze vlucht was met Auric Air, maar er zijn ook andere aanbieders die waarschijnlijk net zo goed zijn. Check hier de mogelijkheden.
Ferry
Er vertrekken dagelijks meerdere ferry’s van Dar es Salaam naar Stone Town en vice versa. Wij boekten ons kaartje bij Azam Marine waar je al vanaf $35 per persoon een stoel kunt bemachtigen. Wij besloten all out te gaan en kochten een kaartje in VIP class voor $60 per persoon. De overtocht duurt circa 2 uur en was voor ons erg comfortabel.
Tip!
Over de oversteek per ferry wordt wel gezegd dat het water ruw kan zijn. Schijnbaar geldt dit vaker op de route van Stone Town naar Dar es Salaam dan andersom. Wij hadden zelf een prima en rustige overvaart op deze route, maar als je vaak last hebt van zeeziekte neem je misschien liever een vlucht.

Alvast veel plezier in het mooie Stone Town! Ik hoop dat je er net zo van zal genieten als ik heb gedaan. Ook op zoek naar tips voor de rest van Zanzibar? Lees hier dan verder. Of keer terug naar mijn blog voor andere leuke artikelen.