Ik vind Myanmar één van de meest authentieke landen in Zuid-Oost Azië. Het land is lang afgesloten geweest van toerisme en dat merk je ook. Toen ik er reisde was het net mogelijk om geld te pinnen. In de afgelopen jaren is het al veel meer ontwikkeld. Er zijn meer hotels, excursies en de infrastructuur is verbeterd. Toch voelt het nog steeds een beetje als pionieren als je door Myanmar reist. Naast de bijzondere tempels in Bagan en de beenroeiers op het Inle meer, vind ik dat de eenvoud en de vriendelijkheid van de Birmezen je reis maken.
Mijn route door Myanmar
Mijn reis door Myanmar was onderdeel van een grotere reis door Azië. Ik had daarom voldoende tijd om het land te zien en ben er uiteindelijk ruim drie weken geweest. Ik raad je aan om minimaal twee weken uit te trekken voor een reis door Myanmar. Wil je je reis graag afsluiten aan het strand, dan kan dat wel in Myanmar maar de meeste mensen gaan daarvoor naar Thailand.
Mijn route Myanmar was als volgt
Yangon – Hsipaw – Pyin oo Lwin – Mandalay – Bagan – Kalaw – het Inle Lake – Yangon – Kinpun – Mawlamyine – Hpa-an
Dag 1 – Bangkok naar Yangon
Ik startte mijn reis door Myanmar in Yangon, waar ik naartoe vloog vanuit Bangkok. Op de kleine luchthaven van Yangon regelde ik mijn visum en pinde er meteen de lokale munt Kyat. Buiten de luchthaven stond de transfer die ik geregeld had netjes voor me klaar. Tijdens de rit van een uur kreeg ik bij zonsondergang meteen een eerste indruk van Myanmar. Het zag er gemoedelijk uit, met leven op straat en een typisch Aziatisch straatbeeld.
Dag 2 – Yangon
In Yangon bezocht ik de Shwedagon Pagoda, de grootste tempel van Myanmar. Hij is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en kostbare edelstenen, erg mooi en indrukwekkend!
’s Avonds at ik op straat tussen de locals. Op een plastic stoeltje en aan een plastic tafeltje at ik een ondefinieerbaar maar lekker gerecht. Ik keek gewoon bij mijn buurman af wat hij bestelde en wat hij betaalde. Ik ben op zulk soort plekken waar alles onbekend en onduidelijk is heel erg in mijn element.
‘s Avonds laat nam ik mijn eerste bus in Myanmar en dat was meteen een zeer memorabele nachtbus. Ik had een goedkoop kaartje geboekt en belandde daardoor helemaal in het lokale busleven terecht.
Dag 3 – Hsipaw
In Hsipaw kwam ik heel vroeg in de ochtend aan. Hierdoor kon ik de dag optimaal besteden. Ik heb er een fiets gehuurd en ben de omgeving van het kleine dorpje gaan bekijken.
Eerst de ene kant van het dorp uit. Waar ik door Shan dorpjes fietste en een indruk kreeg van het landelijke leven hier.
Toen weer de andere kant van Hsipaw uit. Waar ik uiteindelijk neerplofte bij Mrs. Popcorn. Ze had een fijne tuin waar ze sapjes en snacks serveerde.
Op de een of andere manier zijn er allemaal Mr. & Mrs. te vinden in Hsipaw. Er was namelijk ook een Mr. Shake voor lekkere cocktails en een Mr. Charles Guest House.
Dag 4 en 5 – Hsipaw trekking
De reden dat ik naar Hsipaw ging, was om er een trekking van een paar dagen te maken. Onder begeleiding van een lokale gids en samen met een paar andere reizigers ben ik twee dagen op pad geweest.
We hebben heel veel gelopen en vooral veel van het landelijke leven gezien. Onderweg stopten we af en toe bij mensen thuis voor een kopje thee of een heerlijke lokale lunch. ‘s Nachts overnachtten we bij een Birmees gezin dat ons goed verzorgde en waar we sliepen op een simpel matrasje.
>> Lees ook Reisverslag Myanmar: Yangon en Hsipaw
Dag 6 – Hsipaw naar Pyin oo Lwin
Om van Hsipaw naar Pyin oo Lwin te komen nam ik de trein. Deze zou er ongeveer zeven uur over zou doen. Ik heb niet eerder in zo’n wiebelige trein gezeten, maar de uitzichten waren prachtig. Het leuke van de trein is dat je bij elke stop de meest uiteenlopende mensen ziet. Ook worden er allemaal bijzondere varianten van het lokale eten aangeboden.
Pyin oo Lwin ligt op 1070 meter hoogte, hierdoor is het een van de koelste plekken in Myanmar. Het was echt een aangename temperatuur. Pyin oo Lwin is in 1896 door de Britten gesticht. Hierdoor zie je er nog Britse invloeden terug.
We werden bij aankomst in Britse stijl door een paard met rijtuig van het treinstation naar ons guesthouse gebracht. Gewoon het normale openbaar vervoer in dit plaatsje.
Dag 7 – Pyin oo Lwin
Op mijn eerste dag in Pyin oo Lwin nam ik een taxi naar de botanische tuinen: Kandawgyi. Dit is een groot park vol met bloemen. Het heeft een interessant vlindermuseum en mooie wandelpaden.
Ik was hier zelf ook de attractie. Met regelmaat moest ik op de foto met Birmezen die ook een bezoekje brachten aan de botanische tuin.
In de middag huurde ik een scooter. Ik zocht de Anisakan waterval op die niet ver van Pyin oo Lwin vandaan ligt. Onderweg kocht ik aardbeien. In Pyin oo Lwin worden meerdere vruchten verbouwd waaronder aardbeien.
In de avond dronk ik een verfrissend biertje in een lokaal barretje in de stad.
Dag 8 – Pyin oo Lwin naar Mandalay
Amper een week in Myanmar en nu al zoveel verschillende en zeer lokale manieren van vervoer meegemaakt.
Op de route van Pyin oo Lwin naar Mandalay kwam er daar nog eentje bij. In de achterbak van een truck met enkel Birmezen om me heen. Met opgetrokken benen, omdat de truck tot de onderkant van onze zitplank biertjes vervoerde. Ik geniet van lokale ervaringen als deze.
In Mandalay sliep ik in een leuk guesthouse. Hier huurde ik ’s middags meteen een scooter.
Ik verliet de stad, volgde de Irrawaddy rivier en bezocht de koningssteden Sagaing en Mingun. Onderweg dronk ik suikerrietsap langs de kant van de weg.
De dag sloot ik af bij de langste teakhouten brug ter wereld. Hier zag ik een schitterende zonsondergang en at ik kippenkont op een stokje.
Dag 9 – Mandalay
Mandalay heeft veel mooie bezienswaardigheden. Toen ik er was was het zo verzengend heet dat ik het niet zag zitten om in de hete stad rond te slenteren.
Ik heb daarop weer een scooter gehuurd en ben op zoek gegaan naar verkoeling bij de Dee Doke waterval. Op een klein uurtje rijden van Mandalay. Hier was het lekker om een verkoelende duik te nemen en toe te kijken hoe ook de locals zich in het frisse water vermaakten.
>> Lees ook mijn reisverslag Myanmar: Hsipaw, Pyin oo Lwin en Mandalay
Dag 10 – Mandalay naar Bagan
Nu voor de verandering eens een heel comfortabel ritje. Van Mandalay naar Bagan stapte ik namelijk in een minibus met airconditioning. Dit keer reisde er dan ook geen Birmees meer mee en zat de bus vol met toeristen.
Bagan is een voormalige hoofdstad van Myanmar. Gesticht in 849 en in haar gloriedagen waren er wel meer dan 10.000 boeddhistische tempels te vinden in deze stad. Sinds 1287 is het verlaten.
Tegenwoordig zie je over de uitgestrekte vlakte een archeologische stad. Het is de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepa’s ter wereld. Er hangt een magische sfeer en de uitzichten vanaf de tempels zijn adembenemend.
Je kunt in Bagan in een luchtballon stappen en deze bijzondere omgeving vanuit de lucht bekijken. Ik was er zelf helaas niet in de goede tijd om dit te doen, maar ik zou graag nog eens teruggaan om dit mee te kunnen maken. Wil je dit ook ook? Zorg dan dat je tussen oktober en maart naar Myanmar gaat.
Dag 11 – Bagan
Vandaag vroeg eruit. Om 05:00 uur huur ik een elektrische scooter en ga op pad! Als je vroeg op weg gaat, dan is het in deze periode qua temperatuur nog goed te doen. Tussen 12:00 en 15:00 uur kan je beter een siësta nemen.
Het eerste dat op het programma stond, was de zonsopgang bekijken vanaf een van de tempels. Je hebt dan uitzicht over de vlakte met alle tempels. Het is een bijzonder gezicht.
Tot het middaguur reed ik rond over de zanderige weggetjes. Ik stopte bij de tempels die mijn aandacht trokken en maakte mooie foto’s.
‘s Avonds ging ik terug om de zonsondergang te bekijken vanaf de top van een van de tempels. Wat een rust. Magisch.
Dag 12 – Bagan naar Kalaw
Dit keer weer in een bus en met een lange reisdag van een uur of zeven in het vooruitzicht. De weg was slecht en de buschauffeur had daar blijkbaar maling aan. We scheurden er hard overheen. Het was een dollemansrit die het zieke gevoel waarmee ik deze ochtend opstond niet veel beter maakte.
Aangekomen in Kalaw was ik blij dat ik direct kon inchecken in het hotel dat ik gereserveerd had. Meteen slapen.
Dag 13 – Kalaw
Kalaw is een bergdorpje en het is the place to be als je een trekking wilt maken. Als je de tijd neemt om het dorpje te bekijken, dan zie je er het Engelse koloniale verleden terug. Omdat ik ziek was heb ik er helaas weinig van kunnen zien. Ik heb in plaats daarvan de dag gebruikt om energie te verzamelen voor de trekking die ik wilde gaan maken naar Inle Lake.
Dag 14, 15, en 16 – Trekking Kalaw naar Inle Lake
In drie dagen wandelde ik van Kalaw naar Inle Lake. Het was een prachtige trekking. We kwamen door velden, hoorden in de verte de bellen klingelen om de nekken van ossen en zagen Birmezen werken op het land.
We sliepen onder andere bij een knoflookboer en zelfs in een klooster waar we gewekt werden door biddende monniken. Onderweg kwamen we enkel vriendelijke Birmezen tegen die ons gedag zeiden: Mingalabar!
Dag 17 – Inle Lake
Inle Lake is erg bijzonder. Ik had nergens eerder zoiets dergelijks gezien. Het is een gigantisch meer (20km lang en 5 km breed) waarin je huizen op palen ziet staan. Ook vind je er drijvende boomgaarden en zie je de unieke beenroeiers.
De beenroeiers zijn vissers die de techniek hebben ontwikkeld om met 1 been en 1 hand te roeien. Zo hebben ze hun andere hand vrij om te vissen.
We hadden hier een vol programma. We gingen het leven op en rondom het grote meer ontdekken. Zo bezochten we een drijvende boomgaard en slenterden over een lokale markt. Ook zagen we een weverij, zilversmid en een sigarenmakerij. Uiteraard passeerden we onderweg met de boot vele beenroeiers.
In de middag huurden we fietsen en bezochten we een wijnboerderij. Hier hebben we een paar lekkere wijntjes geproefd met uitzicht over de vallei.
>> Lees ook mijn reisverslag Myanmar: Bagen en Inle Lake
Dag 18 – Yangon
Tijd om weer richting het zuiden te reizen. Van Inle Lake stapte ik in een super de luxe nachtbus. Wát een verschil met de eerdere nachtbus die ik nam van Yangon naar Hsipaw.
Dit keer had ik een luxe stoel, een eigen tv-scherm en werden er cola en snacks uitgedeeld. Zo kwam ik redelijk uitgeslapen in de vroege ochtend in Yangon aan. De dag gebruikten we om door de stad te slenteren.
’s Avonds dronken we lekkere drankjes in een barretje met live muziek.
Dag 19 – Yangon
Vandaag namen we de trein die rondom Yangon rijdt. Dit zou een interessante rit moeten zijn, maar het viel erg tegen. Het was een normale trein met forenzen die heel traag reed. Buiten was niet veel bijzonders te zien. Halverwege de rit zijn we in een buitenwijk van Yangon uitgestapt. Vanaf hier hebben we met een taxi onze weg terug naar de stad gevonden.
De rest van de dag hebben we het rustig aan gedaan. Ik boekte een heerlijke massage waar ik meer leerde over Thanaka. ’s Avonds probeerde ik op het straat voor het eerst in mijn leven betelnoot uit.
Dag 20 – Yangon naar Kinpun
Ik wilde graag de Gouden Rots bezoeken die bij Kyaikto ligt. Deze bijzondere rots balanceert op een randje en je verbaast je dat het er nog steeds zo bij ligt. Zeker na de aardbevingen die Myanmar gekend heeft.
Het verhaal gaat dat er een haar van boeddha onder de rots ligt. Deze haar houdt de rots netjes op zijn plek. Het bezoek aan de Gouden Rots is een bedevaart geworden en wij besloten net als de monniken de berg te beklimmen.
We overnachtten iets dichter bij de start van de wandeling in Kinpun. Eerst een bus en daarna nog met een truck. In Kinpun checkten we in bij een schattig guesthouse.
We waren inmiddels in het regenseizoen beland en dat was te merken. Veel regen en weinig mensen op straat. ‘s Avonds waren we dan ook de enige gasten in het restaurant.
Dag 21 – Gouden Rots
We begonnen in de ochtend aan de wandeling naar boven, die ons in totaal zo’n 4 uur kostte. Helaas begon het steeds meer te regenen des te hoger we klommen. De mooie uitzichten heb ik daardoor helaas niet goed kunnen aanschouwen.
Aangekomen bij de Gouden Rots vond ik het indrukwekkend hoe het daar lag. Mannen mogen de rots van dichtbij bekijken en zelfs aanraken, vrouwen helaas niet.
Op de berg zijn allemaal restaurantje te vinden waar we even gegeten hebben. Daarna hebben we ons door een truck weer naar beneden laten rijden.
Je kunt er voor kiezen om je ook door zo’n truck omhoog te laten brengen. Maar ik vond de wandeling wel echt een toegevoegde waarde hebben.
Dag 22 – Kinpun naar Mawlamyine
Mijn plan was om Myanmar via de Thaise grens te verlaten. Daarom reisden we van Kinpun nog verder zuidwaarts naar Mawlamyine. Het kostte ons ongeveer 5 uur om er met de bus te komen.
Het regende helaas weer heel hard, waardoor we de tijd in Mawlamyine doorgekomen zijn met lunchen in een Indiaas restaurant. Toen het droog was slenterden we over de boulevard langs de rivier. We kwamen er zelfs bij livemuziek op straat uit.
Dag 23 – Mawlamyine naar Pha-an
Toen het deze ochtend gelukkig een beetje droog was, bezochten we nog snel de grote overdekte markt. Het was een verrassend leuke markt en er hing een gezellige sfeer. Daarna regelden we een bus die ons in 2 uur naar Pha-an bracht.
Pha-an wordt door reizigers weinig bezocht. Het ligt voor veel reizigers niet op de route. Pha-an heeft wel veel moois te bieden zoals vele grotten en een prachtige natuurlijke omgeving.
Helaas heb ik zelf weinig van dit moois kunnen zien, omdat ik opnieuw ziek werd. Ik heb er wel een hechte band opgebouwd met de binnenkant van mijn kamer en de wc haha.
Dag 24 – Pha-an naar Thaise grens
Laatste dag in Myanmar. We namen vandaag een taxi die ons in zo’n 4 uur naar de grens met Thailand bracht.
Ik verliet met een beetje pijn in mijn hart dit prachtige land met zijn vriendelijke mensen. Het is er nog zo puur, authentiek en het leven is er rustig en kalm. Ik heb hele goede herinneringen aan mijn Myanmar reis.
Ik hoop dat mijn Myanmar route inspiratie heeft gegeven voor jouw eigen rondreis door Myanmar!
Ben je benieuwd naar mijn reis door Myanmar in meer detail? Lees dan
> Reisverslag Myanmar: Yangon en Hsipaw
> Reisverslag Myanmar: Hsipaw, Pyin oo Lwin en Mandalay
> Reisverslag Myanmar: Bagan en Inle Lake
Of keer terug naar het blog voor nog meer reisinspiratie.
4 reacties. Plaats een nieuwe
Wát een bijzondere en vooral diverse reis. En dat te bedenken dat het onderdeel was van een langere reis door Azië. Heerlijk om zo met het openbaar vervoer te reizen al was het soms iets té… Wat een gek gezicht, al die boten bij elkaar. Dit land moet veel indruk hebben gemaakt.
Ja erg mooie reis was het Anouk, Myanmar kan ik je niet anders dan aanraden. Voor mij was het reizen daar met het openbaar vervoer nooit té hoor, ik geniet daar intens van! Maar ik kan me ook voorstellen dat niet iedereen dat altijd leuk vindt, gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Die boten bij elkaar is eigenlijk gewoon een soort parkeerplaats, zoals dat er bij ons uitziet met de auto’s bij een supermarkt haha.
Mooie route door een prachtig, authentiek land! Wij waren er een maand, maar Pyin Oo Lwin niet bezocht. De andere plekken wel, maar zou graag nog meer van het land willen zien.
Oh wat fijn dat je zoveel tijd had voor het land Yvonne! Ben benieuwd hoe jullie route er uitzag. Welke plekken heb je nog meer bezocht en zou je aanraden? Of heb je vooral meer tijd uitgetrokken voor elke plek?