Ik maakte een mooie rondreis door Madeira in twee weken. Dit Portugese eiland in de Atlantische Oceaan had voorheen misschien een wat stoffig imago. Met bijnaam ‘het bloemeneiland’ waar cruiseschepen voornamelijk pensionados meebrachten. Maar de laatste jaren is Madeira populair geworden onder een breed publiek en ik snap helemaal waarom. Ik vond het een práchtig eiland. Het meest versteld stond ik misschien wel van het feit dat er op zo’n klein oppervlakte zoveel variatie is. In dit artikel lees je hoe ik mijn rondreis door Madeira heb uitgestippeld. En welke reisroute ik door het Hawaii van Europa afgelegde.
Rondreis Madeira route
Rondreizen of op één plek blijven?
Toen ik mijn vakantie naar Madeira aan het plannen was, heb ik hier wel even over nagedacht. Het eiland is namelijk niet zo gek groot, waardoor je ook gemakkelijk voor één plek kunt kiezen die je uitvalsbasis wordt. De meeste mensen blijven dan in Funchal en maken vanuit daar dagtrips.
Ik besloot echter om een rondreis over Madeira te maken. Ik vind het leuk om af en toe te verkassen en het gevoel te hebben dat ik onderweg ben. Je kunt op die manier eens een nieuwe accommodatie uitproberen en bent weer in een andere omgeving. Een andere reden, is dat je dan wat meer van een bepaalde plek kunt zien.
Voor beide manieren valt wat te zeggen. Waar je voor kiest is helemaal afhankelijk van je eigen reisstijl en voorkeuren.
Auto huren op Madeira
Als je kunt raad ik je sterk aan om je Madeira rondreis met de auto te maken. Er rijdt wel openbaar vervoer op het eiland, maar de bus stopt niet overal en gaat ook niet zo frequent als je zou willen.
Een huurauto brengt je gemakkelijk naar het startpunt van een wandelpad, een volgend dorpje of dat ene afgelegen uitkijkpunt. Echt een must dus als je optimaal van je rondreis op Madeira wilt genieten.
>> Lees ook Auto huren op Madeira: mijn tips en ervaring
Hoe kom je op Madeira?
Wij boekten voor de heenreis naar Madeira een directe vlucht met Transavia. Deze bracht ons van Schiphol naar de enige luchthaven op het eiland, net iets boven Funchal.
Omdat wij onze Madeira rondreis afsloten op het naastgelegen eiland Porto Santo, heb ik geen retourticket maar twee losse vliegtickets geboekt. Dat was goedkoper. Voor de terugreis boekte ik met TAP Air Portugal, waarbij we een overstap hadden in Lissabon.
TAP Air Portugal biedt stop-overs als deze overigens gratis aan. Dus als je met hen vliegt, kan je je Madeira rondreis kosteloos uitbreiden met een Lissabon stedentrip bijvoorbeeld.
> Check hier de vluchten naar Madeira voor jouw rondreis
Mijn Madeira rondreis route
Dag 1 – Funchal airport naar São Vicente
Ik koos ervoor om de rondreis op Madeira te starten in het noorden van het eiland. Ik had drie nachten geboekt in São Vicente. Dit dorpje ligt in een groene vallei en aan de kust.
Op de luchthaven van Funchal konden we meteen onze huurauto oppikken en aan onze roadtrip beginnen. Hoewel, op Madeira is niets echt ver weg en daarom duurde deze eerste rit ook minder dan een uur. Het gaf een leuke, eerste indruk van het eiland en de wegen.
In de middag hadden we meteen tijd om wat van het dorpje en de omgeving te zien. We lunchten aan de kustweg in São Vicente met uitzicht op zee. Er zijn niet gek veel restaurants in São Vicente, maar we vonden een prima plekje. Niks bijzonders qua interieur, maar lekker eten voor schappelijke prijzen.
We besloten vervolgens onze eerste wandeling te maken; naar het iconische witte kapelletje boven op een berg. Het was daarmee een mooie kennismaking met een levada wandeling. Op de top wachtte een prachtig uitzicht.
Doen
> Capelinha de Nossa Senhora de Fátima. Je kunt met de auto in de buurt komen en vervolgens zo’n 200 treden nemen. Of je doet zoals ik en selecteert met de Komoot app een wandelroute vanuit het dorp naar de kapel.
Eten en drinken
> Braseiro grill
> Estoril
Overnachten
> Basalt Dwelling II
Dag 2 – São Vicente
De eerste volle dag besloten we meteen te besteden aan een mooie wandeling. Het pad van de PR 9 – Caldeirão Verde is grotendeels vlak, waardoor het ons een mooie binnenkomer leek.
Een vlak pad betekent niet minder spectaculair, want de PR 9 was meteen een van de mooiste hikes die we tijdens onze Madeira rondreis gemaakt hebben. Het weer zat mee, de uitzichten waren mooi en het was niet te druk. De wandeling duurt in totaal zo’n vier uur.
Doen
> PR 9 – Caldeirão Verde
Eten en drinken
> Restaurante Pub Ferro Velho
Overnachten
> Basalt Dwelling II
Dag 3 – São Vicente
Een goed gevulde dag vandaag. We besloten dezelfde kustroute als gisteren te rijden, maar dit keer een stukje verder tot aan Porto da Cruz.
Daar ligt Engenhos do Norte. Dit is een oude rumstokerij waar je gratis een kijkje kunt nemen. Er zit ook een winkel bij waar je een slokje rum aangeboden krijgt en je je eigen voorraad kunt inslaan. Wie wil kan in Porto da Cruz ook surfles nemen. We hebben in de baai naast de rumstokerij gekeken hoe surfers de golven trotseerden.
Vanuit hier reden we door naar het startpunt van de PR 11 – Levada dos Balcões. Een ultrakorte wandeling van een klein kwartier. Aan het einde van het pad heb je vanaf het balkon mooi uitzicht. Ook zie je er kleine, nieuwsgierige vogeltjes die graag uit handen van toeristen eten. Bij de kleine uitspanning aan het pad stopten we voor een cola en een taartje.
Vervolgens reden we naar Santana, waar je bij Parque Temático da Madeira de palheiros kunt zien. Dat zijn traditionele huisjes met rieten puntdaken. De naam “Parque Temático” verraadt al dat het nogal toeristisch is. Desondanks vond ik het mooi om deze palheiros even gezien te hebben.
Daarna een korte stop bij Rocha do Navio. Een kabelbaan en wandelpad brengen je beide naar het natuurreservaat op zeeniveau. Helaas was de kabelbaan gesloten voor onderhoud toen wij er waren. Zodoende hebben we er alleen even van het uitzicht genoten. Een veel bekender uitzichtpunt hier in de buurt is Miradouro do Guindaste.
Tot slot namen we nog een kijkje in Seixal. We hebben er rondgeslenterd, een van de natuurlijke baden bekeken en gewandeld naar een zwart strand. Onderweg kwamen we een prachtplek tegen met mooi uitzicht. Inmiddels waren we wel toe aan de voetjes omhoog, dus daar gingen een wijntje en een pizza goed in.
Doen
> Engenhos do Norte
> PR 11 – Levada dos Balcões
> Palheiros Santana
> Rocha do Navio
> Miradouro do Guindaste
> Seixal
Eten en drinken
> Avista Navios in Seixal
Overnachten
> Basalt Dwelling II
Dag 4 – São Vicente naar Calheta
Op dag vier verkasten we naar Calheta, een stadje aan de zuidkust dat voor vier nachten onze volgende uitvalsbasis was. Maar niet voordat we nog twee dingen vanuit Sao Vicente deden.
In de ochtend ging de wekker vroeg af om naar Fanal Forest te gaan. Hier vind je een van de laatste laurierbossen op aarde. Wat de plek zo magisch maakt, is de mist die in combinatie met de bomen een sprookjesachtige setting geeft. Omdat de grootste kans op mist vroeg in de ochtend is, waren wij om 07:30h al ter plaatse. Zo kregen we precies waarvoor we kwamen!
Na het ontbijt en uitchecken, startten we met de PR 16 – Levada Fajã do Rodrigues. Ik had gelezen dat je op dit pad 20 minuten lang door een tunnel moet lopen. Dat wilde ik wel eens ervaren. Ook deze wandeling was prima te doen. Onderweg zie je mooie uitzichten, watervallen en loop je door exotisch bos. Trek er ongeveer 3 uur voor uit.
Het is zo’n drie kwartier rijden naar Calheta vanaf Sao Vicente. We kwamen er precies rond borreltijd aan, perfect!
In Calheta had ik een appartement geboekt dat hoog op de berg ligt. Daardoor konden we met ons drankje vanaf het balkon genieten van uitzicht op zee. Hierna wandelden we in een klein uur de berg af naar de haven. Daar hebben we, met zicht op de boten, van een lekkere vismaaltijd genoten.
Doen
> Fanal Forest
> PR 16 – Levada Fajã do Rodrigues
Eten en drinken
> Leme Marisquera
Overnachten
> Pedreira Apartment
> Calheta glamping pods – Hotspot!
Dag 5 – Calheta
Op dag 5 vonden we het tijd om het even een tandje rustiger aan te doen. We besloten de hele dag te besteden bij de organische boerderij van Fajã dos Padres. We reserveerden er voor lunch bij het restaurant en boekten in de middag een rondleiding over de boerderij. Dit gaf ons in de ochtend tijd om er van de zon en het ‘strand’ te genieten. Een heerlijke dag met voldoende variatie.
Doen
> Fajã dos Padres
Eten en drinken
> Fajã dos Padres
Overnachten
> Pedreira Apartment
> Calheta glamping pods – Hotspot!
> Fajã dos Padres
Dag 6 – Calheta
Vandaag stond de PR 1 op het programma; de meest iconische hike van Madeira. Voor mij was het ook echt een hoogtepunt. De uitzichten zijn fenomenaal.
De PR 1 brengt je van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Die laatste is de hoogste berg van Madeira met maar liefst 1862 meter. Met heel veel klimmen en dalen is het een intensieve hike. Maar als je een beetje een goede conditie hebt, dan is het echt wel te doen.
Waar de meeste mensen de zonsopkomst bekijken vanaf het startpunt bij Pico Arieiro, besloten wij dat te doen vanaf Pico Ruivo. Magisch is het wanneer je boven de wolken staat en zo je dag mag beginnen. Het voordeel dat deze manier ons gaf, was dat we hier nagenoeg alleen waren.
De hele wandeling, heen en terug, kostte ons 7 uur. Wie de duur en intensiteit wil halveren, kan ervoor kiezen om bij Pico Ruivo vervoer terug te regelen. Of wandel alleen het eerste gedeelte van het pad, vanaf daar heb je ook al geweldige uitzichten.
Als je op tijd begint aan de PR 1 hike, dan heb je de middag nog om andere dingen te doen. Zo kan je naar het zandstrand bij Calheta Beach gaan, om er bij te komen van de fysieke prestatie van de dag.
Doen
> PR 1 – Pico do Arieiro naar Pico Ruivo
> Calheta Beach
Eten en drinken
> Je eigen bammetjes (lekkere bolo do caco) en veel water
Overnachten
> Pedreira Apartment
> Calheta glamping pods – Hotspot!
Dag 7 – Calheta
De laatste volle dag met onze huurauto, daar maakten we graag nog goed gebruik van.
Eerst naar Cabo Girão Skywalk. Vanaf dit glazen platform kan je de hoogste klif van Europa bekijken, naar verluidt 580 meter hoog. Ik vond het wel toeristisch en (onnodig) groots opgezet. Het platform stelde niet veel voor, maar het uitzicht steelt de show.
Daarna bezochten we het vissersdorpje Câmara de Lobos. Je vindt hier diverse barretjes en restaurants. Zeker de moeite waard om even rond te slenteren in dit gezellige stadje. Winston Churchill heeft enige tijd in Câmara de Lobos doorgebracht en er schilderijen gemaakt.
Vervolgens reden we naar de oostkust van Madeira, omdat we daar nog één wandeling wilden maken. Er aan voorafgaand zochten we voor een paar uurtjes een fijn strand.
Het zandstrand Praia de Machico zag er mooi uit, maar vonden we te druk. Daarom streken we neer bij Praia da Ribeira de Natal. Vanwege de grote keien verre van ideaal, maar wel grappig om dit super lokale strand aangedaan te hebben.
Daarna was het tijd voor de PR 8 – Vereda da Ponta de São Lourenço. Deze ligt op het schiereiland helemaal in het noordoosten van Madeira. De natuur hier is totaal anders dan wat we op andere plekken zagen. Veel kaler en ruiger.
De wandeling zelf wordt als makkelijk betiteld, maar ik moet eerlijk bekennen dat wij ons erop verkeken hadden. Onze benen waren nog moe van de PR 1 hike de dag ervoor en we waren ook al de hele dag op pad geweest. Desondanks was het een mooie wandeling en zeker de moeite waard. Trek er zo’n 3 uur voor uit.
Doen
> Cabo Girão Skywalk
> Câmara de Lobos
> Praia de Machico of Praia da Ribeira de Natal
> PR 8 – Vereda da Ponta de São Lourenço
Overnachten
> Pedreira Apartment
> Calheta glamping pods – Hotspot!
Dag 8 – Calheta naar Funchal
Vroeg in de ochtend leverden we de huurauto in Funchal in. We hadden hier drie nachten geboekt, in een leuk appartement in het oude centrum. Lekker nog een aantal dagen rondslenteren door de stad en terrasjes pakken. Daarnaast heeft Funchal ook een aantal leuke bezienswaardigheden.
Na een lekker ontbijt bij een goed geprijsd zaakje, hebben we de stad te voet ontdekt. Ik vond Funchal meteen een fijne en gemoedelijke vibe hebben.
We bezochten de overdekte markthal Mercados dos Lavradores, dronken een Nikita met zicht op de haven en gingen in de avond lekker uit eten bij een sushi restaurant.
Doen
> Mercados dos Lavradores
Eten en drinken
> Opan Bakery
> Beerhouse
> Konsai Sushi
Overnachten
> Da sé Catedral
Dag 9 – Funchal
Vandaag namen we de kabelbaan naar Monte. Monte is een freguesia (parochie) van Funchal en ligt zo’n 800 meter boven de stad tegen de berg. Het ritje met de kabelbaan duurt een kwartier en geeft mooi uitzicht over de stad en de zee.
Een must see in Monte is de Jardim Tropical. Deze grote tropische tuin bestaat uit ontelbaar veel bloemen, planten en bomen. Het is speels opgezet met diverse wandelpaden, niveau verschillen en bankjes om op uit te rusten. Er is een grote vijver gevuld met koi karpers en er lopen flamingos rond. Je ziet in de tuin heel duidelijk invloeden uit andere landen terug, zoals Japanse en Chinese. Voor de liefhebber is er ook kunst te zien, uit bijvoorbeeld Afrika.
Een bezoek aan de Monte Palace Tropical Garden is een aanrader. Ook lekker als je een beetje verkoeling wilt opzoeken in de schaduw van deze groene tuin.
Verder kan je in Monte ook een bezoek brengen aan de Jardim Botânico (botanische tuin). Daarnaast is de kerk van Monte, beter bekend als Igreja de Nossa Senhora do Monte, ook een bezoek waard. Hier ligt Karel I, die verbannen werd naar Madeira, begraven in de graftombe.
Wil je weer terug naar Funchal, dan is het heel toepasselijk om dat in een tobogan te doen. Je neemt dan plaats in een grote rieten slee en wordt door twee mannen, traditioneel gekleed in het wit en met hoed op, de berg afgeduwd. Dit klinkt roekelozer dan het in werkelijkheid is.
Het is van origine echt hoe dorpsbewoners uit Monte zich naar Funchal verplaatsten. Snel en effectief. Tegenwoordig is het enkel nog een toeristische activiteit. De tobogan geeft ruimte aan circa twee personen. Onder de rieten manden zitten een soort van houten latten, die de carreiros besturen met touwen.
>> Lees ook Wandelen op Madeira: 6 mooie hikes die ik je kan aanraden
Nossa Senhora do Monte Festival
Onze ervaring in Monte was niet standaard. Wij waren er toevallig precies op 15 augustus, de dag waarop het hele eiland naar Monte trekt ter ere van Maria Hemelvaart.
De kerk in Monte is dan het epicentrum van de festiviteiten. Er vond een processie plaats, waarbij we ook mensen op hun knieën de vele trappen naar de kerk zagen bedwingen.
Overal vind je eetstalletjes en lange tafels waar je gewoon ergens aanschuift. Het meest in het oog springend waren de dampende barbecues. Je koopt een handgemaakte houten spies met vlees (espetada), die je vervolgens zelf barbecuet. Wij kozen voor iets dat sneller klaar was; een broodje met vlees in wijn en knoflook (carne de vinha d’alhos). Het was een gezellige drukte.
Mocht je dus op 15 augustus in de buurt van Monte zijn, dan is dit lokale festival zeer de moeite waard. Let wel: de ritjes met de tobogans zijn dan niet mogelijk.
Doen
> Jardim Tropical
> Jardim Botânico
> Bezoek aan kerk Nossa Senhora do Monte
> Tobogan
> Monte Festival op 15 augustus
Eten en drinken
> Taberna do Capitão (wel eerst reserveren)
Overnachten
> Da sé Catedral
Dag 10 – Funchal
Onze laatste dag in Funchal doen we het rustig aan. We pakken wat terrasjes, lunchen op een heerlijke plek en genieten nog even van deze fijne stad. We slenteren door Zona Velha, wat het oude stadsdeel is. Sla calle de Santa Maria niet over, want hier vind je veel straatkunst.
Een leuke plek om te borrelen aan het einde van de middag vonden we Rei da Poncha. Je kunt hier lekker in de schaduw zitten. Er komt een mix van toeristen en locals.
Heb je zin om nog wat te ondernemen, dan kan je vanuit Funchal mee op een walvistour. Wil je van de zon genieten en luieren, zoek dan een van de (natuurlijke) zwembaden op.
Doen
> Walvis- en dolfijnentour per luxe catamaran
> Funchal wandel citytour
> Doca do Cavacas Natural Pools
> Streetart Calle de Santa Maria
> Funchal citytour in een tukxi
> Diverse dagtochtjes over het hele eiland
Eten en drinken
> Barreirinha Cafe
> Brasa (heel lekker gegeten!)
> Rei da Poncha
Overnachten
> Da sé Catedral
Dag 11 – Funchal naar Porto Santo
Omdat we onze vakantie graag wilden afsluiten met een aantal dagen strand, besloten we naar Porto Santo te gaan. Hier vind je namelijk een 9 kilometer lang zandstrand.
Je komt eenvoudig op Porto Santo met een ferry die vanuit Funchal vertrekt. Ik boekte de tickets via deze website. De overvaart duurt zo’n 2,5 uur. Vliegen naar Porto Santo kan ook.
Overnachten
> Villas Horizonte Capazi
> Theresia’s (aan het strand)
> Pestana Porto Santo Beach Resort & Spa (aan het strand met zwembad)
Dag 12 t/m 14 – Porto Santo
We hadden drie volle dagen te besteden op Porto Santo. De eerste twee brachten we door aan het heerlijke zandstrand. Er zijn verschillende mooie plekjes. We vonden het strand bij Pedras Pretas fijn. En ook Praia da Fontinha, maar dan wel in de buurt van O Corsario Beach Bar.
Op de derde en laatste dag was het bewolkt. Ik wilde graag iets meer van het eiland zien, dus huurden we elektrische fietsen.
We fietsten eerst naar het binnenland dat behoorlijk ruig is. Blij met de elektrische fiets, want off road en soms best steil was het echt wel een must om elektrische ondersteuning te hebben.
We fietsten naar de Dunas de Porto Santo, Capela de Nossa Senhora da Graça en de natuurlijke baden bij Porto dos Frades. Tenslotte trapten we nog helemaal naar de andere kant van het eiland: Ponta da Calheta. Daar was de lucht weer opgeklaard en genoten we even van het strand. Hier zit ook een restaurant bij, O Calheta, voor een borrel en een hapje.
Doen
> Dagje strand bij Praia da Fontinha of Pedras Pretas
> Elektrische fiets huren (scooter of quad kan ook)
> 4×4 tour over het eiland
> Kayak tour vanaf Calheta Beach
> Snorkeltour met gids
Eten en drinken
> O Corsario Beach Bar
> O Calhetas
> Mercado Velho
> Bar Colombo
> Porto dos Frades Restaurant
Overnachten
> Villas Horizonte Capazi
> Theresia’s (aan het strand)
> Pestana Porto Santo Beach Resort & Spa (aan het strand met zwembad)
Dag 15 – Porto Santo naar huis
Op de 15e dag vlogen we vanuit Porto Santo terug naar huis.
Onze Madeira rondreis was heel compleet met veel variatie. En toch is er nog genoeg wat we niet gezien hebben. Zoveel wandelpaden die we niet hebben gedaan. Voldoende reden om nog eens terug te komen!
Geniet van jouw Madeira rondreis! Mocht je vragen hebben, laat het me weten. Wil je nog meer inspiratie opdoen over Madeira? Bekijk hier alle Madeira artikelen