Ben je van plan om het Pieterpad te wandelen en ook te gaan kamperen? Dat kan! Wel bepalend voor het kunnen kamperen is de periode waarin je gaat. Ik heb het hele Pieterpad gelopen in de maand oktober, het uiterste staartje van het kampeerseizoen.
Het Pieterpad wandelen en kamperen
Voordat ik op pad ging heb ik eerst op internet rondgezocht of het überhaupt wel mogelijk was om nog te kamperen in deze tijd van het jaar. Mocht je nu met dezelfde gedachte rondlopen, dan kan ik je met mijn ervaring en campingtips op weg helpen.
Ik heb mijn etappes zo verdeeld dat ik gemiddeld 20 kilometer per dag liep. Niet te kort en niet te lang wat mij betreft. Ik deed op deze manier 25 dagen over het hele pad. Ik heb in een aantal gevallen moeten uitwijken naar een andere overnachting dan mijn tentje. Naast campingtips geef ik je ook alternatieve opties waar je kunt overnachten.
Etappe 1 – Pieterburen naar Winsum (12 km)
Ik reisde in de ochtend met de trein en bus naar Pieterburen. Ik startte daar mijn wandeling rond 13:00 uur ’s middags. Die twaalf kilometer was goed te doen in een middag tijd. In Winsum had ik geluk, want in het eerste weekend van oktober was Marenland Recreatie nog open. Het is een fijne camping met nette faciliteiten en een gezellig restaurant op het terrein. Je kunt daar je elektronica opladen als je wilt.
Een alternatief is om door te lopen naar Garnwerd. Daar is een jachthaven en ik heb van horen zeggen dat je hier soms met je tentje terecht kunt. Stuur me even een berichtje als je daar meer over wilt weten.
Voor de kampeerder: Marenland Recreatie
Liever niet kamperen: Hotel Marenland Winsum
Etappe 2 – Winsum naar Groningen (21,5 km)
Dit vond ik voor de tweede dag als opwarmer best een lange wandeldag. Ik was dus blij toen ik Groningen binnen liep en ik mijn tentje kon opzetten bij Camping Stadspark Groningen. Ik had geen idee wat te verwachten bij een ‘stadscamping’, maar het was veel groter en professioneler dan ik me had voorgesteld. Een net toiletgebouw, restaurant en zelfs een outdoor gym.
Voor de kampeerder: Camping Stadspark Groningen
Liever niet kamperen: In het centrum van Groningen zijn volop overnachtingsmogelijkheden
Etappe 3 – Groningen naar Midlaren (19 km)
Eigenlijk loopt de officiële etappe door tot Zuidlaren, maar ik stopte zo’n 2 km eerder in Midlaren. Daar was Minicamping de Appelhof nog open. Tussen de appelbomen was ik hier de enige kampeerder. Ik werd er heel vriendelijk ontvangen door de bijna 80-jarige eigenaar Stef. Tegenover de camping ligt een Italiaans restaurant, helaas gesloten op maandag. Ik mocht de fiets van Stef lenen en fietste ermee naar het knusse centrum van Zuidlaren om bij de supermarkt wat eten te kopen.
Voor de kampeerder: Minicamping de Appelhof
Liever niet kamperen: Brinkhotel of B&B Hoeve de Vredenhof, beide in centrum van Zuidlaren
Etappe 4 – Midlaren naar Rolde (19 km)
In Rolde sliep ik op Camping de Weyert, op nog geen 500 meter van het centrum van Rolde. De camping heeft een speciaal trekkersveldje, maar omdat daar niemand stond mocht ik op een normale kampeerplek staan. Handig dat hier een picknicktafel was en ik had ook een waterkraantje tot mijn beschikking. Ik was erg gelukkig met het verwarmde sanitairgebouw, waar ik in ruil voor een muntje van 0,50 cent een goddelijke warme douche van 6 minuten had.
Voor de kampeerder: Natuurcamping De Weyert
Liever niet kamperen: B&B de Pompstee
Etappe 5 – Rolde naar Schoonloo (18,5 km)
In Schoonloo mocht ik mijn tentje opzetten bij Boerderijcamping Roeloomskamp. Bij de receptie was niemand aanwezig, maar er hing een briefje met een telefoonnummer. Toen ik belde kreeg ik Janny aan de lijn die me vertelde dat ze op het land aan het werk was. Ik mocht daarom zelf een plekje uitzoeken. Het was een fijne en rustige camping. Binnen 3 minuten lopen vind je eetcafé Hegeman, waar je een lekker hapje kunt eten of wat kunt drinken als je wilt.
Voor de kampeerder: Boerderijcamping Roeloomskamp
Liever niet kamperen: Herberg de Loohoeve
Etappe 6 – Schoonloo naar Sleen (23,5 km)
Sleen was de eerste plek waar ik geen camping kon vinden. Camping Pieterom zou de meest logische plek zijn, maar die was gesloten. Ik ben daarom uitgeweken naar een ‘Welcome to my garden’-adres. Dit is een initiatief waarbij mensen hun tuin aanbieden en je daar je tentje mag opzetten. Ook nog eens gratis en voor niks. Ik had hier een memorabele overnachting bij Ina en Jacob. Ik kan een overnachting bij hen ten zeerste aanraden. Wat een bijzonder gastvrije familie.
Voor de kampeerder: Boerderijcamping Pieterom of Welcome to my garden
Liever niet kamperen: B&B onder de Eiken
Etappe 7 – Sleen naar Coevorden (21 km)
Na een week wandelen besloten een paar vrienden me te vergezellen op het pad. Daarom boekten we een huisje in Ommen, die voor twee wandeldagen onze uitvalsbasis werd. Ik reisde bij aankomst in Coevorden daarom met de trein naar Ommen. Camping de Koeksebelt ligt op 10 minuten lopen van het station, heel handig dus. We hadden er een knus huisje in boomhutstijl met uitzicht op de rivier.
Voor de kampeerder: Camping Koeksebelt in Ommen als uitvalsbasis gebruiken of eerder op de etappe je tent opzetten bij Boheems Paradijs in Den Hool.
Liever niet kamperen: Check hier leuke hotels en B&B’s in Coevorden
Etappe 8 – Coevorden naar Hardenberg (19 km)
Dit was niet de allermooiste etappe moet ik eerlijk bekennen. Gramsbergen is wel een leuk dorpje waar je bij Bierbrouwerij Mommeriete lekker kunt lunchen.
Voor de kampeerder: Camping Koeksebelt in Ommen als uitvalsbasis. Of een stukje doorlopen op de volgende etappe en je tent opzetten bij De Esrand in Rheeze.
Liever niet kamperen: City Guesthouse in Hardenberg
Etappe 9 – Hardenberg naar Ommen (20,5 km)
Na de wandeling sloten we dit gezellige wandelweekend af met een borrel in het centrum van Ommen. Toen mijn vrienden naar huis gingen liep ik weer naar de Koeksebelt en zette dit keer mijn tentje op. Omdat de receptie al gesloten was zocht ik zelf gewoon een plekje uit. Er is een speciaal trekkersveldje, maar omdat het zo rustig was op de camping besloot ik een leukere plek op te zoeken. Ik zette mijn tent op, pal aan de rivier en naast een bankje. Ik zag er de volle maan en de volgende ochtend een geweldig mooie zonsopkomst. Top plek!
Voor de kampeerder: Camping de Koeksebelt
Liever niet kamperen: Ommen heeft veel leuke slaapplekken
Etappe 10 – Ommen naar Hellendoorn (21 km)
Erg mooie etappe waar ik echt van genoten heb. In Hellendoorn had ik opnieuw moeite om een camping te vinden die open was. Aangezien mijn ouders in Almelo wonen heb ik de trein naar hen genomen en sliep ik die nacht in een warm bed. Als alternatief zou je Ommen en de Koeksebelt weer als uitvalsbasis kunnen nemen. Omdat het zo dicht bij het station ligt is het in deze omgeving een goed alternatief.
Voor de kampeerder: Camping de Koeksebelt of Camping Twilhaar
Liever niet kamperen: Landgoed de Uitkijk of Bed & Breakfast Hellendoorn
Etappe 11 – Hellendoorn naar Holten (18 km)
De officiële etappe geeft 15,5 kilometer aan, maar ik heb 18 kilometer genoteerd omdat de camping net iets voorbij Holten ligt. Wel op de route van de volgende etappe. Camping de Zuurberg bleek bij aankomst behoorlijk uitgestorven te zijn. De eigenaar was met vakantie, ik mocht 10 euro in de brievenbus gooien en zelf een plekje zoeken. Het toiletgebouw leek basic maar prima.
Het is dat mijn moeder me overhaalde om nog een nachtje bij hen te slapen, met het vooruitzicht op een rood wijntje en een warm bed. Dus ik heb hier uiteindelijk niet mijn tentje opgezet, maar het is wel een optie als je niet ver van de route in deze tijd van het jaar wilt overnachten.
Voor de kampeerder: Camping De Zuurberg
Liever niet kamperen: Holten is een erg leuk dorp en heeft veel leuke hotels en B&B’s
Etappe 12 – Holten naar Vorden (21 km)
Vanaf dit punt heb ik een paar etappes samengevoegd. De officiële etappe gaat van Holten naar Laren en daarna naar Vorden. Omdat ik de vorige etappe al een stukje voorbij Holten gelopen had en de etappe naar Laren vrij kort was, liep ik door tot iets voor Vorden. Ik sliep daar op Camping-Stalhouderij “De Goldberg”. Een professionele camping waar het, in tegenstelling tot de voorgaande campings, echt druk was. De Vereniging voor Alleengaande Kampeerders had er net neergestreken. Wat me wel wat tegenviel was het sanitair, voor elke kraan met warm water moest je betalen.
Voor de kampeerder: Camping-Stalhouderij “De Goldberg”
Liever niet kamperen: De Gravin van Vorden of Hotel Bakker
Etappe 13 – Vorden naar Zelhem (24 km)
Hier liep ik ook alvast een stukje van de volgende etappe, net voorbij Zelhem, om uit te komen bij een camping die nog open was. Bij Camping Brugginck werd ik heel vriendelijk ontvangen door Maron. Ze hebben een schuur die gezellig is ingericht, waar je als kampeerder met een trekkerstentje heel blij van wordt. Er is een keukentje, een tafel met stoelen en je kunt er dus droog en warm zitten. Het kwam met bakken uit de lucht toen ik aan kwam, dus ik mocht er mijn tentje zelfs binnen in de schuur opzetten.
Voor de kampeerder: Camping Brugginck
Liever niet kamperen: ’t Uutrusthuus of B&B Mooi Zelhem
Etappe 14 – Zelhem naar Beek (21 km)
De officiële etappe loopt naar Braamt, maar daar vond ik geen camping. Ik liep weer door en moest dit keer ietsjes van de route afwijken om in Beek uit te komen. Daar sliep ik bij Camping ’t Peeske. Het was de duurste overnachting (nog steeds geen geld hoor), maar ik zag niet zo goed waar die prijs hem inzat. Het sanitair was netjes, maar het gebouw was niet verwarmd. Ik heb bij het naastgelegen restaurant Uitspanning ’t Peeske wel een heerlijk wijntje gedronken met een portie nacho’s, lekker!
Mijn tent zette ik stiekem op in het sanitairgebouw om droog te kunnen staan. Op het terrein was er naast mij alleen nog een stel in een caravan. Zij vonden het geen probleem. Bijzondere overnachting wel, maar lekker praktisch!
Voor de kampeerder: Camping ’t Peeske in Beek
Liever niet kamperen: Bed and Breakfast Gelderland in Braamt
>> Lees ook De kosten van het Pieterpad lopen
Etappe 15 – Beek naar Millingen aan de Rijn (22 km)
Bij de Zeelandsche Hof op zo’n 3,5 kilometer voorbij Millingen aan de Rijn zette ik mijn trekkerstentje op. Het ligt pal aan het Pieterpad, dus je loopt geen stap extra. Ook hier heb je het goed voor elkaar, want ze hebben hier ook een binnenruimte beschikbaar. Ze hebben er een bank, televisie en een apparaat waar je warme chocolademelk of koffie uit kunt halen. De douches zijn heerlijk warm. Ook hebben ze een aantal trekkershutjes beschikbaar.
Voor de kampeerder: Camping de Zeelandsche Hof
Liever niet kamperen: Bed and Breakfast Millingen of Hotel Millingen
Etappe 16 – Millingen aan de Rijn naar Groesbeek (20 km)
Ook weer zo’n mooie etappe. Net voorbij Groesbeek streek ik neer op camping Klein Amerika. Een gezellige, kleine camping met een panoramisch uitzicht. Ze zijn niet alleen een camping, maar ook een wijngaard en landbouwbedrijf. Het is een camping die goed ingericht is voor mensen met een trekkerstentje. In het warme sanitairgebouw vind je een magnetron en wasmachines. Ook is er een overdekt stukje waar je droog kunt zitten als het nodig is.
Voor de kampeerder: Camping Klein Amerika
Liever niet kamperen: B&B Bosrand of Hotel Restaurant de Wolfsberg
Etappe 17 – Groesbeek naar Gennep (17,5 km)
Vanaf hier werd het steeds ingewikkelder een camping te vinden die nog open was. In Gennep vond ik ook geen Welcome to my Garden of Vrienden op de Fiets adres die beschikbaarheid had. Hotels en B&B’s waren best aan de prijs, zeker als je alleen bent, en veel was eigenlijk ook al volgeboekt. Uiteindelijk ben ik uitgeweken naar hotel Taurus in Cuijk. Daar kon ik voor 50 euro een hotelkamer boeken. Vanuit Gennep was het met de bus en de trein goed te bereiken.
Voor de kampeerder: Camping de Bloksberg (was toen ik het Pieterpad liep gesloten)
Liever niet kamperen: Hotel de Kroon of Roselle Appartement in Gennep
Etappe 18 – Gennep naar Smakt (22 km)
Officieel eindigt deze etappe in Vierlingsbeek. Iets voorbij Vierlingsbeek vond ik camping Buitenboel, dat er superleuk uitzag! Leuke huisjes en zelfs treinwagons om in te slapen. Ook bieden ze een minicamping, maar helaas bleek deze gesloten. Voor de huisjes die eigen sanitair hebben waren ze wel open. Ik mocht er mijn tentje niet opzetten en werd doorverwezen naar Minicamping De Stille Hoek.
Toen ik hen belde bleken zij ook al gesloten te zijn, maar gelukkig wilde eigenaar Paul mij wel uit de brand helpen. Ik mocht toch langskomen en mijn tentje neerzetten op het verder verlaten terrein. Paul runt hier een rabarberboerderij en ik kreeg er even een korte rondleiding. Super interessant!
Voor de kampeerder: Camping Buitenboel of Minicamping De Stille Hoek. Beide niet meer geopend in de periode dat ik ging, neem dus eerst even contact met ze op voor de zekerheid als je buiten het normale kampeerseizoen gaat.
Liever niet kamperen: B&B Perron 22 in Vierlingsbeek
Etappe 19 – Smakt naar Swolgen (19 km)
In Swolgen ligt camping De Okkernoot, die expres wat langer openblijft om bijvoorbeeld Pieterpad-wandelaars een overnachting te kunnen bieden. Hele aardige mensen die me vriendelijk ontvingen. Het sanitair is netjes voor elkaar en ik kon er mijn elektronica opladen. De volgende ochtend kwam de eigenaresse me zelfs een warme kop koffie aanbieden terwijl ik mijn tent aan het opbreken was. Ze bieden hier ook een vakantiehuisje en een studio aan onder de naam Forest Camp.
Voor de kampeerder: Camping de Okkernoot
Liever niet kamperen: Forest Camp Swolgen
Etappe 20 – Swolgen naar Venlo (21 km)
Ik had voor het einde van deze etappe Stadscamping de Weerd genoteerd, maar die was niet meer geopend helaas. Ik kon verder geen camping vinden en daarom moest ik in Venlo voor het eerst uitwijken naar een Vrienden op de Fiets adres. Ik sliep in Blerick bij vriendelijke mensen en had er veel privacy.
Voor de kampeerder: Stadscamping de Weerd (alleen als je in het reguliere kampeerseizoen gaat)
Liever niet kamperen: In het centrum van Venlo vind je diverse hotels en B&B’s. Een aanrader is De Vossenheuvel.
Etappe 21 – Venlo naar Swalmen (21 km)
Deze overnachting was een uitdaging. Geen campings in de omgeving die open waren én een staking van het gehele openbaar vervoer in Limburg. Na een oproepje op mijn Instagram mocht ik overnachten bij de schoonmoeder van een ex-collega (hoe random wil je het hebben) in Reuver. Dit ligt tussen Swalmen en Venlo in. Ze pikte me op bij het station van Swalmen, kookte voor me en ik sliep weer in een fijn bed. Het was ook nog eens een hele gezellige avond! Mooie oplossing.
Voor de kampeerder: Camping Aan de grens
Liever niet kamperen: Slapen & Smullen of De Eppenbeek
Etappe 22 – Swalmen naar Montfort (23 km)
In Montfort kan je goed terecht bij Camping Biej de Vogel. Hele fijne plek waar ze top sanitair hebben. Ook is er een klein huisje dat als receptie fungeert, maar waar je ook binnen kunt zitten. Ze hebben daar een magnetron staan, een waterkoker en een automaat met snacks. Het ligt zo’n 2 kilometer buiten het centrum van Montfort.
Voor de kampeerder: Camping Biej de Vogel
Liever niet kamperen: Weinig opties in Montfort dus wees er snel bij. Bed and Breakfast de Meule of B&B de Groene Gast
Etappe 23 – Montfort naar Sittard (25 km)
In Sittard was het Oktoberfest en kon ik geen (betaalbare) overnachting vinden. Daarom besloot ik mijn tentje te laten staan in Montfort en die plek even als uitvalsbasis te gebruiken. Ik vond het fijn om een dag mijn tent niet op te hoeven breken, voelde een beetje als een luxe. En zoals ik al schreef was de camping een fijne plek, dus geen straf om hier twee nachten te slapen.
Voor de kampeerder: Camping Biej de Vogel in Montfort
Liever niet kamperen: MERICI Hotel Sittard of Casa Mia
Etappe 24 – Sittard naar Strabeek (22 km)
De een-na-laatste etappe en wat een prachtige is het! Ik was van plan om ietsjes door te lopen op de volgende etappe en te slapen bij Camping de Cauberg. Deze is het hele jaar door open. Maar de ouders van een vriendin, die tegen Maastricht aan wonen, liepen het laatste stukje mee. Ze boden me een slaapplek in hun huis aan, een warme maaltijd, een glas rode wijn én vlaai. Ik was verkocht!
Voor de kampeerder: Camping de Cauberg
Liever niet kamperen: B&B La Hacienda of Auberge Sans Souci
Etappe 25 – Strabeek naar St. Pietersberg (17 km)
De laatste dag! Ik werd onthaald in Maastricht door een vriendin, ze had via Social Deal een kamer geboekt in The Green Elephant Hostel & Spa. Het was een heerlijk einde van mijn wandeling over het Pieterpad. Voor 60 euro hadden we een tweepersoonskamer, ontbijt en mochten we gebruik maken van de spa.
Wil je het afronden van het Pieterpad ook vieren met een fijne overnachting? Hier vind je volop keus!
Het Pieterpad wandelen en kamperen
Ik kan het je zeer aanraden om het Pieterpad aan één stuk te wandelen. Het geeft je alle vrijheid en een voldaan gevoel wanneer je deze prestatie geleverd hebt. Als je ook nog eens gaat kamperen dan heb je de ultieme vorm van vrijheid. Met een trekkerstentje hoef je over het algemeen geen kampeerplek te reserveren, dus je bent dan erg flexibel.
Ik raad je aan om alvast een overzicht voor jezelf te maken van de etappes die je denkt te gaan lopen en waar je dan verwacht te gaan slapen. Handig om dit erbij te kunnen pakken als je onderweg bent. Bij twijfelgevallen of je er terecht kunt is het goed om van tevoren even te bellen naar de campings.
Ik wens je alvast heel veel plezier tijdens het wandelen en kamperen op het Pieterpad!
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust hieronder in de reacties.
Lees ook
> Pieterpad paklijst voor kamperen en wandelen
> De kosten van het Pieterpad lopen
15 reacties. Plaats een nieuwe
Super handig om jouw campingervaringen vooraf te kennen. Ook wij vinden 20 km een mooie dagafstand met deze bepakking. We volgen je nu al 3 dagen in jouw voetsporen!
Ik vind dit zo leuk om te horen Edwin! Mooi dat mijn ervaring nu ook jullie ervaring aan het worden is. Hopelijk werkt het weer ook goed mee? Geniet! Groetjes vanuit Italië
Eind etappe 5 zijn wij bij Schoonloo op boerderijcamping De Deelderij gaan staan. Zeer vriendelijk ontvangen door de jonge eigenaar, die zich altijd verheugt met de komst van kamperende wandelaars. Mooie veldjes en een grote overkapping aan de schuur met een klein keukentje. Er staan ook picknick banken en het sanitair is ruim, modern en schoon. Top.
Mooie aanvulling!
Rondom Coevorden zijn maar weinig campings. Toch zit kort voor Coevorden een fantastisch leuke minicamping aan het Stieltjeskanaal. Camping “Kalmpjes aan”. Na een korte etappe van zo’n 15 km arriveerden we daar en werden verwelkomd met een kop koffie. Als je geen eigen avondeten bij je hebt kan je meteen een (snack) bestelling opgeven. Je bestelling wordt dan om ca 18.15 onder de tarp geserveerd.
Je kunt met je tentje heel leuk staan op het dijkje langs het water of op een schaduwrijk grasveldje.
De volgende dag gewoon verder langs het kanaal en de route in Coevorden weer oppakken.
In Ommen zijn we de enorme animatiecamping Koeksebelt voorbij gelopen naar naastgelegen natuurcamping Anna’s Hoeve. Heerlijk rustig. Mooie ruime plekken tussen de bomen. Voor trekkerstentjes zijn er ook een paar plekken direct aan de Vecht. Aanrader!
Hi Edwin,
Hartelijk dank voor jouw aanvullingen. Klinkt alsof je ook op een aantal mooie plekken hebt overnacht! Ik hoop dat jullie een geweldige Pieterpad ervaring hebben gehad, maar daar twijfel ik eigenlijk niet aan. Nogmaals dank voor het delen van jouw ervaringen.
Hé wat gaaf! Dankje voor deze uitgebreide beschrijving. Ik ga het misschien wel doen in september ! Ik hoop dat het dan ook lukt zonder te reserveren.
Leuk om te horen Frederique! Ja ik verwacht dat dat zeker moet lukken zonder te reserveren, met een portie flexibiliteit en een trekkerstentje staat weinig je in de weg. Laat je weten als je het gelopen hebt? Ben benieuwd hoe het je dan is bevallen.
Hallo Lineke,
Inmiddels heb etappe 1 t/m 10 gelopen. Dit heb ik (op een kampeerweekend na) steeds gedaan met het OV. De volgende keer wil ik ook een tentje meenemen. Jouw lijst zal me helpen. Bedankt 🙂
Hi Danny, wat leuk dat je ook aan het Pieterpad bent begonnen. Hoe is het eerste deel je bevallen? Goed plan om bij de volgende keer te gaan kamperen, ik vond het heel erg leuk. Wanneer ben je van plan om dat deel op te pakken? Alvast heel veel plezier!
Bedankt voor je goede tips. Ik heb er al 2x gebruik van gemaakt en ik heb nog heel wat dagen te gaan.
Hey Hugo! Wat leuk om te horen. Waar wandel je op het moment? Wel goed wandelweer nu denk ik hè
Ik wil het pad ook gaan lopen. Weet nog niet of ik met rugzak en tent ga of dat ik in een herberg, hotel of anders doe. Maar ik begrijp dat het heel goed mogelijk is met je tentje.
Hi Henny, leuk dat je het Pieterpad ook wilt gaan lopen. Het is inderdaad heel goed mogelijk met je tentje, maar een combinatie van tent en hotel/herberg kan ook fijn zijn. Alvast veel wandelplezier!