
Ik liep het Pieterpad aan één stuk in een kleine maand. Ik heb de route kamperend afgelegd en dat was een leuke uitdaging. Heb je dezelfde plannen? Leuk! In dit artikel deel ik mijn Pieterpad paklijst voor kamperen en wandelen met je. Lees mee en zie hoe ik tot een basisgewicht van 12 kilo kwam.
Pieterpad paklijst kamperen en wandelen
Ik heb tijdens mijn voorbereiding op deze wandeltocht de items die ik meenam onderverdeeld in verschillende categorieën. Je kunt twisten of elk item bij de juiste categorie staat, maar zo vond ik het lekker werken. Maak gerust je eigen verdeling. Linksom of rechtsom moet je het met je meedragen.
Mijn Pieterpad paklijst categorieën
- Wandelgear
- Slapen
- Koken
- Wandelkleding
- Campingkleding
- Persoonlijke hygiëne
- Elektronica
- Eten
- Overig

Pieterpad paklijst: wandelgear
#1 Backpack
Een goed zittende rugzak is essentieel. Dit moet je beste vriend worden tijdens je wandeling, bezuinig er daarom niet op is mijn advies. Probeer hem vooral ook eerst uit.
Ik heb eerst rondgezocht op het internet welke backpack door andere lange afstandswandelaars veel wordt aangeraden. Onder andere door Co op Reis. Daarna ben ik naar Bever Sport gegaan en heb me daar nog eens laten adviseren. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Osprey Aura AG 50.
Het cijfer in de naam geeft de literinhoud aan. Ik wilde voorkomen dat ik teveel spullen mee zou nemen en met 50 liter moest het lukken. Achteraf ben ik blij met deze keuze, want het paste allemaal precies. Ik nam hierdoor alleen mee wat ik écht nodig had.
#2 Wandelschoenen
Naast je rugzak zijn je wandelschoenen je andere BFF´s. Met welke schoenen je het pad op moet is heel persoonlijk. De een zweert bij bergschoenen, de ander loopt het best op zijn oude vertrouwde gympen. Ik heb al mijn eerdere wandelingen, van Patagonië tot Nieuw Zeeland, altijd op deze wandelschoenen gedaan. Hele goede schoenen waar ik supertevreden over ben.
Toch wilde ik dit keer voor een lichtgewicht variant gaan. Ik volg daarmee de Amerikaanse lichtgewicht hiking trend, waar iedereen op trailrunners loopt. Om te weten welke trailrunner precies bij me paste heb ik me ook laten adviseren bij Bever Sport. Ze maakten eerst een voetenscan en kwamen met goede adviezen. Ik kwam uiteindelijk uit op On Running Cloudvista, met corrigerende inlegzooltjes.
Uiteindelijk kom je er pas op het pad achter of het de juiste keuze is geweest. Ik had mijn nieuwe schoenen niet ingelopen, een doodzonde zou je zeggen. Maar op een miniblaar na hebben ze precies gedaan wat ze moesten doen. De schoenen zijn licht en luchtig, dus niet waterdicht. Maar je loopt ze gemakkelijk droog is mijn ervaring. Ik was er blij mee!
#3 Waterfles
Hydrateren tijdens het wandelen is belangrijk. Ik koos ervoor om twee waterflessen mee te nemen, zodat ik altijd twee liter water mee kon dragen. Deze Platypus had ik al en vind ik handig omdat je hem kan opvouwen als hij leeg is. Dan neemt hij nauwelijks ruimte in beslag.
De andere waterfles die ik meenam was de Klean Kanteen Classic Single Wall. Ik kocht hem met een sportdop erop, handiger drinken onderweg. De tweede functie van deze niet isolerende waterfles is dat je hem ook kunt gebruiken als kruik in je slaapzak ’s avonds. Doe er dan wel een andere dop op, heet water in de fles en iets van een sok om de buitenkant. Gratis voetenverwarming.


Pieterpad paklijst: slapen
Natuurlijk had ik wel kampeerspullen, maar die waren niet compact en licht. Daarom heb ik de slaapspullen speciaal voor het wandelen aangeschaft. Een goede investering als je dit vaker wilt gaan doen.
In de wereld van lichtgewicht kampeerspullen kan je all out gaan. Over het algemeen geldt hoe lichter het gewicht hoe hoger de prijs. Omdat ik zelf nog aan het testen was wat voor mij zou werken, wilde ik er niet meteen een fortuin aan uitgeven. Uiteindelijk ben ik tevreden met de kwaliteit, het gewicht en de compactheid van de spullen die ik gekocht had versus het geld dat ik er aan heb uitgegeven.
#1 Tent
Voor relatief weinig geld kan je bij Decathlon een goede lichtgewicht tent kopen. Ik schafte de tweepersoons Forclaz Trek MT900 aan. Een fijne tent van minder dan 2 kilo die gemakkelijk op te zetten is.
Ik koos voor de tweepersoons variant, omdat je dan wat bewegingsruimte hebt. Ook kan je dan al je spullen gemakkelijk in de tent kwijt. Verder vind ik het handig dat je buiten je binnentent, aan beide kanten, een extra stuk zeil hebt. Hier kan je je spullen buiten je tent, maar toch droog, neerleggen.
#2 Slaapzak
Ik wandelde het Pieterpad in de maand oktober. Daardoor bereidde ik me voor op koude nachten. Om die reden heb ik wel wat geld geïnvesteerd in een goede lichtgewicht slaapzak.
Na veel reviews en ervaringen lezen kwam ik uiteindelijk uit bij de Therm-a-Rest Questar 32F/0C slaapzak. En hij heeft me niet in de steek gelaten! Ik heb het heerlijk warm gehad. De slaapzak heeft ook nog een apart voetencompartiment om je voeten extra goed te isoleren.
Belangrijkste tip!
Zorg dat je warm je slaapzak in gaat. Een slaapzak warmt je niet op, maar houdt wel je warmte vast.
#3 Slaapmat
De meest aangeraden lichtgewicht slaapmat die ik tegenkwam op mijn zoektocht was de Therm-a-Rest Neoair Xlite. Let even goed op de afmetingen welke het beste bij jou past. Ze komen in een Small, Regular en Wide variant.
Daarnaast heb je nog een vrouwenversie, de WR, die ik kocht. Deze vrouwenvariant is korter (168 cm) en heeft een hogere isolatiewaarde. Ik was er tevreden over, maar ik paste er qua breedte inderdaad precies op. Voor mij was dat geen probleem. Als je twijfelt ga dan eens langs bij Bever Sport om ze eerst uit te proberen.
Helaas vertoonde de slaapmat in de laatste week kuren. De naden lieten aan de binnenkant los waardoor het een soort ballon werd. Het werd heel oncomfortabel en praktisch onmogelijk om op te liggen. Momenteel ligt de slaapmat bij de fabrikant en wacht ik nog op de reden van dit gebrek. Zodra ik meer duidelijkheid heb, zal ik dit artikel updaten. Maar ik ga er eigenlijk vanuit dat ik gewoon net pech had, want overall zijn de reviews van deze slaapmat goed.
#4 Kussen
Ik had geen kussen meegenomen en daar heb ik spijt van gehad. Bij de slaapmat komt een pompzak. Die vulde ik met kleding en legde ik onder mijn hoofd. Dit werkte slecht, want de stof van de pompzak en het materiaal van de slaapmat waren beiden glad. Het bleef dus niet liggen en sowieso lag het niet lekker.
Van tevoren had ik dit kussen gevonden en die zou ik een volgende keer toch mee willen nemen. Goed slapen is zó belangrijk en maakt een wereld van verschil in hoeveel plezier je hebt van je wandelavontuur!

>> Lees ook De kosten van het Pieterpad lopen
Pieterpad paklijst: koken
#1 Brander en gasblik
Ik kocht de MSR Pocket Rocket 2. Een hele compacte gasbrander die precies doet wat het moet doen. Let wel op, de blauwe campinggastanks passen hier niet op. Je moet de MSR IsoPro daarvoor hebben. Ik nam het gasblik van 113g mee en hij was aan het einde van mijn trip nog niet leeg.
#2 Kookpot
Qua kookgerei gebruikte ik de GSI Glacier Stainless Minimalist. Dit is een set van een kookpot en een drinkbeker in een. Ik heb het op deze trip enkel gebruikt voor het koken van water en het opwarmen van mijn havermout ontbijtjes. De drinkbeker variant werkte niet zo geweldig vond ik. De deksel sloot niet lekker af. Je krijgt bij deze set ook een spork erbij.
#3 Aansteker
Vergeet niet iets van een aansteker of lucifers mee te nemen. Ik koos voor een aansteker en kocht een simpele, kleine bij een 1-euro winkel.
#4 Zakmes
Ik nam ook een Zwitsers zakmes mee. Leek me handig om fruit mee te snijden of om iets mee open te maken bijvoorbeeld. Niet gebruikt op deze trip, maar zou het een volgende keer toch weer meenemen. Je weet maar nooit.

Pieterpad paklijst: wandelkleding
Toen ik in Patagonië de W-trekking ging lopen, heb ik wandeladvies gekregen dat ik me goed in de oren heb geknoopt. Zorg dat je één setje wandelkleding bij je hebt en één setje droge kleding die je op de camping aandoet. Niet meer en niet minder. Of dit altijd opgaat en of het voor iedereen werkt durf ik niet te zeggen. Maar deze stelregel heb ik tot dusver altijd gehanteerd.
#1 Wandelbroek of -legging
Ik heb in deze wandellegging van Decathlon gelopen en was er erg blij mee. Veel handige zakken, hij zat lekker en droogde snel op na een regenbuitje. Ik heb over het algemeen maat M, maar ik had hem achteraf misschien liever in S gekocht.
#2 Longsleeve shirts
Ik gebruik een Craft longsleeve shirt voor van alles en nog wat. Als ik ga skiën, maar dus ook tijdens het wandelen. Een universeel kledingstuk dat altijd handig is om in je kledingkast te hebben liggen. Check hier verschillende Craft shirts.
Daarnaast nam ik een Nike longsleeve sportshirt mee dat ik vroeger gebruikte voor het hardlopen. Afhankelijk van het weer op het Pieterpad droeg ik deze met alleen een BH eronder. Of als het kouder was ook met het Craft longsleeve shirt eronder. Loop je in warm weer dan maak je waarschijnlijk andere kledingkeuzes. Kijk hier voor fijne wandelshirts.
#3 Wandelsokken
Ik had twee paar wandelsokken mee, deze van Smartwool en deze van Falke. Ook hiervoor heb ik me bij Bever Sport laten adviseren. Fijne sokken die ook prima hun werk hebben gedaan. Achteraf had ik liever drie paar sokken mee gehad. Ik merkte dat ik ze vaker wilde afwisselen. Omdat ik elke dag liep, zonder pauzedag, kregen mijn twee paar sokken onvoldoende tijd om te drogen na een wasje.
#4 Regenjas
Een regenjas is geen overbodige luxe. Ik zou altijd kiezen voor een regenjas met capuchon. Mijn regenjas heb ik jaren geleden al gekocht en kan ik online niet meer vinden. Maar zowel bij Bever Sport als bij Decathlon hebben ze voldoende opties, in verschillende prijsklassen.
#5 Pet
Ik koos ervoor om een pet mee te nemen. Handig voor alle weersomstandigheden. Ik zette hem op als de zon scheen, maar ook als het regende. Het verving in mijn geval ook een zonnebril, maar dat is een persoonlijke keuze.
#6 Ondergoed
Ik heb geen speciaal ondergoed gebruikt voor deze wandeltocht. Maar er is wel genoeg te vinden hiervoor. Denk aan naadloos ondergoed en sport BH’s.

Pieterpad paklijst: campingkleding
#1 Setje droge kleding
Zodra ik mijn tent opgezet had, zorgde ik altijd dat ik meteen mijn ‘droge kleding‘ aandeed. Dat bestond uit een (thermo)legging, (thermo)shirt met lange mouw en droge sokken. Dit fungeerde ook meteen als pyjama.
#2 Slippers
Altijd goed om slippers mee te nemen. Fijn om je voeten aan de lucht te kunnen laten drogen na een wandeldag. Ook goed om slippers bij je te hebben om te gebruiken tijdens het douchen.
#3 Donsjas
Bij Decathlon kocht ik deze donsjas, heel blij mee. Hield me lekker warm, het heeft een capuchon en een leuk kleurtje. Daarnaast kan je hem superklein opvouwen in de eigen binnenzak.
#4 Nette kleren
Op het laatste moment had ik een setje nette kleren in mijn rugtas gegooid. Dat was een goede beslissing. Het is wel fijn om er als een ‘normaal mens’ bij te kunnen zitten als je eens ergens gaat eten ’s avonds. Daarom had ik een spijkerbroek en een net shirtje mee. Een spijkerbroek is een relatief zwaar item, dus niet mijn eerste keus. Maar omdat het oktober was verwachtte ik dat het het gewicht waard zou zijn. En dat was het.

>> Lees ook Pieterpad wandelen en kamperen: etappes en overnachtingtips
Pieterpad paklijst: persoonlijke hygiëne
#1 Sneldrogende handdoek
Ik reis al jaren met deze sneldrogende handdoek. Een must.
#2 Shampoo bar
Deze Lush shampoo bars zijn bij mij favoriet als vervanger van een fles shampoo. Ze zijn klein, handzaam en nooit het probleem dat de fles is gaan lekken in je tas.
#3 Make-up, tandenborstel, tandpasta, deodorant en borstel
Je kunt echt helemaal back to basic gaan en niets van dit soort zaken meenemen. Er zijn mensen die echt elke gram afwegen en een aantal van deze items thuis zouden laten. Maar ik vind het wel fijn om me een beetje mens te voelen. Daarnaast voegen miniverpakkingen en een handzame borstel ook niet veel gewicht toe.
#4 EHBO tasje
Een must tijdens elke wandeling. In mijn EHBO kit zaten blarenpleisters, gewone pleisters, verband, een schaartje en paracetamol. Je kunt ook nog denken aan een tekentang en jodium.
#5 Papieren zakdoekjes en boterhamzakjes
Ik had in een van mijn broekzakken altijd een pakje papieren zakdoekjes zitten. Vaak gebruikt tijdens het wildplassen. Zorg dat je dit papier nooit achterlaat in de natuur, maar doe het in een boterhamzakje bijvoorbeeld. Gooi dat weg zodra je onderweg een prullenbak vindt.
Daarnaast gebruikte ik de papieren zakdoekjes ook wel eens tijdens het opbreken van mijn tent. Om de ergste nattigheid en vuil af te vegen voordat ik hem oprolde en inpakte.
Extra boterhamzakjes zijn altijd handig. Ik gooide de grote verpakking van eten van de supermarkt vaak weg en deed de inhoud in een boterhamzakje, wanneer dat kon. Ruimtebesparend.

Pieterpad paklijst: elektronica
#1 Telefoon en oplader
Mijn telefoon was een belangrijk item tijdens deze wandeling. Ik had elke etappe van het Pieterpad geïmporteerd naar de Komoot app. Zo had ik de officiële Pieterpad routeboekjes niet nodig. Scheelde weer gewicht.
Het Pieterpad wordt onderweg goed aangegeven, maar ik vond het fijn om met deze app af en toe te kunnen checken of ik nog goed liep. Ook kan je precies zien hoeveel kilometer je al gelopen en nog te gaan hebt.
Verder maakte ik alle foto’s met mijn telefoon. En natuurlijk, ooit de primaire functie van de telefoon, is het fijn om te kunnen bellen.
Vergeet je oplader niet.
#2 E-reader
Het heeft lang geduurd voordat ik overstapte van traditionele boeken naar een e-reader. Maar het is een uitkomst als je op ruimte en gewicht wilt besparen en toch leesvoer mee wilt nemen. Ik heb de Kobo Nia, die klein is en inclusief beschermhoesje maar 271 gram weegt.
#3 Powerbank
Om al die elektronica opgeladen te houden nam ik een powerbank mee. Omdat je niet weet of je op elke camping wel toegang hebt tot een stopcontact is het fijn om altijd reserve te hebben. Ik kocht deze powerbank waarmee ik mijn telefoon zeker 4 keer kon opladen.

Pieterpad paklijst: eten
#1 Ontbijt
Ik koos ervoor om te ontbijten met havermout. Daarvoor nam ik van tevoren al het volgende in plastic ziplock zakjes mee: rozijnen, walnoten, amandelen, havermout, oplosmelk en m&m’s. De rozijnen, noten en m&m’s waren ook handige snacks voor onderweg. Totaal woog dit zo’n anderhalve kilo. En het mooie is dat je tas steeds lichter wordt natuurlijk.
Ik moet wel bekennen dat deze ontbijtjes me na een week of twee helemaal de neus uit kwamen. Ik vond de combi met de oplosmelk niet geweldig. Toen ben ik overgestapt naar gewoon onderweg alvast een broodje kopen voor ontbijt of een bakje yoghurt.
#2 Theezakjes
Ik drink geen koffie, maar wel thee. Met het idee om ’s avonds lekker een warme kop thee te kunnen drinken in mijn tentje, nam ik een handvol theezakjes mee in een ziplock zakje.
#3 Snacks
Als snacks had ik dus de noten, rozijnen en m&m’s. Maar ik kocht onderweg bij de supermarkt ook wel eens van die kleine gedroogde salamiworstjes, lekker! En je kunt bij Bever Sport ook hartkeks kopen. Een (droge) cracker die heel vullend is. Als je kleine jampotjes meeneemt kan je de crackers iets lekkerder maken.
#4 Avondeten
Ik had van tevoren drie zakken Adventure Food gekocht van Bever Sport. Prima maaltijden die je enkel door het toevoegen van heet water kunt bereiden. Heel handig om altijd iets bij je te hebben. Zo voorkom je dat je ’s avonds, als je ver van een dorpje of supermarkt zit, onverhoopt geen eten hebt. Na de eerste week wandelen op het Pieterpad heeft een vriendin nog vier extra zakken voor me meegenomen. Voor de rest at ik bij restaurants of kocht ik een maaltijd bij een supermarkt.


Pieterpad paklijst: overig
#1 Ziplock zakjes
Ik noemde ze eerder al: de ziplock zakjes. Ik zweer hierbij. Ook als ik gewoon op reis ben gebruik ik ze graag. Je houdt je spullen droog en handig bij elkaar. Met een greep in je tas heb je snel te pakken wat je nodig hebt. Ik deed alles dat kon in deze zakjes: mijn make-up, ondergoed, losse spulletjes, opladers, etcetera.
#2 Stuk touw
Je weet nooit wanneer dit van pas komt. In mijn geval besloot ik de eerste nacht een geïmproviseerde waslijn in mijn tent te maken. Hier hing ik mijn sneldrooghanddoek aan op bijvoorbeeld.
#3 Drybag
Ik gebruikte een 16l drybag om daar alle elektronica in te doen. Ook deed ik er de gasbrander en aansteker in. Gewoon extra veilig tegen nattigheid.
Los hiervan deed ik in het grote compartiment van mijn rugzak een grote plastic zak, als een soort voering. Daar deed ik al mijn spullen in. Zo creëer je een extra laag tegen de regen. Je kan het ook professioneel aanpakken en deze pack liner daarvoor kopen.
#4 Hoofdlamp
Deze Petzl hoofdlamp is een aanrader. Door hem op je hoofd te zetten heb je je handen vrij. Ik hing hem ook wel eens op in de nok van mijn tent als een soort lamp. Ja je kunt natuurlijk ook het licht van je mobiel gebruiken. Maar dat vind ik zonde van de batterij en je moet hem altijd vasthouden. Beter neem je dus een hoofdlamp mee.

Pieterpad paklijst: laatste tip
Op de website LighterPack kan je alle items die je mee wilt nemen invoeren. Je geeft er per item aan wat het gewicht is en dan rolt er een totaal uit. Zo zie je snel hoeveel gewicht je mee gaat dragen en waar je nog kunt bijschaven.
Ik kwam met alles wat ik in dit artikel heb genoemd op een basisgewicht van 12 kilo. Dat is exclusief de kleding en de schoenen die ik aan had tijdens het wandelen. Het is ook exclusief water en extra eten naast wat ik hierboven al genoemd heb. Er is een stelregel die zegt dat je niet meer dan 20% van je eigen lichaamsgewicht zou moeten dragen.

Ik hoop dat je met het voorbeeld van mijn paklijst inspiratie hebt gekregen voor die van jou. Mocht je nog vragen hebben, stel ze me gerust door hieronder een reactie te plaatsen. Ik beantwoord ze graag!
Mocht je nieuwsgierig zijn naar waar ik geslapen heb op het Pieterpad, lees dan ook
> Pieterpad wandelen en kamperen: etappes en overnachtingtips
6 reacties. Reactie plaatsen
Hoi Lineke, op de fb groep Pieterpad Wandelaars reageerde jij op mijn vraag om tips en verwees je me naar jouw website. Wat een mooie site en met prima tips! Ik zie dat jij de 2pers tent hebt van Decathlon en die had ik ook op mijn lijstje gezet maar ik ben benieuwd of je bij deze tent eerst de buitentent kunt opzetten en er dan van binnenuit de binnentent kunt inhangen? (handig bij nat weer 😀). Groetjes, Francis
Hi Francis, leuk dat je even een berichtje stuurt! Ja hele goede vraag, dat was ook een zorg die ik had toen ik deze tent kocht. En inderdaad je kunt niet eerst de buitentent opzetten en dan de binnentent er later inhangen. Maar de oplossing die ik daarvoor gelezen heb is dat je het bijpassende grondzeil koopt. Je kunt dan de buitentent eerst vastmaken aan het grondzeil en dan de binnentent erin hangen. Nu wil het zo zijn dat er een groot probleem is met de beschikbaarheid van dit specifieke grondzeil. Ik heb er veel reviews over gelezen en het was echt overal uitverkocht, ook in andere Decathlon winkels in Europa. Ik heb een hele tijd een zoekopdracht op Marktplaats gehad, maar er kwam niks voorbij. Recent kwam er toevallig wel een keer weer zo´n zeil beschikbaar zag ik. Je vindt de grondzeilen van Decathlon hier terug. Ben benieuwd hoe jouw Pieterpad ervaring gaat zijn en welke materiaalkeuzes je uiteindelijk gaat maken. Heel veel plezier!
Goedemorgen
wij gaan week wandelen in Schotland en ik ben ook op zoek naar grondzeil voor een
2 personen MT 900 van decatlon ook al contact gehad met Decatlon maar ook kon ik hem niet bestellen
ik hoop dat jij weet waar en bij wie ik een grondzeil kan bemachtigen
Dag Sjaak,
Bedankt voor je bericht en leuk om te lezen dat je een week gaat wandelen in Schotland. Mooie plannen!
Hm, ja ik herken je zoektocht naar dat grondzeil dus. De beste kans die je hebt is marktplaats, maar dan heb je wel geduld en een beetje geluk nodig. Ik zag op de site van Decathlon nog een alternatief grondzeil (de minimal editions). Misschien dat Decathlon je nog kan adviseren of dit een goed alternatief is.
Heel veel succes en bovenal wandelplezier!
Dank je wel voor het delen van je Pieterpad ervaring! Het was echt leuk om je blog te lezen en ik waardeer het delen van je paklijst.
Ik vroeg me af over de looptijd – had je nog veel vrije tijd elke dag? Ik overweeg namelijk om twee etappes per dag te doen, maar ben niet zeker over de tijd. Zelf loop ik aan aardig tempo en vaak lange stukken aan-één-gesloten. Een 30km is niet vreemd voor mij. Zou het lopen van twee etappes ook mogelijk zijn? Nogmaals bedankt voor het delen van jou ervaring!
Hi Dirk, bedankt voor je leuke bericht! Ik liep gemiddeld 20km per dag en deed daar inclusief pauzes zo’n 5 uur over. Meestal vertrok ik rond 09:00 en was dan om 15:00h of 16:00h over.
Als je gewend bent 30km te lopen, dan is het lopen van twee etappes zeker mogelijk. Je kunt het sowieso helemaal zelf bepalen, want het Pieterpad geeft enkel een voorbeeld. Ben benieuwd hoe je het gaat doen. Laat achteraf eens weten hoe het was!
Groetjes Lineke