Ik heb niet onder stoelen of banken gestoken dat IJsland een dure bestemming is. Het is dan ook niet zo gek dat reizigers zich afvragen of het überhaupt wel mogelijk is om goedkoop naar IJsland op vakantie te gaan.
Mijn antwoord op die vraag is dat het zeker goedkoper kan! Mits je het slim aanpakt.
Lees hier welke besparingstips er voor zorgen dat je je portemonnee niet helemaal ondersteboven moet keren om het land van geisers, vulkanen en gletsjers te zien.
Op naar een low(er) budget rondreis IJsland!
Goedkoop naar IJsland? Wel met deze praktische tips!
#1 De natuur is gratis
De grootste attractie van IJsland is de geweldige natuur. Je ziet er vulkanen, gletsjers, watervallen en met een beetje geluk het noorderlicht. Dit alles hoeft je geen enkele cent te kosten.
Er wordt nergens entree voor gevraagd, een paar uitzonderingen daar gelaten. Veel is dan ook vrij te bewonderen.
De uitzichten, de valleien, de bergen. Je krijgt het gratis en voor niets als panorama cadeau wanneer je onderweg bent van naar A naar B.
#2 Vermijd dure excursies
Dat brengt me meteen bij deze besparingstip.
IJsland heeft een aantal hele toffe excursies te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een gletsjerwandeling of snorkelen in kraakhelder water. Maar je kunt ook scheuren op een sneeuwscooter of afdalen in een vulkaan.
Misschien zit er wel een bucketlist item voor je tussen. Of een activiteit die je moeilijk op eigen houtje doet. Dan kan het het geld meer dan waard zijn en moet je het ook zeker doen. Voor mij was dat bijvoorbeeld walvissen spotten.
Maar weet dat deze excursies in IJsland niet goedkoop zijn. Ze nemen meteen een flinke hap uit je reisbudget.
Ik adviseer je om een selectie te maken van excursies die voor jou echt sjeu aan je reis geven. Voor de rest, ga vooral genieten van de gratis highlights.
#3 Ga naar gratis hotsprings i.p.v. dure spa’s
Tijdens een IJsland vakantie is het heerlijk om na een actieve dag even lekker te ontspannen in een warm bad. En laat het eiland nou boordevol natuurlijke hotsprings zitten!
Een van de meest bekende is de Blue Lagoon. Die heeft door de jaren heen zoveel aan populariteit gewonnen dat de prijs evenredig is meegegroeid.
Mijn advies: zoek een gratis variant op en geniet net zo hard!
Dit is een van de meest gemakkelijke manieren om te besparen, zonder dat het afdoet aan je beleving. Het is misschien zelfs veel toffer zo midden in de natuur!
>> Lees ook Hotsprings IJsland: een overzicht van de fijnste IJslandse warmwaterbronnen
#4 Doe het even zonder alcohol
Alcohol is een kostenpost die op IJsland snel hoog kan oplopen.
Net als in de andere Scandinavische landen zit er in IJsland veel belasting op alcohol. Dat drijft de prijs omhoog. Je bent al gauw 10 euro kwijt voor een glas wijn. Ik had het snel afgeleerd na mijn eerste avond uit eten in Reykjavik haha.
Kan je echt niet zonder? Koop taxfree alcohol op de luchthaven. Neem in je ruimbagage een fles mee vanuit huis. Of houd je ogen open voor happy hour in Reykjavik.
#5 Bespaar op eten en beperk uit eten gaan
Dit vind ik best een lastige, want voor mij is uit eten gaan ook wel echt onderdeel van mijn reisplezier. Je probeert een lokaal gerecht en je bent er echt even uit. Toch is dit een manier om flink geld te besparen. Veel producten worden door IJsland geïmporteerd.
Tips om te besparen op eten en drinken in IJsland
- Neem snacks mee vanuit Nederland. Denk aan een zak met noten (handig tijdens wandelingen), koekjes, sultana’s of appels. Lekker als lunch of in ieder geval om gezellig je roadtrip mee door te komen.
- Zoek een overnachting uit inclusief ontbijtbuffet. Ik kan op een uitgebreid ontbijt best lang teren. Met de meegenomen snacks als lunch haal ik gemakkelijk het avondeten.
- Zoek guesthouses uit met eigen keuken. Slim om vanuit Nederland dan al een zak soep, pasta en saus mee te nemen bijvoorbeeld.
- Koop geen water! Zonde van je geld. Je kunt kraakhelder water tappen uit de kraan. Neem een hervulbare fles mee of deze handige opvouwbare die ik zelf altijd meeneem.
- Kies zoveel mogelijk voor lokale producten als je naar de supermarkt of uit eten gaat. Denk aan vis, lamsvlees en zuivelproducten. Probeer dan ook zeker Skyr eens uit.
- Ga naar de goedkopere supermarkten. In Nederland weten we dat de Albert Heijn duurder is dan de Lidl of de Aldi. In IJsland heb je ook zulke verschillen tussen de supermarkten. De goedkoopste is de Bónus. Krónan is een goed alternatief en heeft net wat meer aanbod.
#6 Reis buiten het hoogseizoen
Kijk, spot goedkoop wordt een vakantie in IJsland niet. Maar je kunt wel besparen door niet in de allerduurste maanden op reis te gaan.
De meest populaire maanden zijn juni, juli en augustus. Ga je net buiten deze maanden, mei en september bijvoorbeeld, dan zal je al merken dat de prijzen lager liggen.
Van oktober tot en met april zal het nog goedkoper zijn. Dat vond ik zelf een toffe periode om het land te zien. Je bent in die maanden vanwege de weersomstandigheden wel iets meer beperkt.
#7 Slaap in guesthouses en bed & breakfasts
Je kunt geld besparen door niet in dure hotels te slapen. Kies vaker voor guesthouses of bed & breakfasts.
Je vindt relatief goedkope overnachtingen op booking.com of Airbnb. Met deze link krijg je korting op je eerste boeking bij Airbnb. Deze websites zijn mijn favorieten voor goede deals.
>> Lees ook Overnachten in IJsland: een overzicht van leuke hotels en guesthouses
#8 Bespaar op je vliegticket
Ik gebruik graag de zoekmachine Skyscanner voor het uitzoeken van mijn vluchten.
Je kunt de zoekmachine bijvoorbeeld de opdracht geven om de goedkoopste maand eruit te pikken. Of je laat hem de goedkoopste vertrekluchthaven tonen.
Op weg naar de Verenigde Staten of Canada kan je een gratis stopover maken in Reykjavik. Dit is een populaire manier om IJsland te bezoeken. Zo kost het je qua vliegticket niets extra, maar kan je je reis mooi combineren met een stedentrip Reykjavik of lang weekend IJsland.
>> Lees ook Goedkoop een vlucht boeken? Met deze tips bespaar je centen
#9 Reserveer je vlucht, huurauto en hotels op tijd
Op tijd je reis naar IJsland reserveren is echt een slimme zet. Zeker als je in de hoogseizoen maanden op pad gaat.
Er is gewoonweg een beperkte hoeveelheid auto’s en accommodaties op dit eiland. De beste deals zijn het snelst geboekt en wat er overblijft zijn de duurdere opties. In het ergste geval moet je je route aanpassen, omdat de enige overnachting in de omgeving al volgeboekt is.
Weet je al zeker dat je naar IJsland wilt en weet je ook wanneer? Dan is het gewoon verstandig om alles vast te gaan leggen.
>> Lees ook Auto huren in IJsland: de beste tips en info
Overige bespaartips vakantie IJsland
- Neem een slaapzak mee. In sommige hotels of guesthouses bieden ze voor een lagere prijs een bed aan zonder linnen. Dit geldt niet alleen voor slaapzalen, maar ook gewoon voor een tweepersoonskamer. Alle beetjes helpen.
- Ga kamperen. Dit scheelt natuurlijk echt veel geld op overnachtingen. En je kunt op de meest waanzinnige plekken overnachten. Zo is er een camping bij de Skogafoss waterval waardoor je met een uniek uitzicht kunt ontwaken.
- Heb je veel tijd en weinig geld? Ga dan liften. Hoewel dit nooit 100% risicovrij is, is het wel heel gangbaar op IJsland. Je moet er geduld voor hebben. Bereid je voor op lang wachten in wind en regen.
- Neem geen dure taxi van de luchthaven in Keflavik, maar ga met de goedkopere Flybus.
- Je kunt praktisch alles op IJsland direct betalen met je pinpas. Ze gebruiken erg weinig cash geld en dat is voordelig. Op die manier verlies je niets met het wisselen van je geld. Ik zou voor de zekerheid een klein beetje cash geld meenemen. Euro’s zijn prima. Maar verder zoveel mogelijk met je pinpas betalen.
Heb jij nog goede bespaartips om goedkoop naar IJsland op reis te gaan? Laat ze me weten via een reactie hieronder.
Meer lezen over dit mooie eiland?
> Overnachten in IJsland: een overzicht van leuke hotels en guesthouses
> Golden Circle IJsland: highlights op de route
> Walvissen spotten IJsland: beste tijd, plek en prijs