Iedereen heeft wel eens gehoord van de 7 wereldwonderen. Maar kan jij het lijstje zo uit je hoofd opdreunen? En over welke lijstje hebben we het dan eigenlijk precies? Want er zijn er meerdere: de 7 wereldwonderen van de oudheid, de moderne wereldwonderen en de 7 wereldwonderen natuur. Ik ben benieuwd welke wereldwonderen jij al gezien hebt en welke er nog voor je in het verschiet liggen. Ik ben er in ieder geval al achter gekomen dat ik nog wel een aantal reisjes moet maken!
De 7 wereldwonderen
Hoe zijn die lijstjes nou eigenlijk ontstaan?
Voor de oorsprong van het allereerste lijstje moeten we heel ver terug in de tijd. Namelijk helemaal naar de 4e eeuw vóór Christus. In die tijd had Alexander de Grote met hulp van de Grieken zijn rijk uitgebreid.
De Griekse reizigers die voor het eerst de beschaving van de Perzen, Babyloniërs en Egyptenaren zagen, waren diep onder de indruk van wat ze daar aantroffen. Ze documenteerden de bezienswaardigheden van die tijd. Zo ontstond een overzicht met bijzondere gebouwen en beeldhouwwerken.
De Griekse schrijver Antipater van Sidon benoemde uiteindelijk 7 bouwwerken. Hij roemde deze als wereldwonderen. Zo is de allereerste lijst met 7 wereldwonderen ontstaan.
Wist je dat…
Het getal 7 geen random keuze was? Voor de Grieken (en niet alleen voor hen) had het getal 7 een bijzondere betekenis. Er wordt wel gezegd dat 7 de optelsom van de ‘heilige’ getallen 3 en 4 is. In de Bijbel en in sprookjes komt het getal 7 vaak voor.
Let er maar eens op! De regenboog heeft 7 kleuren. Sneeuwwitje had 7 dwergen. Een week heeft 7 dagen. De astrologie heeft 7 klassieke planeten. Ultiem geluk vind je in de 7e hemel. En als je elkaar niet aankijkt tijdens het toosten dan heb je 7 jaar….
Nou goed, je begrijpt m’n punt.
De 7 wereldwonderen van de oudheid
De zeven wonderen van de oudheid bestonden uit:
- De hangende tuinen van Babylon
- Tempel van Artemis in Efeze
- Beeld van Zeus te Olympia
- Mausoleum van Halicarnassus
- Kolossus van Rhodos
- Pharos van Alexandrië
- Piramide van Cheops
Van deze zeven wonderen is nagenoeg niets meer overeind gebleven. Van sommige wordt betwist dat ze daadwerkelijk bestaan hebben.
De enige die je nog kunt bezoeken is de Piramide van Cheops in Egypte. Die staat dan ook meteen nog op mijn to-see lijstje.
New7Wonders Foundation
Door de loop van de tijd zijn er veel varianten verschenen op die oorspronkelijke lijst van 7 wereldwonderen. Daarom heeft de Zwitserse New7Wonders Foundation in 2007 het initiatief genomen om met een officiële hernieuwde lijst te komen.
De stichting had een voorselectie van 200 intacte bouwwerken gemaakt. Via een internetverkiezing kon men daarop stemmen. Er zijn 100 miljoen stemmen uitgebracht.
Daar rolde op 07-07-2007 (let op die zevens…) de huidige lijst van 7 moderne wereldwonderen uit.
De 7 moderne wereldwonderen
De zeven moderne wereldwonderen zijn
- Chichén Itzá in Mexico
- Cristo Redentor in Brazilië
- Colosseum in Italië
- Chinese muur in China
- Machu Picchu in Peru
- Petra in Jordanië
- Taj Mahal in India
Van de 7 moderne wereldwonderen heb ik er twee nog niet gezien. Dat zijn Chichén Itza en de Chinese muur. Ik kijk er naar uit om die reizen nog eens te gaan maken.
Van de wereldwonderen die ik wel gezien heb, maakten de aanblik van de Taj Mahal en Machu Picchu het meeste indruk op mij. Ook Petra vond ik erg mooi.
Het was bijzonder te merken dat het blijkbaar niet uitmaakte dat ik al veel plaatjes gezien had van deze wereldwonderen. Pas toen ik er zelf stond kwam de omvang en/of de schoonheid pas echt binnen. Kippenvel.
Chichén Itzá – Mexico
Chichen Itza was vanaf de 10e eeuw de belangrijkste stad van de Maya’s. Je vindt het op het schiereiland Yucatán in Mexico. Niet ver van de stad Valladolid.
Als je Chichén Itzá gaat bezoeken dan zie je dus eigenlijk de overblijfselen van wat vroeger het centrum van het Maya-rijk was.
In de voormalige stad vind je nog een klooster, tempels, natuurlijke bronnen (cenotes) en een graftombe. Maar het meest bekende beeld zie je op de afbeelding hierboven. Dat is de piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd.
Cristo Redentor – Brazilië
Christus de Verlosser. Het iconische beeld van Rio de Janeiro en eigenlijk ook meteen van heel Brazilië.
Ik weet nog dat ik met het vliegtuig aankwam in Rio de Janeiro en ik uit mijn raampje al speurde naar het beeld. Toen ik hem gespot had kreeg ik kippenvel. Wat tof hoe het zo boven de stad uittorent!
Ik vond de uiteindelijke ‘ontmoeting’ van dichtbij niet zo geweldig. Het was er verschrikkelijk druk met toeristen zoals ik. Ik voelde me er als een sardientje in een blik.
Desalniettemin ben ik wel heel blij dat ik het van dichtbij gezien heb. Je hebt vanaf dit punt ook een prachtig uitzicht over de stad.
Colosseum – Italië
Het Amphitheatrum Flavium is bij ons beter bekend als het Colosseum en je vindt het in Rome, Italië.
Eens het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk met ruimte voor wel 50.000 bezoekers. Door de keizers werden hier veel spelen georganiseerd. Voornamelijk gladiatorengevechten op leven en dood.
Die gevechten waren ook wel eens tegen wilde dieren, zoals leeuwen en tijgers. De dieren werden vastgehouden in kooien onder het theater.
Naast gevechten werden er ook paardenraces gehouden en vonden er executies plaats.
Een behoorlijk ‘multifunctioneel’ theater kan je wel zeggen.
Chinese muur – China
De Chinese muur is precies 21.196,18 kilometer lang. Een immens bouwwerk dus.
Het is gebouwd in de tijd van de Ming-dynastie met als doel om nomadische ruitervolken tegen te houden.
In het Chinees heet de muur “lange muur van 10.000 li”. Li is een oude lengtemaat die stond voor 500 meter. Uiteindelijk blijkt de muur dus vele malen langer te zijn dan men destijds inschatte.
De Chinese muur is vanaf verschillende punten te bewonderen. Soms met een slingerend uitzicht of met blik op de karakteristieke wachttorens.
Machu Picchu – Peru
Machu Picchu is een voormalige Incastad. Het ligt verborgen, hoog in de bergen. Je vindt het in de buurt van het plaatsje Aguas Calientes in Peru.
Op 2350 meter hoogte liggen de overblijfselen van deze mysterieuze stad. Mysterieus omdat wetenschappers nog steeds niet precies weten met welk doel het gebouwd is. Vooral omdat het op zo’n lastig te bereiken plek ligt.
Je kunt dit wereldwonder met eigen ogen zien door een meerdaagse trekking te maken. Er zijn diverse trekkingmogelijkheden. Of je reist vanuit Cuzco met de trein en vervolgens de bus.
Ik raad je aan om je in Machu Picchu te laten rondleiden door een gids. Het is echt een meerwaarde om je met behulp van de gids in te leven hoe de Inca’s hier woonden.
Petra – Jordanië
Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs. Het Arabische volk dat in de omgeving van Jordanië leefde in de klassieke oudheid.
Petra was destijds een belangrijk knooppunt op diverse handelsroutes. Er werd vooral veel gehandeld in wierook. Dat de heersers van Petra door die handel zeer welvarend waren geworden, is terug te zien aan de resten van de gebouwen en de tombes.
Ik vond Petra heel mooi. Ik heb nooit iets gezien dat er ook maar een beetje op lijkt. Het is gigantisch groot en de uitgehakte tombes in de rode rotsen maken het erg uniek en bijzonder.
Taj Mahal – India
Ja jeetje, de Taj Mahal in India.
Ik weet nog dat ik er heel vroeg in de ochtend stond. En bij de eerste blik op het wereldwonder zachtjes tegen mezelf zei: “ja, wow, heel indrukwekkend”.
Dan kan je er wel 100 plaatjes van gezien hebben. Maar om er dan echt zelf te staan en het in zijn hele omvang te zien. Dat is heel bijzonder.
Dit wit marmeren mausoleum is gebouwd door de sjah. Voor zijn geliefde die in het kraambed overleed. Het staat met alle recht in de lijst van zeven wereldwonderen.
De 7 wereldwonderen natuur
De New7Wonders Foundation is ook nog verantwoordelijk voor de lijst met 7 wereldwonderen natuur.
Er was een top 77 samengesteld. Uit die lijst maakte een panel deskundigen een selectie van 28 finalisten. Op deze 28 kon wereldwijd gestemd worden via een poll. Daar rolden in november 2011 onderstaande 7 wereldwonderen natuur uit.
- Amazoneregenwoud en -rivier in Zuid-Amerika
- Ha Longbaai in Vietnam
- Iguazú-watervallen (Nationaal park) in Argentinië en Brazilië
- Jeju (eiland) in Zuid-Korea
- Komodo-eiland (Nationaal park) in Indonesië
- St Paul’s Subterranean River National Park in de Filipijnen
- Tafelberg (Nationaal park) in Zuid-Afrika
Van dit lijstje mag ik de Amazone, Jeju en St Paul’s nog gaan bezoeken.
Zo blijft er mooi nog wat te dromen over!
En hoe zit het met jou? Welk wereldwonder wil je graag nog zien en staat die reis al in de planning? Ik vind het overigens geen wedstrijd wie nou de meeste plekken afgevinkt heeft, maar het is wel een handige lijst die je inspiratie kan geven voor een volgende reis.
Nog meer reisinspiratie opdoen?
> Reisgadgets? Dit zijn écht handige dingen voor op reis
>Mijn favoriete reisboeken, geweldige leestips!
> Bijzondere overnachting: 10x een onvergetelijke ervaring
3 reacties. Plaats een nieuwe
Ik heb Chichen Itza, Cristo Redentor, de Taj Mahal en het Colosseum gezien. Petra heb ik 2x geprobeerd, maar beide keren moesten we de reis annuleren… boehoe. Overigens heb ik wel ook de piramides in Egypte gezien, heel tof. En van de tempel van Artemis in Efeze staat nog (of beter gezegd: weer) één eenzame pilaar overeind, die site heb ik ook bezocht!
Ah leuk Edith! Je bent al behoorlijk op weg dus en Petra gaat je vast lukken; 3 maal is scheepsrecht! Oh joh dat wist ik niet over de tempel van Artemis. Is het een reis waard voor die ene pilaar of vooral leuk om te bekijken als je er toch al bent?
Nee joh, die pilaar is niks. Maar je weet mijn liefde voor Turkije! Dat land is sowieso een uitgebreid bezoek waard ❤️