Venezuela

Waarom Venezuela?

Voor de uitleg waarom je Venezuela zou moeten zien, kom ik superlatieven tekort. Want Venezuela heeft het allemaal!

Je vindt er witte zandstranden met azuurblauw water. Maar ook savanne waar je op zoek kunt naar miereneters en anacondas. Je kunt er het Andesgebergte intrekken of je bezoekt de imposante Angel Falls. Maar ook de zandduinen in de woestijn en varen door de jungle van de Orinoco delta zijn must-do’s.

En om het af te toppen: Caracas is een bruisende stad en heeft een heerlijk klimaat. What is not to love?

Beste reistijd

Nou, er is helaas wel één grote “maar”. Ooit was Venezuela een van de meest welvarende landen van Zuid Amerika. Tegenwoordig is daar helaas niets meer van te merken.

De hyperinflatie zorgt ervoor dat de Venezolanen het erg moeilijk hebben. Er is een tekort aan alles. Voedsel, medicijnen, schoon drinkwater. Noem het maar op.

Deze zware omstandigheden zorgen voor criminaliteit en veel onrust. Daarom is er momenteel een negatief reisadvies voor Venezuela.

Ik kon mijn reis door Venezuela maken, omdat ik er toevallig goede lokale contacten had. Met dat geluk was ik in staat om rond te reizen door dit adembenemend mooie land.

Weertechnisch gezien kan je echt het hele jaar door naar Venezuela op reis. De allerbeste reistijd is december t/m april. Dan is het het meest droog.

Hoe reis je?

Gezien de huidige situatie raad ik je te allen tijde een auto met privé chauffeur aan. Je hebt echt wel iemand ter plaatse nodig die je veilig van A naar B kan brengen. En die precies weet wat er op het moment speelt in het land.

Je chauffeur zal ook weten in welke gebieden je je beter niet kunt vertonen en waar het veiliger zal zijn.

Sta er ook niet gek van te kijken als je een keer een koplamp of een ander auto-onderdeel mist. Allemaal inventieve manieren van de arme Venezolanen om aan geld te komen.

Waar slaap je?

Er zijn prima overnachtingsplekken te vinden in Venezuela. Ze zijn alleen enkel nog te betalen door de allerrijksten.

Vanwege de hyperinflatie ben je als Westerse toerist al snel heel welvarend. Ik had daardoor soms ook wel het gevoel alsof ik in een bijzondere bubbel door dit land reisde.

Het contrast tussen arm en rijk is enorm.

Je treft in de hotels daarom als medereizigers voornamelijk rijke Venezolanen, expats of ambassadepersoneel.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 31,5 miljoen
Grootte: 22 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Caracas
Taal: Spaans
Valuta: Bolívar
Visum nodig: Nee


Zoek je inspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen