Uruguay

Waarom Uruguay?

Je kunt Uruguay het kleine broertje van Argentinië noemen. Het is inderdaad stukken kleiner dan Argentinië, maar nog steeds wel 4,5 keer zo groot als Nederland.

Hier vind je de échte gauchos. Supervriendelijke en relaxte mensen. Het is ook nog eens een van de meest veilige landen ter wereld.

Er zijn weinig mensen die helemaal naar Zuid-Amerika vliegen om alleen Uruguay te bezoeken. Dat snap ik wel. Maar heb je de tijd om naast Argentinië of Brazilië ook dit land te bezoeken, dan kan ik je het zeer aanbevelen.

Wandel door de kinderkopstraatjes van Colonia del Sacramento. Voel je even een echte gaucho als je een paar dagen bij een boer meehelpt in Tacuarembó. Ga jetsetten in het hippe Punta del Este. Loop op blote voeten door autovrij Cabo Polonio. En surf op de golven bij het vissersdorpje Punta del Diablo.

Beste reistijd

Je kunt het beste naar Uruguay reizen van november t/m maart. Dan is het zomer in Uruguay.

Ik ga er gemakshalve van uit dat je niet alleen maar op een paard gaat zitten en steak wilt eten. Daarom is het fijn om ook lekker zonnig weer te hebben voor de kustlijn die Uruguay rijk is.

Ga je buiten deze periode dan zal je merken dat Uruguay “uitgestorven” is. Veel accommodaties zullen gesloten zijn en er is geen tot nauwelijks toerisme.

Uruguay kent dus een kort hoogseizoen. Hierdoor vliegen de prijzen omhoog en is de beschikbaarheid beperkt. Reserveer daarom op tijd.

Hoe reis je?

Een auto huren, lekkere muziek mee en rijden maar!

Met een huurauto kan je het beste rondreizen door Uruguay. Het huren van een auto is niet zo duur en het brengt je naar alle afgelegen plekken.

Ik pikte mijn huurauto op in Colonia. Ik reed ermee naar de kleine ranch in de middle of nowhere in Tacuarembó. Met mijn eigen auto kwam ik ook op alle afgelegen plaatsjes aan de kust.

De wegen zijn duidelijk aangegeven. Er zijn ook niet veel routes en het is niet druk qua verkeer.

Houd je niet van autorijden of kan je het simpelweg niet? Dan is de bus het alternatief. De bussen zijn prima touringcars en comfortabel. Maar ze brengen je dus niet naar alle plaatsen toe.

Waar slaap je?

In Colonia del Sacramento zijn veel leuke hotelletjes en bed & breakfasts te vinden. Sommige ook met zwembad.

Montevideo en Punta del Este zijn echte badplaatsen met voldoende hotels. Waarbij Punta del Este ook nog wel sfeervolle boutique hotels aanbiedt.

Ga je het platteland op dan slaap je in estancias, bij de boer thuis. Echt een aanrader is deze manier van overnachten. Je krijgt er heerlijk eten voorgeschoteld (vaak barbecue) en je kunt er van alles ondernemen.

Ga je naar Punta del Diablo of Cabo Polonio dan zijn de accommodaties eenvoudiger. Hoewel er ook hier wel enkele uitspattingen te vinden zijn.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 3,3 miljoen
Grootte: 4,5 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Montevideo
Taal: Spaans
Valuta: Uruguayaanse peso
Visum nodig: Nee


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen