Peru

Waarom Peru?

Het wereldwonder Machu Picchu. Dat is voor de meeste reizigers het eerste beeld dat bij Peru opkomt.

Ik vond het ook superbijzonder om die magische ruïnestad eindelijk te zien. Na er zoveel foto’s van gezien te hebben. Maar naast dit hoogtepunt heeft Peru nog heel veel meer te bieden.

Zo kan je in de Colca Canyon met geluk condors zien vliegen. Voor wandelaars zijn er veel trekkingroutes door heel het land. En in Huacachina kan je zandduinen trotseren.

In Lima worden je smaakpapillen getrakteerd. De stad is uitgeroepen tot de culinaire hoofdstad van Latijns-Amerika. Maar vergeet ook niet het bijzondere Titicaca meer met de drijvende rieteilanden.

Ben je meer van de dieren? Ga dan bij Islas Ballestas zeeleeuwen en pinguïns spotten. Dit wordt ook wel de Peruaanse Galapagos genoemd.

En dan heb ik het nog niet eens over de amazone, de bijzondere Nazca lijnen en het tropische strand bij Mancora gehad.

Genoeg te doen en te zien in Peru!

Beste reistijd

Er is niet zomaar één beste reistijd voor Peru aan te geven. Het land heeft zoveel verschillende fysieke kenmerken.

Maar over het algemeen gesproken zijn de maanden mei t/m oktober de beste om naar Peru op reis te gaan.

Als je in april/mei gaat, dan zit je net na het regenseizoen en net voordat het drukke reisseizoen losbarst.

Het hoogste hoogseizoen zijn de maanden juni t/m augustus. Dan regent het niet vaak en de temperaturen zijn aangenaam.

Besluit je in de periode december t/m februari naar Peru af te reizen, dan is het goed vertoeven aan de kust. Maar het is geen goede tijd om het Andesgebergte in te trekken vanwege de vele regenval.

Hoe reis je?

De beste manier om je tussen de steden te verplaatsen is met de bus. Deze zijn comfortabel en netjes uitgerust. Ook het proces van op de bus stappen gaat zeer georganiseerd en professioneel.

Wil je liever sneller op bestemming aankomen of moet je echt een grote afstand overbruggen? Dan kan je beter een binnenlandse vlucht nemen.

Een andere optie van vervoer is de trein. Je kunt de trein nemen op het traject van Cusco naar Aguas Calientes. Dit doen de meeste reizigers. Een andere mogelijke treinroute is die van Puno naar Cusco. Maar de meesten kiezen hier voor de bus, vanwege de prijs.

Een auto huren om je door Peru te verplaatsen raad ik je af. De wegen zijn slecht, de bewegwijzering niet optimaal en de kosten zijn hoog.

Tot slot: houd rekening met het hoogteverschil in Peru. Als je je reis niet langzaam in hoogte opbouwt, kan je last krijgen van hoogteziekte. Onderschat dit niet, het is geen pretje en zonde van je kostbare reistijd.

Waar slaap je?

Peru is goed ingesteld op toerisme. Mede daardoor zijn er veel overnachtingsmogelijkheden.

Je zal vaak de naam posada zien staan, wat letterlijk herberg betekent. Dit zijn sfeervolle en goed verzorgde kleine hotels. Ze voelen een beetje als een bed & breakfast of guesthouse.

Maar je kunt ook overnachten in hotel met zwembad in de woestijnoase Huacachina. Of in een lodge bij de Colca Canyon.

Loop je de Inca Trail dan slaap je in een tent. Bezoek je de drijvende eilanden van Lago Titicaca, dan heb je een authentieke homestay bij de Uros.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 31 miljoen
Grootte: 35 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Lima
Taal: Spaans
Valuta: Sol
Visum nodig: Nee, mits je korter dan 3 maanden blijft


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen