Colombia

Waarom Colombia?

Colombia is een van mijn favoriete bestemmingen.

Er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom ik er zulke goede herinneringen aan heb. Maar de voornaamste reden is de mensen.

Voor mij zijn de mensen die ik tijdens een reis ontmoet altijd erg bepalend. En de Colombianen zijn zó vriendelijk en toegankelijk. Dat heeft het reizen door dit land extra speciaal gemaakt.

Daarnaast is Colombia heel gevarieerd. Het heeft woestijn, jungle, bergen én strand. Het is wel een groot land, waardoor je tijdens je reis keuzes moet maken als je beperkt de tijd hebt.

Beste reistijd

Colombia ligt dicht bij de evenaar en daarom is het klimaat eigenlijk altijd wel aangenaam. De temperaturen liggen tussen de 15° en 35°.

Colombia heeft een heel gevarieerd landschap. Je zal zien dat het klimaat enorm kan veranderen wanneer je naar je volgende bestemming reist.

Noord Colombia
De beste reistijd voor het noorden van Colombia is van december t/m april. Het noorden is het droogste gebied van Colombia. Voornamelijk in het oosten langs de Grote Oceaan. Hier valt over het algemeen weinig regen.

Centraal Colombia
In het centrale deel van Colombia vermijd je de regen het beste van december t/m maart en juni t/m augustus. In de andere maanden is het minder droog, maar zelfs dan valt er niet veel regen.

Zuid Colombia
Het Amazonegebied kan je het beste bezoeken in de zomermaanden. Het heet niet voor niets regenwoud, dus ook in deze maanden valt er veel regen.

Hoe reis je?

Colombia is groot, heel groot. Het is daarom onvermijdelijk om af en toe een binnenlandse vlucht te nemen om grote afstanden mee te overbruggen.

Maar voornamelijk zal je gebruikmaken van het openbaar vervoer in de vorm van de bus.

In Colombia zijn de bussen voorzien van airconditioning. Ze zijn comfortabel met stoelen die naar achteren kunnen. De Colombianen zijn wel een stuk kleiner dan de gemiddelde Nederlander. Houd er dus wel rekening mee dat je qua beenruimte soms een beetje moet schipperen.

Tot slot kan je ook gebruikmaken van privé transfers. Dit zijn taxi’s die je niet hoeft te delen met anderen. Deze worden vaak ingezet om je van je hotel naar het vliegveld te brengen. Of van het busstation naar je overnachtingsplek bijvoorbeeld.

Waar slaap je?

Colombia heeft echt leuke overnachtingsplekken. Het is een ontwikkeld land dat inmiddels al veel ervaring heeft met het verwelkomen van buitenlandse bezoekers.

Afhankelijk van waar je bent, vind je leuke en kleurrijke finca’s of kleinschalige hotels.

Een bijzondere manier van overnachten is slapen in een hangmat. ’s Nachts kan je vuurvliegjes tellen. In de ochtend word je wakker met de zonsopkomst. Het ligt een stuk comfortabeler dan je op het eerste oog zou zeggen. Slapen in een hangmat doe je tijdens de trekking naar de Verloren Stad of in Tayrona NP. 

Ga je naar de Amazone dan overnacht je in een lodge midden in de jungle. Geniet hier van de jungle geluiden en de natuur om je heen.

De plekken waar je zal gaan slapen zijn eigenlijk net zo gevarieerd als Colombia zelf.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 50 miljoen
Grootte: 27 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Bogotá
Taal: Spaans
Valuta: Colombiaanse peso
Visum nodig: Nee, mits je korter dan 90 dagen blijft


Lees ook deze artikelen uit het blog over Colombia