Chili

Waarom Chili?

Chili is hartstikke veelzijdig. Omdat het een dun en langgerekt land is, vind je er de meest uiteenlopende natuur.

In het noorden de Atacama woestijn. Met rode maanlandschappen, helderblauwe meren en hete geisers. Het is hier ook een van de beste plekken ter aarde om sterren te kijken.

In het zuiden vind je het merengebied, vulkanen en Patagonië. Ik liep in Nationaal Park Torres del Paine de W-trekking. Dat was een waar hoogtepunt.

Rondom Santiago de Chile drink je de lekkerste wijnen. Het is een hippe stad met leuke restaurants en een interessante geschiedenis.

Sla ook zeker het kleurrijke Valparaíso niet over. Een kunstzinnig stadje aan de kust, met felgekleurde huizen en mooie graffiti. Je hebt er het gevoel dat je door een openluchtmuseum loopt.

Voor wie nog tijd en geld over heeft, is een bezoek aan Paaseiland natuurlijk een must.

Beste reistijd

Chili heeft een bijzondere vorm. Het is niet alleen langgerekt maar ook smal. Daarom verschilt het ook behoorlijk per regio wat nu de beste reistijd is.

De seizoenen zijn omgekeerd van de onze. Als het bij ons winter is, dan is het daar zomer.

Over het algemeen zijn de maanden november t/m februari de beste reistijd voor Chili. In deze periode kan je goed afreizen naar Patagonië. Ook voor de Chileense stranden zit je dan goed.

Is het hoofddoel van je Chili reis om het merengebied te bezoeken? Dan kan je het beste in de maanden september t/m november reizen.

Ben je een echte wijnliefhebber? Dan is maart de beste maand voor jouw Chili reis.

Is skiën jouw passie en wil je dat wel eens uitproberen in Chili? Ga dan tussen juni en augustus.

Hoe reis je?

Het is niet moeilijk om je in Chili te verplaatsen. Je kunt tussen de grote plaatsen in een comfortabele, moderne en betaalbare bus stappen. Ze hebben vaak voldoende beenruimte. Ook heb je een toilet, televisie en wifi.

Kies je voor semi cama dan kan je stoel een stuk naar achteren. Kies je voor salon cama dan heb je haast een bed. Soms zijn een maaltijd of enkele snacks inclusief.

Chili heeft vanwege haar langgerektheid wel hele lange reisafstanden. Hoe comfortabel de bus ook zal zijn, je bent er wel relatief veel tijd mee kwijt. Daarom kan een binnenlandse vlucht uitkomst bieden.

Rondom het merengebied zal je voornamelijk de boot als vervoersmiddel gebruiken. Met een ferry vaar je door de fjorden en zie je de meest prachtige natuur vanaf het water.

Tot slot kan je ook heel goed een auto huren voor je Chili rondreis. Ik raad je wel aan om dat alleen voor een specifieke regio te doen. Dit vanwege de hele lange afstanden als je het hele land wilt zien. Het merengebied is bijvoorbeeld een goede plek om met eigen huurauto op pad te gaan.

Waar slaap je?

De meeste reizigers starten hun reis door Chili in de hoofdstad Santiago. Er is hier ruim keus aan hotels. Barrio Lastarria is een leuke wijk om in te overnachten.

Ga je wandelen in Nationaal Park Torres del Paine dan kan je slapen in refugios of kamperen in een tent.

San Pedro de Atacama is een klein stadje midden in de woestijn. Ondanks zijn grootte biedt het wel heel veel accommodaties aan. Je hebt er goedkope hotels, maar ook luxe villa’s midden in de woestijn zelf.

In het merengebied vind je sfeervolle guesthouses en knusse hotelletjes.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 18 miljoen
Grootte: 18 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Santiago de Chile
Taal: Spaans
Valuta: Chileense peso
Visum nodig: Nee


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen