Bolivia

Waarom Bolivia?

In het hoogst gelegen land van Zuid-Amerika vind je nog traditioneel geklede inwoners met bolhoeden. Maar ook adembenemende landschappen en mooie steden.

In Bolivia heb ik tot nu toe een van de mooiste landschappen gezien. De kleurcontrasten van blauwe meren tegen een besneeuwde bergtop. Een donkerrood meer met roze flamingo’s erin. Een immense zoutvlakte zo ver je oog kan kijken. Je vindt het allemaal in Bolivia.

La Paz is letterlijk een hoogtepunt. Het is een van de hoogste steden ter wereld. Ik vond het een onverwacht leuke stad, met fijne eetgelegenheden en leuke marktjes. De witte stad Sucre en mijnwerkersstad Potosi zijn ook zeker een bezoek waard.

Tot slot raad ik je aan om het Titicaca meer niet over te slaan. Vanaf Copacabana kan je de boot nemen en aanmeren op bijvoorbeeld Isla del Sol. Tijdens een wandeling over het eiland heb je mooie uitzichten over Lago Titicaca.

Beste reistijd

Bolivia kent extreme weersomstandigheden. Ook niet zo gek in een land dat zoveel hoogteverschillen kent.

De beste tijd om naar Bolivia op reis te gaan is van mei t/m oktober. Je reist dan in het meest droge seizoen en hebt de grootste kans op blauwe luchten.

In Bolivia zal je geen tropische temperaturen aantreffen. Het komt er zelden boven de 30°. Dit is fijn, want zo kan je comfortabel hiken en fietsen.

Als je niet op reis hoeft in november t/m april dan is dat wat Bolivia betreft fijn. Het is dan namelijk regenseizoen. Dit zorgt ervoor dat wegen met regelmaat overstromen. Het maakt het lastiger om te reizen en minder prettig om activiteiten te ondernemen.

Hoe reis je?

Bolivia is een minder goed ontwikkeld land dan Peru. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in oudere bussen. Maar ook in onverharde en minder goed onderhouden wegen. Toch is er wel vooruitgang in de kwaliteit van beiden.

Ik reisde door Bolivia met de bus. Dat is wat de meeste reizigers doen. Je komt ermee op praktisch elke plek. De bussen hebben verstelbare stoelen en airconditioning.

Maak je gebruik van een nachtbus? Boek dan de cama variant. Dit zijn stoelen die helemaal naar achteren kunnen. Zo maak je de grootste kans op een goede nachtrust.

Ga je liever voor gegarandeerd comfort en je eigen plan trekken? Kies dan voor een auto met privé chauffeur. De wegen worden er niet ineens beter van, maar je kunt wel je eigen tijd indelen.

Tussen de grote steden zijn binnenlandse vluchten een goede optie. Je bespaart er tijd mee en de prijzen zijn niet hoog. La Paz, Santa Cruz, Sucre en Cochabamba zijn sowieso met een vlucht te bereiken.

Waar slaap je?

Er zijn veel verschillende manieren van overnachten te vinden in Bolivia. Denk aan koloniale hotels en bed & breakfasts. Maar ook bungalows, homestays en eco-lodges.

Bolivia is geen duur land en de overnachtingen dus ook niet. Je hebt het meest te kiezen als je in de grote steden verblijft. In de kleinere plaatsen moet je het vaak doen met wat er voorhanden is. Dat zijn over het algemeen simpele hotels met weinig voorzieningen.

Een bijzondere overnachting is het zouthotel bij de zoutvlakte Salar de Uyuni. Het hele hotel is van onder tot boven helemaal opgebouwd uit zout. Ook je bed is volledig van zout gemaakt. Een bijzondere gewaarwording.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 11,6 miljoen
Grootte: 3 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Sucre
Taal: Spaans, Quechua, Aymara, Guaraní
Valuta: Boliviano
Visum nodig: Nee


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen