Argentinië

Waarom Argentinië?

Jeetje, waar zal ik beginnen. Je kunt je voorstellen dat het land nogal wat te bieden heeft als je je bedenkt dat het 70 keer groter is dan Nederland.

Het is zo langgerekt alsof je van Zweden naar Spanje zou rijden. De natuur en de cultuur in het noorden zijn dan ook compleet anders dan die in het zuiden van Argentinië.

Buenos Aires is een geweldige stad. Ik ben misschien bevooroordeeld omdat ik er een tijdje gewoond heb. Maar ik kan met recht zeggen dat je je er heel goed kunt vermaken. De metropool zit boordevol tango, steak, mooie parken, gezellige koffiebarretjes en uren slenterplezier.

Zak je af naar de Peninsula Valdes, dan kan je pinguïns, zeeleeuwen en walvissen spotten.

Reis verder zuidwaarts tot je niet verder kunt, dan ben je in Ushuaia. Aan het einde van de wereld in de meest zuidelijke stad ter wereld.

Hikers kunnen hun hart ophalen in nationaal park Torres del Paine en Chalten.

Wijnliefhebbers moeten vooral naar Mendoza of Cafayate gaan.

De gaucho cultuur van Argentinië vind je in Salta. Inmiddels ben je in het noorden aanbeland, niet ver van Bolivia.

Maak het rondje af door de imposante watervallen van Iguazu te bekijken. Deze liggen ingesloten tussen Paraguay, Brazilië en Uruguay.

Kom weer terug naar Buenos Aires en dan heb je een goede indruk gekregen van alles dat Argentinië te bieden heeft.

Trek voor dit alles 2 maanden uit en dan heb je het allemaal net aan kunnen tikken.

Keuzes maken is essentieel als je je reis naar Argentinië plant. Tenzij je alle vrijheid van de wereld hebt natuurlijk.

Beste reistijd

De fijnste tijd om naar Argentinië te reizen is algemeen gezien in april en mei of september en oktober. In deze maanden kan je overal goed terecht, behalve Patagonië.

Naar Patagonië kan je het beste van november t/m maart, dan is dit gebied begaanbaar. Dit is de Argentijnse zomer.

Houd er wel rekening mee dat Patagonië erg populair is. Het heeft ook een relatief kort hoogseizoen. Daarom moet je je accommodatie en vervoer tijdig boeken.

Hoe reis je?

Omdat de afstanden immens zijn, is het verstandig om regelmatig een binnenlandse vlucht te nemen.

Bijna alle bestemmingen zijn ook wel per bus te bereiken. De bussen zijn heel netjes en comfortabel genoeg om lange afstanden mee af te leggen.

Feit blijft wel dat je lang onderweg bent. Een hele dag of nacht in de bus is geen uitzondering.

Groot voordeel van de bus vind ik, is dat je de omgeving goed in je op kunt nemen. Er zitten een paar mooie routes tussen in Argentinië.

Ook stapte ik zelf met regelmaat in een nachtbus. Hiermee bespaarde ik tegelijkertijd op kostbare tijd en een overnachting. Maar eerlijk is eerlijk, heb je weinig tijd en voldoende te besteden dan is een binnenlandse vlucht gewoonweg het meest praktisch.

Zelf een auto huren en daarmee op pad gaan is ook een optie. Maar niet overal. De beste plekken om een auto te huren voor een paar dagen zijn Bariloche, Salta en Peninsula Valdes.

Waar slaap je?

Er zijn voldoende mogelijkheden in Argentinië qua overnachtingen. En voor ieder budget is er wel wat te vinden.

In Buenos Aires kan je overnachten in een stadshotel, al dan niet met zwembad. Ik raad je daar de wijken San Telmo of Palermo aan.

Tijdens de W-trekking in Torres del Paine heb je de keuze tussen slapen in een refugio of je huurt een tent. Voor deze overnachtingen in het nationale park moet je er tijdig bij zijn.

In Calafate sliep ik in een comfortabel hotel dicht in de buurt van de gletsjer.

Bij de watervallen van Iguazu kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Een eenvoudige overnachting of super deluxe met uitzicht op de watervallen. Of je overnacht in een lodge in de jungle.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 45 miljoen
Grootte: 70 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Buenos Aires
Taal: Spaans
Valuta: Argentijnse peso
Visum nodig: Nee


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen