Nieuw-Zeeland

Waarom Nieuw-Zeeland?

Ik kon geen genoeg krijgen van Nieuw-Zeeland. Wat een prachtige natuur en enorme afwisseling is er te vinden in dit land. Ik heb er 5 weken rondgereisd en kwam nog steeds tijd tekort. Opvallend vond ik dat elke Nieuw-Zeelander die ik ontmoette een ware ambassadeur van zijn eigen land bleek. Het lijkt wel alsof ze allemaal stiekem in hun vrije tijd ook gids zijn, want de hoeveelheid informatie die ze met je delen en met hoeveel passie ze over hun land spreken is aanstekelijk en enthousiasmerend.

Hoogtepunten van mijn Nieuw-Zeeland reis waren het zwemmen met wilde dolfijnen in Akaroa, de driedaagse wandeltocht door Nelson NP en het onverwachts tegenkomen van nieuwsgierige zeehondjes in een riviertje. Maar ik doe dan eigenlijk tekort aan de Milford Sound, de Maori cultuur in Rotorua, de geslaagde vistocht in Bay of Islands en de uren dat ik roerloos pinguins heb zitten spotten, als ik die ook niet zou noemen.

Nieuw-Zeeland is echt een aanrader voor natuurliefhebbers die graag rondreizen in een veilig, comfortabel en Westers land.

Beste reistijd

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn omgekeerd van die in Nederland; als het bij ons zomer is, dan is het daar winter en andersom. De zomer is de beste tijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken en daarom kan je er dus het beste van december t/m maart naartoe reizen. Net als in Nederland kan het in Nieuw-Zeeland het hele jaar door regenen, maar vooral in de winter mag je flinke regenbuien verwachten.

Ik houd zelf van reizen in het tussenseizoen, omdat ik liever in een iets goedkopere en minder drukke tijd reis. Mocht je dat voor je Nieuw-Zeeland reis ook graag willen, dan kan je het beste kiezen voor de maanden april, mei en september t/m november.

Hoe reis je?

Nieuw-Zeeland leent zich er uitstekend voor om met eigen vervoer op pad te gaan. De geasfalteerde wegen zijn in goede staat en de route wordt duidelijk aangegeven. Het enige dat even wennen zal zijn, is dat je aan de linkerkant van de weg moet rijden. Mijn ervaring is dat het even gek is in het begin, maar voor je het weet is het de normaalste zaak van de wereld.

Als je kiest voor eigen vervoer besluit je dan een auto te huren of een camper? Het leuke van een camper is dat je ultieme vrijheid hebt, want je bepaalt zelf waar je wilt overnachten. Een groot nadeel vind ik, is dat je al die onwijs leuke overnachtingsplekken in Nieuw-Zeeland mist. En aan de accommodaties in Nieuw-Zeeland heb ik bijzonder goede herinneringen, dus die zou ik je toch écht willen aanraden. Daarbij is het reizen met een camper onder de streep niet goedkoper dan het reizen met huurauto in combinatie met overnachten in hotels.

Waar slaap je?

Ik kwam in mei 2011 in Nieuw-Zeeland aan en Christchurch lag nog behoorlijk in puin na de aardbeving van enkele maanden ervoor. Ik zorgde dus dat ik snel naar Akaroa doorreisde en ik trof daar meteen de allerschattigste overnachtingsplek aan. Ik voelde me meteen thuis in Nieuw-Zeeland. Het was een knus landhuis met een geweldig groene tuin, een gezellige woonkamer met open haard en spelletjes en toen de deur openging kwam een grote Berner sennenhond me hartelijk begroeten. Zomaar een voorbeeld van de vele leuke slaapplekken die Nieuw-Zeeland te bieden heeft.

Ik heb in Nieuw-Zeeland geen accommodatie gezien die niet sfeervol, netjes verzorgd en karakteristiek was. Je slaapt voornamelijk in Bed & Breakfasts; soms met een open haard of jacuzzi, vaak schitterend gelegen met uitzicht over een meer bijvoorbeeld of midden tussen de schapen op een boerderij.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 4,5 miljoen
Grootte: 8 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Wellington
Taal: Engels, Maori en Nieuw-Zeelandse gebarentaal
Valuta: Nieuw-Zeelandse Dollar
Visum nodig: Ja


Weet je eigenlijk nog niet naar welke bestemming je op reis wilt
en zoek je inspiratie?
Misschien kunnen mijn blogartikelen je op weg helpen
Menu