Nieuw-Zeeland

Waarom Nieuw-Zeeland?

Ik kon geen genoeg krijgen van Nieuw-Zeeland. Wat een prachtige natuur en enorme afwisseling is er te vinden in dit land. Ik heb er 5 weken rondgereisd en kwam nog steeds tijd tekort.

Opvallend vond ik dat elke Nieuw-Zeelander die ik ontmoette een ware ambassadeur van zijn eigen land bleek. De hoeveelheid informatie die ze met je delen en met hoeveel passie ze over hun land spreken is aanstekelijk en enthousiasmerend.

Ik had drie hoogtepunten tijdens mijn Nieuw-Zeeland reis. De eerste was het zwemmen met wilde dolfijnen in Akaroa. Ik vond de driedaagse wandeltocht door Nelson NP ook fantastisch. En tot slot het onverwachts tegenkomen van tientallen nieuwsgierige zeehondjes in een riviertje.

Maar ik doe eigenlijk tekort aan de Milford Sound en de Maori cultuur in Rotorua. Of de geslaagde vistocht in Bay of Islands en de uren dat ik roerloos pinguïns heb zitten spotten. Ook die ervaringen moeten genoemd worden.

Nieuw-Zeeland is echt een aanrader voor natuurliefhebbers die graag rondreizen in een veilig, comfortabel en westers land.

Beste reistijd

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn omgekeerd van die in Nederland. Als het bij ons zomer is, dan is het daar winter en andersom.

De zomer is de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland. Daarom kan je er dus het beste van december t/m maart naartoe reizen.

Net als in Nederland kan het in Nieuw-Zeeland het hele jaar door regenen. Maar vooral in de winter mag je flinke regenbuien verwachten.

Ik houd zelf van reizen in het tussenseizoen, omdat ik liever in een iets goedkopere en minder drukke tijd reis. Mocht je dat voor je Nieuw-Zeeland reis ook graag willen, dan kan je het beste kiezen voor de maanden april, mei en september t/m november.

Hoe reis je?

Nieuw-Zeeland leent zich er uitstekend voor om met eigen vervoer op pad te gaan. De geasfalteerde wegen zijn in goede staat en de route wordt duidelijk aangegeven.

Het enige dat even wennen zal zijn met je huurauto, is dat je aan de linkerkant van de weg moet rijden. Mijn ervaring is dat het even gek is in het begin, maar voor je het weet is het de normaalste zaak van de wereld.

Je kunt ook met een camper op pad. Je bent dan helemaal vrij om te bepalen waar je slaapt. Het reizen met een camper is onder de streep niet goedkoper dan de combinatie huurauto en hotels.

Een groot nadeel van het reizen met camper, is dat je al die onwijs leuke overnachtingsplekken in Nieuw-Zeeland mist. Ik heb bijzonder goede herinneringen aan de accommodaties in Nieuw-Zeeland. Die zou ik je daarom écht willen aanraden.

Waar slaap je?

Ik kwam in mei 2011 in Nieuw-Zeeland aan. Christchurch lag nog behoorlijk in puin na de aardbeving van enkele maanden ervoor.

Ik zorgde daarom dat ik snel naar Akaroa doorreisde. Daar trof ik meteen de allerschattigste overnachtingsplek aan.

Het was een knus landhuis met een geweldig groene tuin. Het had ook een gezellige woonkamer met open haard en spelletjes. Toen de deur openging kwam een grote Berner sennenhond me hartelijk begroeten. Ik voelde me meteen thuis in Nieuw-Zeeland.

Dit is zomaar een voorbeeld van de vele leuke slaapplekken die Nieuw-Zeeland te bieden heeft.

Ik heb in dit land geen accommodatie gezien die niet sfeervol, netjes verzorgd en karakteristiek was.

Je slaapt voornamelijk in bed & breakfasts. Soms met een open haard of jacuzzi. Vaak schitterend gelegen met uitzicht over een meer bijvoorbeeld. Of midden tussen de schapen op een boerderij.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 4,5 miljoen
Grootte: 8 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Wellington
Taal: Engels, Maori en Nieuw-Zeelandse gebarentaal
Valuta: Nieuw-Zeelandse Dollar
Visum nodig: Ja


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen