Australië

Waarom Australië?

Het land down under is groter dan Europa. Je zal daarom maanden nodig hebben om al het moois dat Australië te bieden heeft van alle kanten te kunnen bekijken. Omdat de meeste reizigers niet zo lang weg kunnen blijven, is het zaak om keuzes te maken. Je kunt met zo’n 3 weken een hele mooie Australië reis maken en de grootste highlights zien.

Ik heb zelf de oostkust van Australië bezocht. Hier vind je het Great Barrier Reef waar je fantastisch kunt duiken of snorkelen. Bij de prachtige Whitsunday islands zag ik het witste strand ooit en het water was er zó blauw. Echt schitterend. Fraser Island, Sydney en Byron Bay vond ik stuk voor stuk ook de moeite waard.

Ik had helaas geen tijd meer voor de Outback van Australië, maar dit is toch eigenlijk wel een must als je Australië bezoekt. Uluru is het icoon van de Outback en een overnachting met uitzicht op de rots die bij zonsondergang continu van kleur verandert en de prachtige sterrenhemel die daarna op je wacht…ja, dat is toch een bucketlist item.

In het zuiden van Australië vind je Melbourne, de stad die iedereen in zijn hart sluit. Rijd hier de befaamde Great Ocean Road. Mocht je nog meer tijd te besteden hebben, bezoek dan ook het eiland Tasmanië. Vergis je niet, Tasmanië lijkt op de kaart in vergelijking met Australië klein, maar het is net zo groot als Nederland. Je vindt hier een mix van de stranden van Australië en de ruige natuur van Nieuw Zeeland.

Besluit je juist naar het westen van Australië af te reizen, dan wordt er wel gezegd dat je er het échte Australië gaat zien. Je vindt hier nog ongerepte en ruige natuur en je zal er nauwelijks toeristen tegenkomen. Vooral voor de natuurliefhebbers en de wandelaars is deze kant van Australië een waar walhalla.

Dan blijft alleen het noorden nog over. Dit gebied kenmerkt zich door wetlands met zoutwaterkrokodillen, vele natuurparken en het is de regio waar je de cultuur van de aboriginals terugvindt.

Beste reistijd

Ik kan je geen beste reistijd geven voor heel Australië. Het is te groot en heeft daarom teveel verschillende weersomstandigheden. Wil je een eenvoudig antwoord, dan kunnen we het land opdelen in het noorden en het zuiden. Ga je tussen december en maart naar Australië op reis, dan kan je het beste naar het zuiden reizen. Dit is meteen ook het hoogseizoen, want het is dan zomer in Australië en ook de tijd dat de Australiërs zelf met vakantie gaan. Wil je juist het tropische noorden bezoeken, dan heb je er het beste weer tussen mei en oktober. Voor het binnenland heb je de beste weersomstandigheden van maart t/m mei en van oktober t/m november.

Lees hier in meer detail per regio wat de beste reistijd is.

Hoe reis je?

Australië is het land bij uitstek om zelf met een gehuurde auto op pad te gaan. Het is er veilig en de wegen zijn goed met duidelijke bewegwijzering. Met een eigen auto heb je volledige vrijheid om te vertrekken wanneer je wilt en onderweg te stoppen als jou dat uitkomt. Houd er wel rekening mee dat je grote afstanden moet afleggen in Australië, zorg dus dat je goed uitgerust op weg gaat en dat je je playlist voor onderweg geregeld hebt.

Alternatief kan je met een camper door Australië reizen. Op deze manier heb je meteen je bed al bij je, je moet dan alleen nog de campings vastleggen.

Mocht je het nou niet zien zitten om zelf door Australië te rijden, dan kan je ook nog op de bus stappen. Het busnetwerk is goed en de grote plaatsen zijn daarom prima met elkaar verbonden. De bussen zijn comfortabel en netjes uitgerust. Nadeel van reizen met de bus is dat je langer onderweg bent dan met een auto of camper. De afstanden zijn groot en de bus gaat niet zo snel.

Wil je niet zelf rijden en zie je de lange busritten ook niet zitten, dan zijn de binnenlandse vluchten een uitkomst. Je bent zo snel op bestemming en de tickets kosten relatief gezien niet zoveel.

Waar slaap je?

Australië biedt kwalitatief goede overnachtingsplekken, maar je betaalt er ook wel voor. De prijzen in Australië liggen in vergelijking met Nederland hoog. De meeste Australiërs maken zelf gebruik van motels in plaats van hotels. Je ziet dat steeds meer reizigers hier ook voor kiezen. De motels liggen niet ver van de weg en zijn dus goed te bereiken. Een bijkomend voordeel van een motel is dat je er zelf kunt koken, wat meehelpt als je de kosten een beetje binnen de perken probeert te houden.

Kamperen wordt veel gedaan, zeker door reizigers met een camper of met een auto en tent. De campings komen in alle soorten en maten. Je vindt gratis varianten waarbij je ook niet meer hebt dan een soort Dixie toilet en een waterpunt tot hele vakantieparken met alle denkbare faciliteiten en alles wat hier tussenin zit.

Uiteraard zijn er naast bovengenoemde overnachtingsmogelijkheden ook voldoende hotels, guesthouses en leuke Bed & Breakfasts te vinden in Australië.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 23 miljoen
Grootte: 185 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Canberra
Taal: Engels
Valuta: Australische dollar
Visum nodig: Ja


Weet je eigenlijk nog niet naar welke bestemming je op reis wilt
en zoek je inspiratie?
Misschien kunnen mijn blogartikelen je op weg helpen
Menu