Australië

Waarom Australië?

Het land down under is groter dan Europa. Je zal daarom maanden nodig hebben om al het moois dat Australië te bieden heeft van alle kanten te bekijken.

Als je niet zo lang weg kunt blijven, dan is het zaak om keuzes te maken. Je kunt met zo’n 3 weken een hele mooie Australië reis maken en de grootste highlights zien.

Oostkust van Australië
Ik heb zelf de oostkust van Australië bezocht. Hier vind je het Great Barrier Reef waar je fantastisch kunt duiken of snorkelen. Bij de prachtige Whitsunday islands zag ik het witste strand ooit en het water was er zó blauw. Echt schitterend. Fraser Island, Sydney en Byron Bay vond ik ook de moeite waard.

The Outback
The Outback is eigenlijk wel een must als je Australië bezoekt. Uluru is het icoon van de Outback. Bij zonsondergang verandert de rots continu van kleur. Een overnachting met uitzicht op Uluru onder de prachtige sterrenhemel…ja, dat is toch een bucketlist item.

Zuid-Australië
In het zuiden van Australië vind je Melbourne, de stad die iedereen in zijn hart sluit. Rijd hier de befaamde Great Ocean Road. Mocht je nog meer tijd te besteden hebben, bezoek dan ook het eiland Tasmanië. Vergis je niet, Tasmanië lijkt klein maar het is net zo groot als Nederland. Je vindt hier een mix van de stranden van Australië en de ruige natuur van Nieuw-Zeeland.

West-Australië
Over West-Australië wordt gezegd dat je hier het échte Australië gaat zien. Je vindt er nog ongerepte en ruige natuur. Je zal er nauwelijks toeristen tegenkomen. Vooral voor natuurliefhebbers en wandelaars is deze kant van Australië een waar walhalla.

Noord-Australië
Dan blijft alleen het noorden nog over. Dit gebied kenmerkt zich door wetlands met zoutwaterkrokodillen en vele natuurparken. Het is ook de regio waar je de cultuur van de aboriginals terugvindt.

Beste reistijd

Ik kan je geen beste reistijd geven voor heel Australië. Het is te groot en heeft daarom teveel verschillende weersomstandigheden.

Wil je een eenvoudig antwoord? Dan kunnen we het land grofweg opdelen.

Noord-Australië
Voor het tropische noorden van Australië is de beste reistijd van mei t/m oktober. De temperatuur is hier altijd zo’n 30º. In de genoemde maanden regent het het minst.

De Outback
Voor de outback is de beste reistijd van mei t/m oktober. Je bent er dan in de Australische winter en dat is prettig. Het is in de woestijn dan zo’n 20º overdag.

Oost- en Zuid-Australië
Voor dit deel van Australië is de beste reistijd van december t/m maart. Dit is meteen ook het hoogseizoen, want dan is het zomer daar en gaan de Australiërs zelf ook met vakantie.

West-Australië
Voor de westkant van Australië is de beste reistijd van oktober t/m april. Hier tref je een subtropisch klimaat. De temperatuur kan oplopen tot boven de 30º.

Hoe reis je?

Australië is het land bij uitstek om zelf met een huurauto op pad te gaan. De wegen zijn goed met duidelijke bewegwijzering. Houd er wel rekening mee dat je grote afstanden moet afleggen. Ga dus goed uitgerust en met een leuke playlist op pad.

Alternatief kan je met een camper door Australië reizen. Op deze manier heb je meteen je bed al bij je. Je moet dan alleen nog de campings vastleggen.

Je kunt ook heel goed met de bus door Australië reizen. De grote plaatsen zijn prima met elkaar verbonden. De bussen zijn comfortabel en netjes uitgerust. Nadeel is dat je op deze manier langer onderweg bent. De afstanden zijn groot en de bus gaat niet zo snel.

Wil je niet zelf rijden en zie je de lange busritten ook niet zitten? Dan zijn de binnenlandse vluchten een uitkomst. Je bent snel op bestemming en de tickets kosten relatief gezien niet zoveel.

Waar slaap je?

Australië biedt kwalitatief goede overnachtingsplekken, maar je betaalt er ook wel voor.

De prijzen in Australië liggen in vergelijking met Nederland hoog. De meeste Australiërs maken zelf gebruik van motels in plaats van hotels. Je ziet dat steeds meer reizigers hier ook voor kiezen.

De motels liggen niet ver van de weg en zijn dus goed te bereiken. Een bijkomend voordeel van een motel is dat je er zelf kunt koken. Dat helpt mee als je de kosten een beetje binnen de perken wilt houden.

Kamperen wordt veel gedaan, zeker door reizigers met een camper of met een auto en tent.

De campings komen in alle soorten en maten. Je vindt gratis varianten waarbij je ook niet meer hebt dan een soort Dixie toilet en een waterpunt. Tot hele vakantieparken met alle denkbare faciliteiten. En alles wat hier tussenin zit.

Uiteraard zijn er naast al deze overnachtingsmogelijkheden ook voldoende hotels, guesthouses en leuke bed & breakfasts te vinden in Australië.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 23 miljoen
Grootte: 185 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Canberra
Taal: Engels
Valuta: Australische dollar
Visum nodig: Ja


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen