Jordanië

Waarom Jordanië?

Welcome to Jordan! Dat ga je heel veel horen tijdens je rondreis door Jordanië. De Jordaniërs zijn heel vriendelijk en gastvrij, ze vinden het erg leuk dat je hun land komt bezoeken en dat laten ze je dan ook graag weten.

Dit koninkrijk in het Midden-Oosten is een oase van rust en veiligheid in deze regio. Ga er naartoe voor het overheerlijke eten (mezze bijvoorbeeld), verbaas je over wereldwonder Petra, zie de mooiste zonsondergangen in de Wadi Rum woestijn, ontdek de prachtige onderwaterwereld van de rode zee en wandel door natuurreservaat Dana. Vergeet niet dat het land ook nog eens vol Bijbelse plaatsen en geschiedenis zit.

Beste reistijd

De beste reistijd voor een rondreis door Jordanië zijn de maanden maart t/m mei. Dan zijn de temperaturen nog aangenaam en valt er weinig regen. Ga je in het najaar, september t/m november, dan heb je net als in de maanden maart t/m mei goede weersomstandigheden. De kans op regen is nu wat groter, maar het is er niet meer zo warm. De nachten kunnen wel fris zijn, zeker in de Wadi Rum woestijn zal het koud zijn.

Ik raad je aan om de maanden juni t/m augustus te mijden, want het wordt er dan gemakkelijk extreem heet en er valt geen druppel ter verlichting. Kan je niet anders dan in onze zomermaanden naar Jordanië reizen, houd dan rekening met het hete weer. Ga bijvoorbeeld vroeg op pad en neem voldoende water mee of kies juist voor het einde van de middag om het een en ander te ondernemen. Op het heetste moment van de dag kan je dan beter verkoeling zoeken bij het zwembad of aan het strand.

Vanaf december wordt het qua weer slechter en kan je veel neerslag en soms zelfs sneeuw verwachten. Het mooie van reizen naar Jordanië in de kerstperiode is wel dat het land veel bijbelverhalen kent. Juist daarom is het wel extra bijzonder om Jordanië te bezoeken tijdens kerst.

 

Hoe reis je?

Je kunt gemakkelijk met een eigen huurauto rondreizen door Jordanië. De wegen zijn goed geasfalteerd en de bewegwijzering is duidelijk. Het mooie van deze manier van reizen is dat je alle vrijheid hebt en overal kunt stoppen voor een foto of om even je benen te strekken.

Hoewel het rijden door Jordanië niet veel anders zal zijn dan wat je gewend bent in Nederland, kan ik me voorstellen dat je liever het gemak wilt van een auto met privé chauffeur. Het leuke is dat de chauffeur je veel over Jordanië kan vertellen en jij je ogen rustig de kost kunt geven zonder bezig te moeten zijn met het vinden van de route.

Maak je liever gebruik van het openbaar vervoer, dan kan dat ook natuurlijk. Je kunt je goed per bus verplaatsen tussen de grootste steden. Je moet wel wat flexibeler zijn, want ze hebben niet echt een officiële dienstregeling en vertrekken meestal pas als de bus vol zit. Je kunt het beste bij je hotel informeren naar advies over opstapplaats en prijzen.

Waar slaap je?

Je kunt op veel verschillende manieren overnachten in Jordanië, maar het merendeel is wel eenvoudig van opzet met weinig bijzondere kamers. Gelukkig kom je naar Jordanië voor alles wat het erbuiten te bieden heeft en zal je maar weinig in je hotelkamer te vinden zijn. De Jordaniërs zijn super gastvrij en vriendelijk, dus ze zullen er alles aan doen om het je naar je zin te maken.

Ik sliep in Petra in een heerlijk hotel met een zwembad en de foto laat het uitzicht zien vanaf mijn hotelkamer. In Wadi Rum sliep ik in een bedoeïenentent, dat was een bijzondere locatie en echt een aanrader. Je ziet de mooiste zonsondergang en je krijgt er ’s avonds een hemel vol sterren bij cadeau. Ga je naar de Rode Zee dan vind je in Aqaba bijvoorbeeld wel luxere hotels en resorts.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 10 miljoen
Grootte: 2 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Amman
Taal: Arabisch
Valuta: Jordaanse dinar
Visum nodig: Ja, maar deze krijg je on arrival


Weet je eigenlijk nog niet naar welke bestemming je op reis wilt
en zoek je inspiratie?
Misschien kunnen mijn blogartikelen je op weg helpen
Menu