Israël

Waarom Israël?

Israël kennen we ook wel als Het Heilige Land. Hier liggen dan ook veel religieuze en historische plekken voor Christenen, Moslims en Joden.

Denk onder andere aan het meer van Galilea, Jeruzalem, Bethlehem en Nazareth. Maar ook het zoute water in de Dode Zee en de Negev-woestijn zijn onderdeel van het fascinerende land Israël. Bezoek ook zeker het hippe Tel Aviv en het strand aan de Rode Zee.

Je kunt heel goed een korte reis maken naar Israël. Dan combineer je bijvoorbeeld Tel Aviv, Jeruzalem en de Dode Zee. Sommigen gaan enkel op citytrip naar Tel Aviv, een erg leuke stad daarvoor.

Maar ik raad je aan om minimaal twee weken uit te trekken. Zo krijg je echt een goede indruk van de mix van culturen, de vele religieuze bezienswaardigheden en het lekkere eten.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Israël is in het voor- en het najaar. Van maart t/m mei en oktober.

In deze maanden zijn er minder toeristen. De temperaturen zijn aangenaam, zodat je gemakkelijk wat kunt ondernemen. Maar het is ook lekker genoeg om te genieten van het strand.

Ga je tussen juni en september dan moet je goed bestand zijn tegen een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. Ook zit je dan midden in het hoogseizoen. Dat betekent hogere prijzen en volle hotels. Reserveer voor die periode dus tijdig je vervoer en accommodaties.

Besluit je in de wintermaanden naar Israël op reis te gaan? Dan is het qua temperatuur lenteachtig. Je hebt dan wel veel kans op regen.

Hoe reis je?

Israël is een goed ontwikkeld en georganiseerd land. Je kunt daarom heel goed met een huurauto zelf het land doorreizen.

De wegen zijn netjes geasfalteerd en de bewegwijzering is duidelijk. Je bent met een huurauto volledig vrij om te gaan en staan waar en wanneer je dat wilt.

Je kunt je ook heel goed verplaatsen met behulp van de trein en bus.

In Tel Aviv en Jeruzalem nam ik vooral de stadsbus. Tussen de grote steden rijden touringcar bussen. Een prima middel om je van A naar B te verplaatsen.

Israël is niet zo groot, dus de tijd dat je onderweg bent valt ook hartstikke mee. Houd wel rekening met Sjabbat. Vanaf vrijdagmiddag t/m zaterdag is er geen openbaar vervoer.

Waar slaap je?

Je hebt een leuke variëteit aan slaapmogelijkheden in Israël.

Zo kan je overnachten in leuke boutique hotels, maar ook in luxe resorts. Zimmers komen veel voor, dat zijn bed & breakfasts. Ook is er de mogelijkheid om in een kibboets te overnachten.

Je kunt ook heel goed kamperen in Israël. Er zijn veel kampeerterreinen te vinden waar je je tent kunt opzetten. Vaak worden daar ook huisjes aangeboden om in te overnachten.

Zoals eerder gezegd kunnen de prijzen in het hoogseizoen en tijdens feestdagen heel hard omhoog gaan. Probeer daarom tijdig je overnachting te reserveren om te voorkomen dat je met de allerduurste optie blijft zitten.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 9 miljoen
Grootte: half zo groot als Nederland
Hoofdstad: Jeruzalem (dit wordt betwist)
Taal: Hebreeuws
Valuta: Nieuwe Israëlische Sjekel
Visum nodig: Ja, je krijgt deze bij aankomst op de luchthaven


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen