Israël

Waarom Israël?

Israël kennen we ook wel als Het Heilige Land. Hier liggen dan ook veel religieuze en historische plekken voor Christenen, Moslims en Joden. Denk  onder andere aan het meer van Galilea, Jeruzalem, Bethlehem en Nazareth. Maar ook het zoute water in de Dode Zee, de Negev-woestijn, het hippe Tel Aviv en het strand aan de Rode Zee zijn onderdeel van het fascinerende land Israël.

Je kunt heel goed een korte reis maken naar Israël waarbij je bijvoorbeeld Tel Aviv, Jeruzalem en de Dode Zee combineert. Sommigen gaan enkel op citytrip naar Tel Aviv. Maar ik zou je willen aanraden om minimaal twee weken uit te trekken, zodat je tijdens een rondreis echt een goede indruk krijgt van de mix van culturen, de vele religieuze bezienswaardigheden en het heerlijke eten.

Beste reistijd

De beste tijd om naar Israël af te reizen is in het voor- en het najaar; van maart t/m mei en oktober. In deze maanden zijn er minder toeristen, zijn de temperaturen vriendelijk om nog wat te ondernemen, maar ook lekker genoeg om te genieten van het strand. Ga je tussen juni en september dan moet je goed bestand zijn tegen een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. Ook zit je dan midden in het hoogseizoen wat hogere prijzen en volle hotels betekent, reserveer dan dus tijdig je vervoer en accommodaties. Besluit je in de wintermaanden naar Israël op reis te gaan, dan is het qua temperatuur lente-achtig, maar heb je veel kans op regen.

Hoe reis je?

Israël is een goed ontwikkeld en georganiseerd land. Je kunt daarom ook heel goed met een gehuurde auto zelf het land doorreizen. De wegen zijn netjes geasfalteerd, de bewegwijzering is duidelijk en je bent volledig vrij om te gaan en staan waar en wanneer je dat wilt. Ik raad je dit dan ook zeker aan.

Je kunt je in Israël ook heel goed verplaatsen met behulp van het openbaar vervoer; trein en bus. Zo nam ik in Tel Aviv en Jeruzalem vooral de stadsbus en tussen de grote steden was een touringcar bus een prima middel om me van A naar B te verplaatsen. Israël is niet zo groot, dus de tijd dat je onderweg bent valt ook hartstikke mee. Houd wel rekening met Sjabbat; vanaf vrijdagmiddag t/m zaterdag is er geen openbaar vervoer.

Waar slaap je?

Je hebt een leuke variëteit aan slaapmogelijkheden in Israël. Zo kan je overnachten in leuke boutique hotels, bed & breakfasts (zimmers), luxe resorts of in een kibboets. Je kunt ook kamperen in Israël; er zijn vele kampeerterreinen te vinden waar je je tent kunt opzetten of waar ze huisjes aanbieden om in te overnachten.

Zoals eerder gezegd kunnen de prijzen in het hoogseizoen en tijdens feestdagen heel hard omhoog gaan. Probeer tijdig te reserveren om te voorkomen dat je met de allerduurste optie blijft zitten.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 9 miljoen
Grootte: half zo groot als Nederland
Hoofdstad: Jeruzalem (dit wordt betwist)
Taal: Hebreeuws
Valuta: Nieuwe Israëlische Sjekel
Visum nodig: Ja, je krijgt deze bij aankomst op de luchthaven


Weet je eigenlijk nog niet naar welke bestemming je op reis wilt
en zoek je inspiratie?
Misschien kunnen mijn blogartikelen je op weg helpen
Menu