Iran

Waarom Iran?

Ik heb zulke goede herinneringen aan mijn reis door Iran. Wat was dit een fijn land om doorheen te reizen.

Wat zijn de Iraniërs toegankelijk, nieuwsgierig, praatgraag en gastvrij. Als je houdt van contact maken met de inwoners van het land dat je bezoekt, dan zit je in Iran helemaal goed.

Als je er voor openstaat en je bent flexibel, dan weet je ’s ochtends niet waar je ’s avonds belandt. De hoeveelheid uitnodigingen die ik heb gehad om op de thee te komen, mee te eten en bij iemand thuis te logeren kan ik op één hand niet tellen.

Maar het blijft ook vaak gewoon bij een babbeltje op straat. Of iemand die je van een afstandje toeroept: Welcome to Iran! Wat dat betreft maken de Iraniërs echt je reis.

Daarnaast heeft het oude Perzië prachtige moskeeën en een rijke geschiedenis. En dan het goddelijke eten… Het water loopt me weer in de mond als ik er aan denk.

Een bezoek aan Persepolis, Isfahan, de Kalout woestijn en een bezoek aan een hamam mogen tijdens je reis door Iran wat mij betreft sowieso niet ontbreken.

Beste reistijd

Iran heeft dezelfde seizoenen als wij in Nederland. Maar bij hen is het in de winter en in de zomer veel extremer.

In de winter wordt het echt koud. Het vriest er gemakkelijk en er kan ook sneeuw vallen.

In de zomer wordt het snikkend heet. Dan ga je niet graag op pad om bezienswaardigheden te bekijken.

Daarom is de beste reistijd voor Iran in het voor- en het najaar. Dat is dus maart t/m mei, september en oktober.

Hoe reis je?

Ik heb me tijdens mijn reis door Iran tussen de grote plaatsen voornamelijk per bus verplaatst. Je kunt op die manier praktisch overal komen. Het is ook een relatief goedkope manier van reizen.

Voor langere trajecten kan je ook de trein pakken. Er zijn zelfs nachttreinen. Ze zijn comfortabel en snel. De nachttreinen bieden je een prima nachtrust.

Je kunt je voorstellen dat de gastvrije Iraniërs een bus- of treinreis ook nog extra leuk kunnen maken. Ze delen soms hun eten met je of knopen een kort gesprekje met je aan.

Houd er in het openbaar vervoer wel rekening mee dat mannen en vrouwen in principe gescheiden moeten zitten. In de metro in Teheran zag ik dat er een speciale coupé voor vrouwen is.

Liever niet met het openbaar vervoer? Reis dan met een auto en privé chauffeur. Je bepaalt dan je eigen ritme en kunt even uitstappen voor een eet- of plaspauze wanneer je wilt.

Waar slaap je?

Veel van de hotels waar ik geslapen heb in Iran, waren kamers rondom een binnenplaats. De binnenplaats is ’s avonds sfeervol verlicht. Met overal gezellige zitplaatsen.

Over het algemeen is de kwaliteit van je overnachting niet van het niveau dat we in het westen gewend zijn. Maar het is wel altijd schoon en sfeervol.

Ik heb in Dash Tekhak een paar dagen gelogeerd bij een jong Iraans gezin. Dat was het hoogtepunt van mijn reis.

Ik ben er even volledig ondergedompeld in hun leven en heb mooie uitstapjes gemaakt. Ze leerden me over Iran en de islam en heb overheerlijk gegeten. Een homestay kan ik je zeer aanraden tijdens je reis door Iran.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 82 miljoen
Grootte: 47 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Teheran
Taal: Perzisch
Valuta: Iraanse rial
Visum nodig: Ja


Zoek je inspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen