Iran

Waarom Iran?

Ik heb zulke goede herinneringen aan mijn reis door Iran, wat was dit een fijn land om doorheen te reizen. Wat zijn de Iraniërs toegankelijk, nieuwsgierig, praatgraag en gastvrij. Als je houdt van contact maken met de inwoners van het land dat je bezoekt, dan zit je in Iran helemaal goed. Als je er voor open staat en je bent flexibel, dan weet je ’s ochtends niet waar je ’s avonds belandt. De hoeveelheid uitnodigingen die ik heb gehad om op de thee te komen, mee te eten en bij iemand thuis te logeren kan ik niet op 1 hand tellen. Maar het blijft ook vaak gewoon bij een babbeltje op straat of iemand die je van een afstandje toeroept: Welcome to Iran! Wat dat betreft maken de Iraniërs echt je reis.

Daarnaast heeft het oude Perzië prachtige moskeeën, goddelijk eten (het water loopt me weer in de mond als ik er aan denk) en zo’n rijke geschiedenis. Een bezoek aan Persepolis, Isfahan, de Kalout woestijn en een bezoek aan een hamam mogen tijdens je reis door Iran wat mij betreft sowieso niet ontbreken.

Beste reistijd

Iran heeft dezelfde seizoenen als wij in Nederland, maar bij hen is het in de winter en in de zomer veel extremer. In de winter wordt het echt koud, waarbij het gemakkelijk vriest en er ook sneeuw kan vallen. In de zomer wordt het snikkend heet, dan ga je niet graag op pad om bezienswaardigheden te bekijken. Daarom is de beste tijd om op reis te gaan naar Iran in het voor- en het najaar. Dat is dus maart tot en met mei, september en oktober.

Hoe reis je?

Ik heb me tijdens mijn reis door Iran tussen de grote plaatsen voornamelijk per bus verplaatst. Je kunt op die manier praktisch overal komen en het is een relatief goedkope manier van reizen. Je kunt je voorstellen dat de gastvrije Iraniërs een busreis ook nog extra leuk kunnen maken, omdat ze soms hun eten met je delen of een kort gesprekje met je aanknopen.

Houd er in het openbaar vervoer wel rekening mee dat mannen en vrouwen in principe gescheiden moeten zitten, dus ga als vrouwelijke reiziger niet zomaar naast een man zitten en vice versa. In de metro in Teheran zag ik dat er een speciale coupé voor vrouwen is; volg gewoon elke willekeurige vrouw (mits je van het vrouwelijke geslacht bent uiteraard) en dan vind je hem wel.

Voor langere trajecten kan je ook de trein pakken, er zijn zelfs nachttreinen. Ze zijn comfortabel, snel en de nachttreinen bieden je een prima nachtrust.

Liever niet met het openbaar vervoer? Reis dan met een auto en privé chauffeur. Je bepaalt dan je eigen ritme en kunt even uitstappen voor een eet- of plaspauze wanneer je maar wilt.

Waar slaap je?

Veel van de hotels waar ik geslapen heb tijdens mijn Iran reis, waren kamers rondom een binnenplaats. De binnenplaats is ’s avonds sfeervol verlicht, met overal gezellige zitplaatsen en meestal een soort van water of fontein in het midden. Over het algemeen is de kwaliteit van je overnachting niet van het niveau dat we in het westen gewend zijn, maar het is wel schoon en sfeervol.

Ik heb in Dash Tekhak een paar dagen gelogeerd bij een jong Iraans gezin en dat was het hoogtepunt van mijn reis. Ik ben er even volledig ondergedompeld in hun leven, heb mooie uitstapjes kunnen maken, veel geleerd over Iran en de islam en heb overheerlijk gegeten. Een homestay kan ik je zeer aanraden tijdens je reis door Iran.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 82 miljoen
Grootte: 47 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Teheran
Taal: Perzisch
Valuta: Iraanse rial
Visum nodig: Ja


Weet je eigenlijk nog niet naar welke bestemming je op reis wilt
en zoek je inspiratie?
Misschien kunnen mijn blogartikelen je op weg helpen
Menu