San Blas-eilanden (Panama)

Waarom San Blas-eilanden?

De San Blas-eilanden zijn een archipel voor de kust van Panama. De archipel bestaat uit 357 eilanden waarvan er maar 40 bewoond worden.

De bewoners van de San Blas-eilanden zijn de Kuna indianen. Zij leven daar volgens hun eigen regels en wetten en vallen dus niet onder de Panamese wetgeving.

Je vindt er geen resorts of hotels. De meeste eilanden zijn ook superklein. Enkel palmbomen, wit zandstrand en een azuurblauwe zee.

Je kunt de San Blas-eilanden met recht een klein stukje paradijs op aarde noemen!

Beste reistijd

De San Blas-eilanden zijn het hele jaar door wel te bezoeken. Maar er is een droog- en een regenseizoen om rekening mee te houden.

Van januari t/m mei is het droge seizoen, de beste tijd zou je zeggen.

Maar als je in het regenseizoen gaat, juni t/m december, dan is het niet gezegd dat je in een slechte tijd gaat. Er valt dan inderdaad wel vaker een bui, maar het weer verandert heel snel in de San Blas. Daarom heb je ook zo weer blauwe luchten.

Laat je dus niet afschrikken door het regenseizoen als die tijd je toevallig het beste uitkomt.

Hoe reis je?

Ik wilde graag reizen door Colombia, maar ik had hele enthousiaste verhalen gehoord over de zeiltocht tussen Panama en Colombia.

Deze zeiltocht brengt je in een paar dagen via de San Blas-eilanden naar de overkant. Ik heb daarom een vliegticket naar Panama City geboekt. Van daar reisde ik naar de havenstad Portobelo. Hier stapte ik op een zeilboot naar Cartagena in Colombia.

Je kunt dit natuurlijk ook de andere kant op doen. Van Colombia naar Panama. Tijdens het zeilen zwemmen er regelmatig dolfijnen mee met de boot.

De dagen op zo’n zeilboot bestaan uit zwemmen naar een mini eiland waar je je Robinson Crusoe waant. Maar ook snorkelen in het azuurblauwe water en kennismaken met de Kuna Yala. ’s Avonds eet je verse kreeft, die de schipper even daarvoor uit de zee gevangen heeft. Daarna drink je een verkoelend biertje op het dek, terwijl je de sterren telt.

Puur genieten.

Waar slaap je?

Als je kiest voor een zeiltocht dan slaap je op de boot. Je slaapt in een eigen cabin of je deelt de kamer met ander zeilers. Dit is afhankelijk van welke zeilboot je boekt en welke faciliteiten die biedt.

Ben je niet van plan om de oversteek naar Colombia te maken? Ga dan op een tour. Vanuit Panama City bijvoorbeeld. In dat geval kan je ook op een van de eilanden overnachten, in een simpele cabin.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 300.000 Kuna Indianen
Grootte: archipel van 357 eilanden
Land: Panama
Taal: Kuna en Spaans
Valuta: Kokosnoten
Visum nodig: Nee


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen