San Blas-eilanden (Panama)

Waarom San Blas-eilanden?

De San Blas-eilanden zijn een archipel voor de kust van Panama. Het bestaat uit 357 eilanden waarvan er maar 40 bewoond worden. De bewoners van de San Blas-eilanden zijn de Kuna indianen. Zij leven daar volgens hun eigen regels en wetten en vallen dus niet onder de Panamese wetgeving. Je vindt er geen resorts of hotels en de meeste eilanden zijn ook superklein; enkel palmbomen, wit zandstrand en een azuurblauwe zee. Je kunt de San Blas-eilanden met recht een klein stukje paradijs op aarde noemen!

Beste reistijd

Het hele jaar door zijn de San Blas-eilanden wel te bezoeken, maar er is een droog en een regenseizoen om rekening mee te houden. Van januari t/m mei is het droge seizoen, de beste tijd zou je zeggen. Maar als je in het regenseizoen gaat, juni t/m december, dan is het niet gezegd dat je in een slechte tijd gaat. Er valt dan inderdaad wel vaker een bui, maar het weer verandert in de San Blas snel en daarom heb je ook zo weer blauwe luchten. Laat je dus niet afschrikken door het regenseizoen als die tijd je toevallig het beste uitkomt.

Hoe reis je?

Ik wilde graag reizen door Colombia, maar had hele enthousiaste verhalen gehoord van een medereiziger over de zeiltocht tussen Panama en Colombia. Deze vaart je in een paar dagen via de San Blas-eilanden naar de overkant. Ik heb daarop een vliegticket Amsterdam – Panama City geboekt en reisde naar de havenstad Portobelo waar ik op een zeilboot naar Cartagena in Colombia stapte.

De dagen op zo’n zeiltocht bestaan uit een prachtig blauwe zee, dolfijnen die af en toe met de zeilboot mee zwemmen, verse kreeft eten die de schipper even daarvoor uit de zee gevangen heeft, zwemmen naar een mini eiland waar je je Robinson Crusoe waant, met een snorkel de onderwaterwereld ontdekken, kennismaken met de Kuna Yala en ’s avonds op het dek een biertje drinken terwijl de sterren de hemel bedekken.

Waar slaap je?

Als je kiest voor een zeiltocht dan slaap je op de boot. Afhankelijk van welke zeilboot je boekt en welke mogelijkheden deze biedt, slaap je in een eigen cabin of deel je je kamer met andere zeilers. Mocht je op een tour gaan, vanuit Panama City bijvoorbeeld, dan kan je ook op een van de eilanden overnachten in een simpele cabin.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 300.000 Kuna Indianen
Grootte: archipel van 357 eilanden
Land: Panama
Taal: Kuna en Spaans
Valuta: Kokosnoten
Visum nodig: Nee


Weet je eigenlijk nog niet naar welke bestemming je op reis wilt
en zoek je inspiratie?
Misschien kunnen mijn blogartikelen je op weg helpen
Menu