Cuba

Waarom Cuba?

Je kunt nog zoveel gereisd hebben en voor je gevoel alles al een keer hebben gezien, maar toch weet ik zeker dat Cuba je zal verrassen.

Het land is communistisch en modernisering wordt al jaren tegengehouden. Daarom gaan dingen in Cuba nooit zoals je verwacht.

Het leukste aan Cuba vind ik de afwisseling tijdens de reis. Op relatief korte afstand van elkaar vind je cultuur, natuur en strand.

Het bruist er. Buena Vista Social Club muziek hoor je te pas en te onpas. En er is altijd wel een fles rum voor handen.

Zorg dat je in je koffer ook een dosis flexibiliteit hebt ingepakt. Want met een beetje mañana mañana instelling heb je een veel leukere vakantie hier.

Een reis naar Cuba is letterlijk een reis terug in de tijd en dat maakt het zo uniek!

Beste reistijd

Je kunt qua temperatuur het hele jaar door wel naar Cuba. De temperaturen zijn er altijd wel fijn. Gemiddeld zo’n 27° en veel zonuren. Toch zijn er vanwege regenval en hoge temperaturen wel een aantal maanden die minder ideaal zijn.

De beste tijd om op reis te gaan naar Cuba is wanneer het in Nederland winter is. Dat zijn de maanden november t/m april.

In ons voorjaar en onze zomer kan er wel eens een tropische bui vallen op Cuba. Die buien duren nooit lang, dus op zich kan je daar over het algemeen wel omheen werken. In juli en augustus kan het erg heet en luchtvochtig worden.

De maanden september en oktober kan je het beste proberen te vermijden, want dan is het orkaanseizoen.

Hoe reis je?

Er zijn drie manieren van vervoer op Cuba. Je kunt met de bus, je huurt een auto of je laat je rondrijden door een auto met privé chauffeur.

Huurauto
Ik heb zelf grote voorkeur voor een huurauto. Je kunt op die manier helemaal je eigen plan trekken en op elke plek komen. Ik haal je wel alvast uit je droom: je huurauto is geen oldtimer. Het is een degelijke auto die je ook daadwerkelijk zonder panne naar je bestemming brengt.

Bus
De bus is een goed alternatief en een stuk voordeliger ook. Er is één busmaatschappij op Cuba en die brengt je naar de meest populaire bestemmingen. De kwaliteit van de bussen is prima. Ze hebben airconditioning, rijden netjes op tijd en hebben een toilet.

Privé transfer
Een privé transfer is ideaal als je niet zelf wilt rijden, maar wel snel en op eigen tempo op plaats van bestemming wilt aankomen. Je kunt onderweg optimaal genieten van de omgeving. Je wordt van deur tot deur gebracht. Zo’n privé transfer kost ongeveer net zoveel als het huren van een auto.

Waar slaap je?

Hier is maar één goed antwoord op: in casas particulares!

Een casa particular betekent letterlijk een particulier huis. Het is een bed & breakfast, je verblijft dan bij Cubanen thuis.

Toen ik de eerste keer op Cuba was, in 2012, was dit nog heel simpel. Maar tegenwoordig doen de casas niet onder voor hotels. Ze zijn vanwege het communistische systeem juist stukken beter dan de staatshotels. De eigenaren van het huis doen er alles aan om het jou naar je zin te maken.

Wat niet veranderd is, is de smaak van de Cubanen. Ze houden heel erg van kitsch haha. Dus tussen de lelijke sierkussentjes, felgekleurde satijnen lakens en geplooide gordijnen zal je je ogen met liefde sluiten.

De hotels die door de staat beheerd worden hebben geen enkel commercieel belang. Je zal merken dat hier geen tot nauwelijks service is. Dat betekent dat ze je soms verveeld te woord staan bij de receptie en je zelf je koffers naar de kamer moet brengen. Ook ontbreekt er wel eens iets of is er wat kapot in je kamer.

Voor de totaalbeleving van je reis door Cuba is het interessant om ook kennis te maken met die kant van het land. Je had toch al die dosis flexibiliteit in je koffer gestopt, toch?

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 11 miljoen
Grootte: 2,5 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Havana
Taal: Spaans
Valuta: Cubaanse peso (CUP) & Convertible peso (CUC)
Visum nodig: Ja


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen