Cuba

Waarom Cuba?

Je kunt nog zoveel gereisd hebben en voor je gevoel alles al een keer hebben gezien, maar toch weet ik zeker dat Cuba je zal verrassen. Omdat het land communistisch is en modernisering al jaren wordt tegengehouden, gaan dingen in Cuba nooit zoals je verwacht. Het leuke van Cuba vind ik de afwisseling tijdens de reis. Op relatief korte afstand van elkaar vind je cultuur, natuur en strand. En het bruist er: Buena Vista Social Club muziek hoor je te pas en te onpas en er is altijd wel een fles rum voor handen.

Zorg dat je in je koffer ook een dosis flexibiliteit hebt ingepakt, want met een beetje mañana mañana instelling heb je een veel leukere vakantie hier. Een reis naar Cuba is letterlijk een reis terug in de tijd en dat maakt het zo uniek.

Beste reistijd

Je kunt echt het hele jaar door naar Cuba, want de temperaturen zijn er altijd wel fijn. Gemiddeld zo’n 27° en veel zonuren. De beste tijd om op reis te gaan naar Cuba is wanneer het in Nederland winter is, want in ons voorjaar en onze zomer kan er wel eens een tropische bui vallen op Cuba. Die buien duren nooit lang, dus op zich kan je daar over het algemeen wel omheen werken. Ga je in juli en augustus dan moet je wel rekening houden met hogere temperaturen en luchtvochtigheid. De maanden september en oktober kan je het beste proberen te vermijden, want dan is het orkaanseizoen.

Hoe reis je?

Er zijn drie manieren hoe je jezelf kunt verplaatsen op Cuba: met een huurauto, met de bus of door middel van privé transfers. Ik heb zelf grote voorkeur voor een huurauto, omdat je helemaal je eigen plan kunt trekken, overal kunt komen en je kunt lekker je eigen Buena Vista Social Club muziek draaien. Ik haal je wel alvast uit je droom: die huurauto is geen oldtimer, maar een degelijke auto die je ook daadwerkelijk zonder panne naar je bestemming brengt.

Reis je niet graag zelf met een huurauto, dan is de bus een goed alternatief en een stuk voordeliger ook. Er is 1 busmaatschappij op Cuba en die brengt je naar de meest populaire bestemmingen. De kwaliteit van de bussen is prima: ze hebben airconditioning, rijden netjes op tijd en hebben een toilet.

Een privé transfer is een goed alternatief als je niet zelf wilt rijden, maar wel snel en enigszins op eigen tempo op plaats van bestemming wilt aankomen. Je kunt onderweg optimaal genieten van de omgeving en wordt van deur tot deur gebracht. Zo’n privé transfer kost ongeveer net zoveel als het huren van een auto.

Waar slaap je?

Hier is maar 1 goed antwoord op: in casas particulares! Een casa particular betekent letterlijk een particulier huis; het is een bed & breakfast waarbij je bij Cubanen thuis verblijft. Toen ik de eerste keer op Cuba was, in 2012, was dit nog heel simpel. Maar tegenwoordig doen de casas niet onder voor hotels en zijn ze vanwege het communistische systeem juist stukken beter dan de staatshotels. Nu de Cubaanse overheid de Cubanen toestaat om deze onderneming te hebben, is dit een interessante manier voor ze geworden om geld te verdienen. Je kunt je voorstellen dat ze er alles aan doen om het jou naar je zin te maken. Wat niet veranderd is, is de smaak van de Cubanen. Ze houden heel erg van kitsch, dus tussen de lelijke sierkussentjes, felgekleurde satijnen lakens en geplooide gordijnen zal je je ogen graag sluiten.

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat ik je dus te allen tijde de casas aanraad. Toch kom je wel eens op een plek waar je er niet onderuit kunt om in een staatshotel te overnachten. Bijvoorbeeld als je besluit om in een all inclusive resort te overnachten aan de kust. De hotels die door de staat beheerd worden hebben geen enkel commercieel belang en daarmee is er ook geen tot nauwelijks service. Dat betekent dat ze je soms verveeld te woord staan bij de receptie, je zelf je koffers naar de kamer moet brengen en dat er wel eens iets ontbreekt of kapot is in je kamer. Voor de totaalbeleving van je reis door Cuba op zich wel interessant om ook kennis te maken met die kant van het land.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 11 miljoen
Grootte: 2,5 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Havana
Taal: Spaans
Valuta: Cubaanse peso (CUP) & Convertible peso (CUC)
Visum nodig: Ja


Weet je eigenlijk nog niet naar welke bestemming je op reis wilt
en zoek je inspiratie?
Misschien kunnen mijn blogartikelen je op weg helpen
Menu