IJsland

Waarom IJsland?

Wil je naar een compleet andere wereld op maar 3 uur vliegen van Nederland? Kies dan voor IJsland.

Je stapt een wereld binnen van gletsjers, besneeuwde landschappen en hete geisers. Maar ook indrukwekkende watervallen en de meest prachtige uitzichten.

IJsland is echt geweldig voor natuur- en outdoorliefhebbers.

Heb je altijd al eens walvissen willen spotten? Weet dan dat je binnen Europa in IJsland de grootste kans maakt om ze te zien.

IJsland is ook een goede bestemming voor een citytrip. Omdat je niet veel tijd kwijt bent om er te komen. Je kunt je dan beperken tot Reykjavik en de Golden Circle. Een goede combinatie voor een lang weekend IJsland.

Wie in de winter reist en geluk heeft, ziet misschien wel het bijzondere fenomeen het noorderlicht.

Beste reistijd

IJsland in de zomer
IJsland is heel goed te bezoeken in de zomer. De maanden juni, juli en augustus zijn de beste om naar IJsland te reizen.

De temperaturen liggen dan tussen de 10° en 14° en het is er veel groener dan in de winter. Ook zijn de dagen lang, dus je krijgt maximaal waar voor je geld. Daarnaast zijn de hooglandroutes alleen in juli en augustus toegankelijk.

Een nadeel van deze periode, is dat je IJsland moet delen met veel andere mensen. Dit moet je voor lief nemen als je voor deze reisperiode kiest.

IJsland in het voor- en het najaar
De maanden mei en september zijn hele goed alternatieven. Sommige hotels zullen gesloten zijn, maar over de rondweg kan je nog steeds heel het eiland rond.

IJsland in de winter
Van oktober t/m maart heb je de grootste kans om het noorderlicht te zien. De temperaturen liggen tussen de -5° en 5°. Je kunt in deze tijd nog steeds over de rondweg het eiland rondreizen.

Je moet je flexibel opstellen in de winter. Het weer kan voor blokkades op de weg zorgen. Het is dan slim om een niet al te strak reisschema aan te houden.

Hoe reis je?

Op die vraag is één simpel antwoord te geven: met een huurauto.

Auto huren IJsland
IJsland leent zich perfect voor zelf rondrijden. De wegen zijn goed, de weg wordt duidelijk aangegeven en het geeft je alle vrijheid. Zo kan je bijvoorbeeld eens een stop maken bij een van de vele hotsprings in IJsland.

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het fijn is om een beetje een stevige auto te huren. Hoe kleiner de auto des te meer merk je van de stevige wind die over het eiland kan waaien.

>> Lees ook Auto huren in IJsland: de beste tips en info 

IJsland met de bus
Je kunt ook per bus door IJsland reizen. Ik heb hier naar gekeken voor mijn eigen reis, omdat ik goedkoop naar IJsland wilde. Je bent met de bus veel meer beperkt, daarom besloot ik toch een auto te huren. Heb je veel tijd, weinig geld en ben je op zoek naar een beetje avontuur? Dan is het het overwegen wel waard.

Waar slaap je?

Ik zal er eerlijk over zijn, overnachten op IJsland is een lastig punt. Niet vanwege de kwaliteit, maar wel vanwege de capaciteit.

Het siert de IJslanders dat ze hun mooie natuur niet helemaal volgebouwd hebben met hotels. Zeker omdat ze anders driekwart van het jaar leeg zouden staan. Buiten de zomerperiode is het er stukken rustiger.

Het is vooral verstandig om je accommodatie tijdig vast te leggen, zodat je niet achter het net vist.

Wat je veel zal zien zijn schattige bed & breakfasts of guesthouses. Je slaapt dan bij IJslanders thuis. Bij de een heb je meer privacy dan bij de ander. Vaak moet je het sanitair delen, maar dat houdt de prijs vriendelijk. Bij sommige guesthouses kan je na een typisch IJslandse maaltijd ’s avonds nog even lekker bij de open haard zitten.

Je kunt ook slapen in een luxe hotel dicht bij een waterval. Of in een cabin met geweldig uitzicht, helemaal voor jezelf alleen. En als je dan de volgende ochtend de gordijnen opendoet wordt nog eens bevestigd waarom je ook alweer naar IJsland bent gegaan.

>> Overnachten in IJsland: een overzicht van leuke hotels en guesthouses

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 120.000
Grootte: 3 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Reykjavik
Taal: IJslands
Valuta: IJslandse kroon
Visum nodig: Nee


Lees ook deze artikelen uit het blog over IJsland