Vietnam

Waarom Vietnam?

Ook al ligt Vietnam in de buurt van Thailand, Laos en Cambodja, het steekt toch af tegen deze landen. Met Vietnam krijg je echt een ander stuk van Zuidoost-Azië te zien. Vietnam is meer beïnvloed door China en dat merk je.

De Vietnamezen zijn harde werkers en vriendelijke mensen. Vietnam zelf is extreem gevarieerd. Het is een langgerekt land en daardoor verandert de natuur en het klimaat des te noordelijker of zuidelijker je trekt.

Must sees in het noorden zijn de rijstvelden in Sapa en de unieke Halong Bay.

De steden Hanoi en Ho Chi Minh city laten je kennismaken met het superdrukke verkeer. Hier moet je niet twijfelen als je wilt oversteken. Anders kom je nooit aan de overkant terecht.

In Hoi An heb ik me helemaal laten gaan bij het op maat laten maken van kleding. Ook heb ik er genoten van het mooie witte zandstrand.

In het zuiden van Vietnam kan ik je een motorrit met de Easy Riders van harte aanbevelen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Mekong delta. Of de oorlogsgeschiedenis van het land, waarvan je bij de Chu Chi tunnels bijvoorbeeld nog een stukje ziet.

Beste reistijd

Omdat Vietnam dus zo langgerekt is, wel 1.600 kilometer lang, heeft het land niet één beste reistijd.

Opsommend kan je zeggen dat december t/m maart de beste reistijd voor je reis door Vietnam is. De temperatuur is aangenaam en er valt een stuk minder regen dan in de zomermaanden. In het noorden kan het behoorlijk koud worden. In het zuiden heb je een strakblauwe lucht en veel zon.

Als je het hele land wilt zien, van noord naar zuid of andersom, dan zal je qua weer altijd ergens water bij de wijn moeten doen.

Ik maakte deze foto bij Halong Bay halverwege februari. Niet de strakblauwe lucht waar ik op gehoopt had, maar you win some you lose some.

Hoe reis je?

Net als in Thailand, Laos en Cambodja maak je ook in Vietnam meestal gebruik van het openbaar vervoer om je te verplaatsen. Je kunt met de bus, de trein of je neemt een binnenlandse vlucht.

Ik nam een nachttrein tussen Hanoi en Sapa. Ik sliep echt prima, maar je moet wel weten dat het voor onze Westerse lengte korte bedden zijn.

Tijdens de rest van mijn reis stapte ik in de bus. Dit is een goedkope manier om de lange afstanden te overbruggen. Ik geniet van zulke busritjes. Ik houd ervan om het landschap aan me voorbij te zien trekken.

Heb je een ruimer budget, wil je op tijd besparen en houd je van meer comfort? Dan kan je beter het vliegtuig pakken.

Tot slot kan je een stuk van je reis ook op de achterkant van een motor beleven. Ik deed dat in de omgeving van Dalat met de Easy Riders. Je gaat op die manier meer van de begaande paden af en je ziet het echte lokale leven. Een ervaren motorrijder en gids is degene die voor jou de motor bestuurt.

Waar slaap je?

Ik heb tijdens mijn reis door Vietnam veel verschillende manieren van overnachten gezien.

Zo sliep ik in Hanoi in het oude centrum. Leuk om hier je reis te starten als je in het noorden begint. Tijdens mijn tour naar Halong Bay sliep ik op een boot.

In het bergdorp Sapa overnachtte ik in een simpel hotel met uitzicht op de rijstvelden. Authentieker is het om in Sapa een homestay te doen.

Bij je verblijf aan het strand kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Kies hier bijvoorbeeld voor een fijn resort met zwembad of voor een mooie bungalow aan het strand.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 96 miljoen
Grootte: 8 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Hanoi
Taal: Vietnamees
Valuta: Dong
Visum nodig: Ja


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen