Sri Lanka

Waarom Sri Lanka?

Met stip op 1: de mensen! Ik heb zelden door een land gereisd waar de mensen zo vriendelijk en servicegericht zijn.

Je merkt het wanneer je op je wenken bediend wordt in je overnachtingplek. Hoe je op straat geholpen wordt als je de weg even kwijt bent. En tijdens de vele gezellige gesprekjes met de Sri Lankanen als je in een trein of bus zit.

Verder is Sri Lanka enorm gevarieerd. Je hebt er prachtige vergezichten met groene theeplantages. Fijne stranden en koloniale plaatsjes. Naar het noorden toe voel je meer en meer dat je dicht bij India bent.

Je kunt in dit kleine land ook op safari om olifanten te spotten. Als je geluk hebt zelfs een luipaard.

Tel daar dan nog het overheerlijke eten en de relatief korte reisafstanden bij op…

Heb ik je al overtuigd?

Beste reistijd

Sri Lanka heeft een prettig klimaat. Je kunt het land daarom het hele jaar door bezoeken.

Er zijn wel twee regenseizoenen om rekening mee te houden. Yala Monsoon zorgt van april t/m september voor regen in het westen, zuidwesten en het binnenland. Mahla Monsoon zorgt van november t/m maart voor regen aan de oostkust.

De beste reistijd voor Sri Lanka is overigens niet per definitie wanneer de minste regen valt. Tijdens je reis wil je misschien het liefst geen regen, maar het voordeel ervan is wel dat de natuur op haar mooist is.

Watervallen stromen harder, de natuur is groener en bergen en bossen ogen mooier. Zeker in het noorden van Sri Lanka is het daarom aan te raden juist na of tijdens het regenseizoen te reizen.

Hoogseizoen
Het hoogseizoen is van december t/m maart. Je hebt dan voornamelijk droog en warm weer in het binnenland, het westen en aan de zuidkust. De prijzen liggen in deze periode uiteraard ook hoger.

Tussenseizoen
April, september en november zijn het tussenseizoen te noemen. Ook in deze tijd heb je mooi weer en in november begint de regen al af te nemen. In april wordt er in Sri Lanka wel het Nieuw Jaar gevierd. Vervoer en accommodaties zijn dan vaak volgeboekt.

Laagseizoen
Van mei t/m augustus is het laagseizoen. Door Yala Monsoon valt er veel regen in het binnenland en aan de zuid- en westkust. Het noorden en oosten zijn dan wel goed te bezoeken. De prijzen zijn overal laag.

Hoe reis je?

Je kunt prima van het openbaar vervoer gebruikmaken als je door Sri Lanka reist.

Ik raad je aan in ieder geval één keer op de trein te stappen, als je van Kandy naar Ella gaat.

Deze rit staat bekend als een van de mooiste treinreizen ter wereld vanwege de prachtige uitzichten. Voor mij was het naast de uitzichten ook geweldig vanwege het contact met de lokale mensen. Ik trof praatgrage Sri Lankanen en er werd volop eten met me gedeeld.

Ik vond de bussen ook een prima manier van transport.

Maar wil je iets minder avontuur en iets meer comfort? Dan kan je er ook voor kiezen om rond te reizen met een auto en privé chauffeur. Op deze manier heb je alle ruimte om je ogen de kost te geven aan de mooie natuur. En je chauffeur kan goed de koeien ontwijken die net de straat besluiten over te steken.

Waar slaap je?

Sri Lanka is een heerlijk land en heeft qua overnachtingsplekken veel moois te bieden. De foto hier laat mijn eerste overnachting op Sri Lanka zien. Ik was meteen verkocht.

De mogelijkheden verschillen natuurlijk per plek. Zo kan je in Kandy slapen in een knus hotel met uitzicht over de groene vallei. Aan de kust is een cabana bij het strand fijn. En soms slaap je gewoon in een eenvoudig guesthouse.

Mijn ervaring is wel dat, ongeacht de mate van comfort, waar je ook overnacht de gastvriendelijkheid en servicegerichtheid altijd steevast aanwezig zijn.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 22 miljoen
Grootte: 1,5 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Colombo
Taal: Engels, Singalees en Tamil
Valuta: Sri Lankaanse roepie
Visum nodig: Ja


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen