Pakistan

Waarom Pakistan?

Omdat het land boordevol fotogenieke moskeeën en forten zit. Omdat het majestueuze bergen heeft en lekker eten biedt. En ook omdat het een fascinerende geschiedenis heeft en zeer vriendelijke bewoners.

Helaas krijgen we deze kant van Pakistan maar weinig te zien. Via de media hebben we vooral kennisgemaakt met de minder fijne kant.

Mijn reiservaring in Pakistan
Ik had het geluk om in 2012 naar Pakistan af te reizen. Mijn oom woonde er in dat jaar al 48 jaar. Hij is op zijn 24e per boot naar Pakistan gereisd om er als missionaris aan de slag te gaan. Met deze reis kon ik hem eindelijk eens bezoeken in zijn woonplaats Rawalpindi, waar zijn huis en kerk stonden.

Hij nam me mee naar Murree, een bergstad. In Pesjawar, bij de Afghaanse grens, bezochten we de drugskliniek van een bevriende pater. Ook nam mijn oom me mee naar Taxila, een stadje op de zijderoute dat nu een oudheidkundige site is. En in hoofdstad Islamabad bezochten we de Faisal moskee en het Pakistan monument.

Verder heb ik bij zoveel mensen thuis kopjes thee gedronken. Er is me ontelbaar veel eten aangeboden. En ik heb een goed beeld kunnen vormen van het leven van de Pakistani.

Ik vond mijn bezoek aan Pakistan een geweldige belevenis. Hier zien ze praktisch geen buitenlanders. Ik was dus niet de enige die haar ogen uitkeek.

Beste reistijd

De algemene veiligheid in Pakistan is sterk verbeterd in de afgelopen jaren. Toch bestaat er nog steeds een reëel risico op aanslagen, gewelddadige protesten of ontvoeringen.

Vanwege de instabiele veiligheidssituatie geldt er een negatief reisadvies naar Pakistan.

Relatief veilige gebieden in Pakistan
Besluit je toch naar Pakistan te reizen, dan is er een aantal gebieden waar het relatief veilig is. Denk aan Islamabad, de grote steden in regio Punjab en ook bepaalde wijken in Karachi zijn te bezoeken.

Toerisme is ook mogelijk in de noordelijke regio Gilgit-Baltistan. Hier worden onder andere reizen aangeboden om de K2 te beklimmen.

Ook de Karakoram Highway, de hoogste autoweg ter wereld, is de moeite waard. Het kronkelt door geweldige landschappen. Je hebt er uitzicht op besneeuwde bergtoppen van wel meer dan 8000 meter hoog. Niet elk deel van deze route is veilig.

Het beste advies, als je besluit naar Pakistan af te reizen, is om je extreem goed voor te bereiden. Zorg dat je een lokaal contact ter plaatse hebt en volg de actualiteiten op de voet.

Beste reistijd qua weer
Weertechnisch gezien zijn september t/m oktober goede maanden om het noorden van Pakistan te bezoeken. Van november t/m februari bevind je je voor het zuiden in de beste reistijd.

Hoe reis je?

Ik raad je een auto met privé chauffeur aan tijdens je reis door Pakistan.

Het verkeer is hier zo hectisch en ze rijden ook nog eens links. Fijn als een local je veilig naar je bestemming kan brengen.

Ik had mijn oom als privé chauffeur. Daarom had ik mijn handen vrij om ontelbaar veel foto’s te maken van alles dat ik onderweg zag.

Wat je veel ziet op de weg zijn extreem versierde trucks. Ze hebben ingewikkelde bloemmotieven en kalligrafie. Deze trucks zijn een ware attractie op zichzelf.

Waar slaap je?

Tijdens je reis door Pakistan slaap je over het algemeen in hotels.

De PTDC (Pakistan Tourism Development Company) biedt hotels aan op de meest gangbare plaatsen. Omdat er heel weinig toeristen naar Pakistan komen, kan je je wel voorstellen dat ze wellicht niet allemaal aan onze eisen/standaarden voldoen.

Als je plannen hebt om op reis te gaan naar Pakistan, dan neem ik aan dat je al behoorlijk wat reiservaring hebt. Een wat gedateerde of simpele overnachtingsplek zal je dan niet afschrikken.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 212 miljoen
Grootte: 20 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Islamabad
Taal: Urdu, Punjabi en Engels
Valuta: Pakistaanse roepie
Visum nodig: Ja


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen