Myanmar

Waarom Myanmar?

Myanmar is lang afgesloten geweest van toerisme. Je kunt nog steeds niet het hele land bezoeken. Maar stapje voor stapje laat voormalig Birma steeds meer toeristen toe.

Ik reisde er in 2015 naartoe, hier vind je mijn Myanmar route. Toen was het net mogelijk om geld te pinnen. Voor die tijd moest je letterlijk gladgestreken Dollars meenemen voor je gehele reis.

Inmiddels zijn er steeds meer hotels bijgekomen en is de infrastructuur stukken verbeterd. Toch blijft het nog zeer authentiek. McDonalds heeft bijvoorbeeld nog steeds geen voet aan de grond gezet in Myanmar.

Ik raad je aan niet lang te wachten met je bezoek aan Myanmar. Om optimaal te genieten van de vriendelijkheid van de Birmezen en de mooie natuur. Maar bovenal om een stuk van Zuidoost-Azië te zien dat nog niet platgetreden is.

Wat mag je sowieso niet missen als je het mij vraagt? De beenroeiers op Inle Lake en de tempels in Bagan.

Beste reistijd

De beste tijd om naar Myanmar te gaan is november t/m februari. Het is er dan relatief koel en droog. De temperaturen liggen tussen de 25° en 30° en het regent nauwelijks.

Reis je naar Myanmar van maart tot half mei, dan zal je merken dat het er echt heet wordt. In Yangon wordt het dan snel boven de 30°. In Mandalay en Bagan kan het wel 40° worden. Ik was er zelf in deze tijd en kan die hitte bevestigen. Rond Inle Lake en de noordelijke Shan staat blijft het wel aangenaam rond de 25°.

Vanaf half mei tot eind september is het regentijd. Als je houdt van koelere temperaturen, een groene omgeving en weinig medereizigers dan is dit de perfecte reisperiode. De meeste regen valt aan de kust. Je kunt voor het strand dan beter je reis in Thailand afsluiten.

Hoe reis je?

Tijdens mijn reis door Myanmar heb ik alle soorten vervoer wel gehad. Van een simpele bus tussen de locals tot een luxe bus met versnaperingen en airconditioning.

Maar ik ben ook met een paard & wagen naar mijn hotel gebracht. En ik heb opgevouwen gezeten achter in een truck naar Mandalay.

Op een elektrische fiets ontdekte ik de tempels in Bagan. Naar Pyin oo Lwin nam ik een superwiebelige trein. Inle Lake is fantastisch te ervaren in een klein bootje over het meer.

Dat is het leuke aan Myanmar! Het is allemaal nog zo authentiek en daarmee dus ook de manier van vervoer.

Wil je tijd besparen dan is het uiteraard ook mogelijk om binnenlandse vluchten te nemen. Tussen Yangon, Mandalay, Bagan en het Inle Lake zijn er dagelijks vluchten.

Waar slaap je?

Zo authentiek als het vervoer is, zo tref je het ook bij je overnachtingsplekken.

Afhankelijk van de plek waar je bent, slaap je in hotels en guesthouses. De inrichting is vaak niets bijzonders. Maar de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Birmezen maken dit meer dan goed.

Je kunt er ook voor kiezen om af en toe een homestay te doen. Dit deed ik bijvoorbeeld tijdens de trekking rondom Hsipaw en tijdens de wandeling van Kalaw naar Inle Lake. Je komt op die manier op mooie landelijke plekjes en krijgt meer van het lokale leven mee.

Het verblijf bij mensen thuis is natuurlijk wel meer basic, maar het is een mooie ervaring. Ik sliep zelfs een keer in een klooster, waar ik ’s ochtends werd gewekt door biddende monniken.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 54 miljoen
Grootte: 16 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Naypyidaw
Taal: Birmaans
Valuta: Kyat
Visum nodig: Ja


Lees ook deze artikelen uit het blog over Myanmar