Laos

Waarom Laos?

Als er rijst wordt geplant dan werken de Vietnamezen hard. De Cambodjanen kijken toe hoe het groeit. En de Laotianen slapen compleet door dit alles heen.

Dit gezegde hoorde ik van een man die ik in Luang Prabang ontmoette. Ik snapte meteen wat hij bedoelde!

Laos is inderdaad de rust en de eenvoud zelve. Ze maken zich niet zo snel druk en die ontspannenheid bevalt mij wel.

Het betekent in de praktijk dat je soms je best moet doen om iemand te vinden waar je bij kunt afrekenen. Of het duurt wat langer voordat je je drinken geserveerd krijgt. Maar het heeft absoluut zijn charme, vond ik.

Een must-do tijdens een reis door Laos is wat mij betreft The Gibbon Experience. Je gaat dan hiken, ziplinen en gibbons spotten. ’s Nachts slaap je in geweldige boomhutten.

Leer ook over de Secret War en de nasleep waar het land nog steeds mee moet leven. Rijd de Thakek loop en ga op zoek naar de Irawaddy dolfijn in 4000 islands.

Beste reistijd

Laos kent twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen.

Het regenseizoen is van mei t/m oktober. Vooral september en oktober kunnen erg nat zijn. Het droge seizoen loopt van november t/m april.

De eerste helft van het droge seizoen, november t/m januari, is redelijk koel. Dit is dan ook de beste tijd om in te reizen.

In de tweede helft van het droge seizoen, februari t/m april, wordt het heel warm. Met name in april en mei. Denk aan temperaturen rond de 40°.

Wel is het in de bergen altijd koeler dan in het laagland. In het noorden van Laos kan het op grotere hoogte ’s nachts zelfs vriezen.

Hoe reis je?

De meest gangbare manieren van vervoer in Laos zijn de bus, de boot en het vliegtuig.

Zelf met een gehuurde auto op pad gaan is niet aan te raden en op de trein stappen is geen optie.

Je zal in Laos voornamelijk per bus reizen. De Laotianen maken hier zelf ook gebruik van. Deze bussen zijn niet spic en span, maar ze doen wat ze moeten doen en dat is jou naar de volgende bestemming brengen.

Buskaartjes regel je gemakkelijk bij busstations of via de plek waar je slaapt. De bussen variëren van grote touringcars tot kleine minivans. Welke je krijgt ligt eraan op welke route je reist en hoeveel mensen met jou een kaartje gekocht hebben.

Laos heeft een go with the flow mentaliteit, dus die moet je zelf ook een beetje meebrengen.

Reis je van Thailand naar Laos of andersom dan is de slowboat een leuk vervoersmiddel. Je vaart twee dagen over de Mekong en ziet het rivierleven aan je voorbij trekken. De slowboat doet zijn naam eer aan en brengt je geleidelijk in de slow vibe van Laos.

Vind je het allemaal wel gezellig klinken, maar heb je gewoonweg niet veel tijd? Kies dan voor binnenlandse vluchten waar mogelijk.

Waar slaap je?

Laos is een gevarieerd land en heeft daarom ook best wat variatie te bieden qua overnachtingsplekken.

Luang Prabang is UNESCO werelderfgoed. In de oude stad met haar mooie architectuur zijn leuke hotelletjes en guesthouses te vinden.

Tijdens de Gibbon Experience sliep ik in een boomhut. Dit was een magische manier van overnachten. Ik ging slapen met een prachtige zonsondergang en werd wakker van de gigantische brandweerauto-achtige roep van de gibbon apen.

Tijdens “the loop” rondom Thakek vond ik onder andere een prachtige bungalow aan een rivier.

In het zuiden van Laos in 4000 islands sliep ik op het eiland Don Det. Dit eiland staat bekend om zijn low-budget bungalows. Maar kies je voor het eiland Don Khong bijvoorbeeld, dan kan je voor iets meer centen ook in een luxe hotel slapen.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 7 miljoen
Grootte: 6 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Vientiane
Taal: Laotiaans
Valuta: Kip
Visum nodig: Ja


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen