India

Waarom India?

Wow, India. Een land van extremen. De geuren, de drukte, de mensen, de kleuren. Je stapt hier echt een compleet andere wereld binnen.

Voor iemand als ik, die leeft van nieuwe indrukken, was India een geweldige reiservaring.

Laat je onderdompelen in de drukke steden. Verbaas je over de rituelen in Varanasi. Krijg kippenvel bij de aanblik van de Taj Mahal. Zie de zonsopgang met uitzicht over de Himalaya. Eet de lekkerste curry’s. En kijk je ogen uit naar de mooie, gekleurde en bijzondere Indiase mensen.

Mijn reizen naar India
Ik ben twee keer in India geweest en heb het ook op twee extreem andere manieren gezien.

De eerste keer reed ik met twee vrienden in een eigen riksja het hele land door van west naar oost. Dit was een hele unieke en authentieke kennismaking met India. We sliepen in de meest basic overnachtingsplekken, kwamen door de kleinste dorpjes en stonden midden in het Indiase leven.

De tweede keer was ik er voor mijn werk en beleefde ik het in luxe. We sliepen in een prachtig hotel. Zo zag ik ook de andere kant die India te bieden heeft.

Beste reistijd

Het regenseizoen in India heeft de meeste invloed op wanneer het de beste tijd is om naar het land af te reizen.

Eind mei begint het regenseizoen en het loopt tot september. Regenseizoen in India betekent lange regenbuien, afgewisseld met krachtige zon en extreme luchtvochtigheid. Dit kan best pittig zijn dus.

De beste reistijd voor India is dan ook tijdens het droge seizoen. Dat is van november t/m maart. Houd er wel rekening mee, omdat het zo’n groot land is, dat er grote verschillen kunnen zijn per regio.

Hoe reis je?

India is een gigantisch groot land. Je zal vaak grote afstanden moeten overbruggen. Daarom is een binnenlandse vlucht heel goed geschikt om je van A naar B te verplaatsen.

Een alternatief is reizen met de trein. Dit geeft je de kans om te zien hoe de meeste Indiërs zich verplaatsen. En het is ook nog eens een goedkope manier van reizen. Leuk om op zijn minst één keer tijdens je India reis in te plannen.

Als je in de nacht met de trein reist, dan reserveer je een bed in een coupé. Als je overdag reist dan doet het onderste bed dienst als zitplaats.

Wanneer je niet in een vliegtuig of een trein zit, dan verplaats je je in een auto met privéchauffeur. Het fijne van deze manier van transport is dat je helemaal op je eigen tempo kunt reizen.

Ook heb je dan je handen vrij om foto’s te maken van al de gekke taferelen die je onderweg tegenkomt. Overvol gepakte fietsen, auto’s en trucks. Hele families op een motor. En alle soorten dieren die voorbij komen.

Waar slaap je?

Er zijn veel mogelijkheden in India. Van paleizen tot bungalows. Van resorts tot heritage hotels. Van safaritenten tot haveli’s. Het ligt er maar net aan waar je bent en hoeveel geld je er aan wilt uitgeven.

In Jaisalmer sliep ik bijvoorbeeld in een omgebouwd paleis. Ik waande me er in het sprookje van 1001 nacht. In de provincie Rajasthan vind je namelijk veel forten en paleizen.

In Delhi en Agra vond ik het vooral handig om dichtbij de bezienswaardigheden te zitten.

In Varanasi is een hotel dat aan de Ganges ligt aan te raden, want dat is toch waar de actie is.

Ga je naar het strand van Goa dan kan je slapen in een bamboe bungalow. Of in het tegenovergestelde, een resort met zwembad.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 1,3 miljard
Grootte: 80 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: New Delhi
Taal: Hindi en Engels
Valuta: Indiase roepie
Visum nodig: Ja


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen