Cambodja

Waarom Cambodja?

Cambodja is relatief klein en overzichtelijk. Toch heeft dit land op dat kleine oppervlak veel variatie te bieden. Tempels, gemoedelijke steden, jungle, olifanten en fijne stranden.

Vanuit Siem Reap bezoek je het grootste religieuze monument ter wereld: Angkor Wat. Als je echt een tempelfan bent dan kan je er wel 2 dagen ronddolen.

In het noordoosten van Cambodja heb ik een paar dagen door de jungle getrokken en bezocht ik een olifanten opvangcentrum.

Phnom Penh is de hoofdstad, maar voelt naast steden als Bangkok of Ho Chi Minh gemoedelijk aan.

Je kunt je reis door Cambodja aan het strand afsluiten. Bijvoorbeeld in Sihanoukville of op het eiland Koh Rong.

Een heel belangrijk aspect van je bezoek aan Cambodja is de recente geschiedenis van het land. In de jaren 70 heeft het een verschrikkelijke genocide gekend.

Als je Cambodja bezoekt vind ik het een must om je hierover in te lezen. Bezoek dan ook zeker de S21 gevangenis en de Killing Fields. Het heeft bij mij een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Beste reistijd

Cambodja is het hele jaar te bezoeken, maar er zijn wel verschillende seizoenen waar je rekening mee kunt houden.

De maanden november t/m maart vallen in het droge seizoen. Vanaf half februari loopt de temperatuur flink op en kan het wel 40° worden. Minder lekker als je hele actieve dingen wilt gaan doen. Wil je de grootste hitte ontwijken probeer dan in januari te gaan.

Het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober. Vooral in onze zomermaanden valt er in Cambodja veel regen. Het voordeel is wel dat het landschap dan veel groener is.

Hoe reis je?

Hoe je door Cambodja reist verschilt niet van de mogelijkheden in Laos. Voornamelijk maak je gebruik van de bus en soms de boot. Als je wilt kan je ook rondreizen in een privé auto met chauffeur.

De bussen zijn geen high-end touringcars, maar brengen je prima van A naar B. Soms is de bus meer een soort minivan. Je kunt de buskaartjes gemakkelijk regelen bij je accommodatie of bij het centrale busstation.

Vind je het prettiger om iets minder lokaal te reizen en helemaal over je eigen tijd te kunnen beschikken? Dan is een reis met auto en privé chauffeur een goede oplossing.

Uiteraard is het ook mogelijk om te vliegen tussen de grotere plaatsen.

Waar slaap je?

Phnom Penh en Siem Reap hebben heel veel overnachtingmogelijkheden. Voor elk budget is hier wel iets te vinden.

Zo kan je slapen in een simpel hotel zonder al teveel opsmuk of een fijn hotel met zwembad.

In de regio van Mondulkiri en Ban Lung sliep ik in een lodge midden in de natuur. Ik zou het niet luxe noemen, maar het had wel alles wat ik nodig had. Een fijn bed, een schone badkamer en een lekker ontbijt.

Tijdens de trekking door de jungle sliep ik in een door mijzelf opgehangen hangmat.

Aan de kust zijn er bungalows op het strand of sfeervolle hotels met zwembad. Dit is een beetje afhankelijk van welke strandplek je kiest.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 16 miljoen
Grootte: 4,5 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Phnom Penh
Taal: Khmer
Valuta: Riel
Visum nodig: Nee, je krijgt een visum on arrival


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen