Bangladesh

Waarom Bangladesh?

Als je wilt afreizen naar een land waar toerisme praktisch niet bestaat, dan heb je met Bangladesh een goed land uitgekozen.

Reizen door Bangladesh voelt echt nog als pionieren. Ik heb er even van mogen proeven toen ik van India door Bangladesh naar Myanmar reisde. Ik had er graag veel langer willen blijven, want de sneak peek die ik kreeg smaakte naar meer!

Je vindt er theeplantages in de regio van Sreemangal. Je kunt tijgers proberen te spotten die leven in de jungle in het zuiden. En samen met Bengaalse toeristen geniet je in Cox’s Bazaar van het langste natuurlijke zandstrand ter wereld.

De hoofdstad Dhaka is ook een belevenis op zichzelf. Dhaka heeft net zoveel inwoners als wij in heel Nederland bij elkaar hebben. Je kunt je de verkeerschaos vast wel voorstellen. Het is een wonderlijk tafereel om een tijdje te aanschouwen. Ik stapte in dit drukke verkeer in een fietstaxi en heb mijn ogen uitgekeken.

Je moet er wel tegen kunnen dat je de hele dag wordt aangestaard. Want jij bent net zo’n bijzondere verschijning voor hen als Bangladesh voor jou zal zijn.

Beste reistijd

Bangladesh is een heel groen en waterrijk land. Er valt hier wel 400 centimeter regen per jaar. Ter vergelijk: in Nederland valt 88 centimeter per jaar.

De regenval veroorzaakt met regelmaat overstromingen en cyclonen. Vermijd daarom de maanden juni t/m september. Dan is het regenseizoen en een groot deel van het land komt dan onder water te staan.

De beste reistijd voor Bangladesh is oktober t/m maart.

In oktober loopt het regenseizoen af en vanaf november begint echt de ideale reisperiode. De temperaturen liggen tussen de 23 en 30°. De luchtvochtigheid is er hoog maar te verdragen. Zit je meer in het noorden van het land, dichtbij de Himalaya, dan zal je merken dat het er zelfs fris kan aanvoelen in januari.

Ga je in de maanden april en mei dan zal je merken dat het weinig regent. Maar de temperatuur loopt dan wel op tot een graad of 34°. Er is een heftige luchtvochtigheid die erg onprettig kan zijn.

Hoe reis je?

De fietstaxi’s zijn een leuke manier om je in Dhaka en andere dorpen/steden te laten verplaatsen.

Moet je een wat langere afstand afleggen dan is de geautomatiseerde tuk-tuk ook een goed vervoersmiddel.

Om je echt van de een naar de andere stad te verplaatsen kan je met de trein, maar ik nam de bus. Gemakkelijk en best comfortabel ook.

Je kunt je wel voorstellen, in een land waar het Westerse toerisme nauwelijks een rol speelt, dat het anders is dan onze standaarden. Maar dat maakt het reizen hier ook zo’n feest.

Ga je toch liever voor wat meer comfort en weten waar je aan toe bent? Dan zou je natuurlijk ook met een auto en privé chauffeur het land kunnen doorreizen.

Waar slaap je?

In alle steden vind je wel hotels.

In Dhaka en Sylhet sliep ik zelf in redelijk chique hotels met een zwembad op het dak en een ruime ontbijt- en dinerzaal. Gezellige en karakteristieke hotels kan je ze niet noemen. Het voelde meer aan als een zakenhotel.

Buiten de grote steden als Dhaka, Chittagong en Cox’s Bazar vind je ook wel 4 of 5 sterrenhotels en resorts. Je slaapt dan in een natuurlijke omgeving in een villa of bungalow, vaak bezocht door rijke Bengalen.

Je kunt de sterrenkwalificatie niet vergelijken met wat je terugziet in andere landen van Zuidoost-Azië. Desondanks vond ik de overnachtingen over het algemeen echt beter dan ik verwacht had voordat ik naar Bangladesh afreisde.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 160 miljoen
Grootte: 4 keer zo groot als Nederland
Hoofdstad: Dhaka
Taal: Bengaals, Engels en Urdu
Valuta: Taka
Visum nodig: Ja


Zoek je inspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen