Zuid-Afrika

Waarom Zuid-Afrika?

Ik denk met regelmaat terug aan mijn reis door Zuid-Afrika. Wat heb ik daarvan genoten!

Ik reisde van Johannesburg naar Kaapstad. Tijdens deze 4 weken door Zuid-Afrika ging ik voor het eerst in mijn leven op safari. Ik was er meteen helemaal aan verslaafd. Achter elke struik zou zomaar eens één van de Big Five kunnen zitten.

Maar ook het zelf rondreizen met een huurauto en overnachten op de meest prachtige locaties zorgden voor een geweldige herinnering.

Zuid-Afrika biedt naast safari nog veel meer. Je kunt er ook heel mooi wandelen in de Drakensbergen. Verschillende wijnen uitproberen op een wijnboerderij. De mooie tuinroute rijden en genieten van Kaapstad met haar fijne strand.

Ook biedt een rondreis door Zuid-Afrika de kans om meer te leren over de geschiedenis van het land. De rassenscheiding is nog steeds zeer merkbaar.

Bezoek een Township in Kaapstad en sla Robbeneiland ook zeker niet over.

Beste reistijd

In Zuid-Afrika zijn de seizoenen precies tegenovergesteld van de onze. Ook kennen ze er eigenlijk alleen de winter en de zomer.

Zomer in Zuid-Afrika is van december t/m maart. De winter van juni t/m september.

Wat precies de beste reistijd is, ligt eraan waar je behoefte ligt.

Is je voornaamste doel om zoveel mogelijk wildlife te zien, dan kan je het beste in de maanden juni t/m september naar Zuid-Afrika reizen. Er is dan minder begroeiing, waardoor het gemakkelijker is de dieren te vinden. En bij gebrek aan water zoeken ze massaal waterplaatsen op.

Het meest droge weer rondom Kaapstad tref je aan tussen november en februari.

Hoe reis je?

Met een huurauto door Zuid-Afrika reizen vind ik verreweg de leukste en beste manier.

Met een huurauto kan je op eigen houtje door natuurparken rijden en wilde dieren spotten. Verder is het gewoon fijn dat je je eigen ritme kunt bepalen. Het enige om even te weten is dat je hier aan de linkerkant van de weg moet rijden, maar dit went snel. En soms moet je even stilstaan voor overstekend wild, zoals ik meemaakte met de neushoorn op de foto.

Om grote afstanden te overbruggen of om überhaupt tijd te besparen is een binnenlandse vlucht slim. Ik deed dit bijvoorbeeld tussen Durban en Port Elizabeth. Maar ook Johannesburg en Kaapstad zijn dagelijks te bereiken met een vlucht.

Waar slaap je?

Wat voelde ik me de koning te rijk in Zuid-Afrika. Je hebt er echt prachtige overnachtingsplekken. Stuk voor stuk waren het bijzondere belevenissen.

Zo sliep ik in Hoedspruit in een boomhut, compleet met buitendouche. In bushcamp Manyeleti ging ik slapen bij het horen van voetstappen van een leeuw naast onze safaritent.

In Addo Elephant Park overnachtte ik in een luxe safarilodge met jacuzzi. Maar ik heb ook een nacht op een boerderij geslapen in Oudtshoorn. Hier at ik zelfgemaakte soep samen met de boer aan de keukentafel.

In Camps Bay bij Kaapstad sliep ik in een hip appartement met uitzicht over het water.

De mooie en verrassende accommodaties in Zuid-Afrika waren een groot onderdeel van het succes van mijn Zuid-Afrika reis.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 56 miljoen
Grootte: 30 keer zo groot als Nederland
Hoofdsteden: Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein
Taal: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord- Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Zuid-Sotho
Valuta: Rand
Visum nodig: Nee


Zoek je reisinspiratie?
Misschien kunnen deze artikelen uit het blog je op weg helpen