Zuid-Afrika

Waarom Zuid-Afrika?

Ik denk met regelmaat terug aan mijn reis door Zuid-Afrika, wat heb ik daarvan genoten! Ik reisde van Johannesburg in 4 weken naar Kaapstad. Tijdens deze Zuid-Afrika reis ging ik voor het eerst in mijn leven op safari en was er meteen helemaal aan verslaafd. Ik kon niet stoppen met het zoeken naar wilde dieren, want achter elk bosje zou zomaar eens één van de Big Five kunnen zitten. Maar ook het zelf rondreizen met een huurauto en overnachten op de meest prachtige locaties zorgden voor een geweldige herinnering.

Zuid-Afrika biedt naast safari nog veel meer, want je kunt er ook heel mooi wandelen in de Drakensbergen, verschillende wijnen uitproberen op een wijnboerderij, de mooie tuinroute rijden en genieten van Kaapstad met haar fijne strand. Ook biedt een rondreis door Zuid-Afrika de kans om meer te leren over de geschiedenis van het land en de rassenscheiding die nog steeds merkbaar is. Bezoek een Township in Kaapstad en sla Robbeneiland ook zeker niet over.

Beste reistijd

In Zuid-Afrika zijn de seizoenen precies tegenovergesteld van de onze en ze kennen er eigenlijk alleen de winter en de zomer. Zomer in Zuid-Afrika is van december t/m maart en de winter van juni t/m september. Wat precies de beste reistijd is, ligt eraan waar je behoefte ligt. Is je voornaamste doel om zoveel mogelijk wildlife te zien, dan kan je het beste tussen juni en september naar Zuid-Afrika reizen. Er is dan minder begroeiing, waardoor het gemakkelijker is de dieren te vinden en bij gebrek aan water zoeken ze massaal waterplaatsen op. Het meest droge weer rondom Kaapstad tref je aan tussen november en februari.

Hoe reis je?

Met een huurauto door Zuid-Afrika reizen is verreweg de leukste en beste manier vind ik. Doordat je beschikking hebt over je eigen vervoer, kan je ook op eigen gelegenheid door natuurparken rijden en wilde dieren spotten. Verder is het gewoon fijn dat je je eigen ritme kunt bepalen. Het enige om even te weten is dat je hier aan de linkerkant van de weg moet rijden, maar dit went snel. En soms moet je even stilstaan voor overstekend wild, zoals ik meemaakte met de neushoorn op deze foto.

Je kunt op hele grote afstanden of om überhaupt tijd te besparen ook een binnenlandse vlucht nemen. Ik deed dit bijvoorbeeld tussen Durban en Port Elizabeth. Maar ook Johannesburg en Kaapstad zijn dagelijks te bereiken met een vlucht.

Waar slaap je?

Wat voelde ik me de koning te rijk in Zuid-Afrika. Je hebt er echt prachtige overnachtingsplekken, stuk voor stuk waren het bijzondere belevenissen. Zo sliep ik in Hoedspruit in een boomhut, hoorde ik de voetstappen van een leeuw naast onze safaritent in de bushcamp van Manyeleti en overnachtte ik in een luxe safarilodge met jacuzzi in Addo Elephant Park. Maar ik heb ook een nacht op een boerderij geslapen in Oudtshoorn waar ik zelfgemaakte soep at aan de keukentafel en sliep ik in een hip appartement in Camps Bay met uitzicht over het water.

De mooie en verrassende accommodaties in Zuid-Afrika waren een groot onderdeel van het succes van mijn Zuid-Afrika reis.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 56 miljoen
Grootte: 30 keer zo groot als Nederland
Hoofdsteden: Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein
Taal: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord- Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Zuid-Sotho
Valuta: Rand
Visum nodig: Nee


Weet je eigenlijk nog niet naar welke bestemming je op reis wilt
en zoek je inspiratie?
Misschien kunnen mijn blogartikelen je op weg helpen
Menu