Zanzibar

Waarom Zanzibar?

De reden dat ik naar Zanzibar ging? Ik was toe aan vakantie!

Ik wilde eens lekker van de zon genieten, een boekje lezen en helemaal niets doen. Maar ik ken mezelf en weet ook dat ik dat niet lang volhoud. Ik zocht daarom een bestemming die meer te bieden heeft.

Zanzibar biedt een perfecte balans. Prachtige stranden, lekker weer én overheerlijk eten. Maar ook lokale marktjes, heel veel geschiedenis en een mix van culturen om je reizigershart op te halen.

In Stone Town merk je heel goed dat het eiland onder andere Arabische en Afrikaanse invloeden heeft. Struin hier over de markten en dool rond in kronkelende straatjes.

Zanzibar heeft ook een Nationaal Park waar de natuurliefhebber aapjes en vogels kan spotten. Of duik letterlijk in de onderwaterwereld.

>> Lees ook Zanzibar vakantie tips: alles voor een top vakantie

Beste reistijd

Zanzibar kent een zomer en een wintertijd, die precies omgekeerd is van onze seizoenen. Maar het is het hele jaar tropisch warm op Zanzibar, zo’n 25° tot 28°. Daarom is het altijd vakantieweer op het eiland.

Er is wel sprake van een regenseizoen en die loopt van maart tot mei. Dan valt de meeste regen en is er hoge luchtvochtigheid.

In november en december is er ook een regenseizoen. Maar dan zijn de regenbuien van korte duur en komt de zon snel weer terug.

Duiken in Zanzibar
Liefhebbers van de onderwaterwereld kunnen het beste in januari en februari naar Zanzibar. In die maanden is het water uitermate helder.

Kitesurfen in Zanzibar
Vertoef je liever óp het water om te kitesurfen? Dan raad ik je aan om van half juni t/m half oktober naar het eiland af te reizen. Of van eind december tot half maart. Zanzibar is een populaire bestemming voor kitesurfers.

Hoe reis je?

Er gaan vluchten vanuit Nederland naar Zanzibar. Maar je kunt ook eerst vliegen naar het vasteland, Dar es Salaam in Tanzania. Vanuit daar kan je dan met een ferry of vliegtuig naar het eiland Zanzibar.

Op Zanzibar zelf vond ik het leuk om in het lokale leven te duiken. Ik nam daarom dala dala. Dit is een minibusje dat als openbaar vervoer fungeert. Je zit dan midden tussen de Zanzibari.

Het is uiteraard ook mogelijk om een taxi te nemen, zodat je je vervoer niet hoeft te delen. Je wordt dan helemaal tot aan de deur van je accommodatie gebracht.

Lees hier meer over vliegen naar Zanzibar en het vervoer.

Waar slaap je?

Op Zanzibar is er aan accommodatie echt keuze zat. Het is een graag bezochte vakantiebestemming.

Ik had ervoor gekozen om neer te strijken in Nungwi. Ik sliep er in een heerlijk hotel. We zaten pal aan het strand, er was een zwembad en een lekker ontbijt.

Je kunt ook in een luxe resort overnachten of in een simpele bed & breakfast. Alle accommodaties liggen praktisch op het strand of anders op enkele stappen er vandaan.

In het bruisende Stone Town zijn voldoende leuke hotelletjes of bed & breakfasts te vinden. Je slaapt er in mooie gebouwen met hoge plafonds en karakteristieke deuren.

>> Lees ook Stone Town Zanzibar tips: de fijnste hotels en top bezienswaardigheden

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 1,3 miljoen
Grootte: 25 keer kleiner dan Nederland
Hoofdstad: Zanzibar-stad
Taal: Swahili en Engels
Valuta: Tanzaniaanse Shilling
Visum nodig: Ja


Lees ook deze artikelen uit het blog over Zanzibar