Zanzibar

Waarom Zanzibar?

De reden dat ik naar Zanzibar ging? Ik was toe aan vakantie! Ik wilde eens lekker van de zon genieten, een boekje lezen, op een strandbedje liggen en helemaal niets doen. Maar ik ken mezelf en weet ook dat ik het niet lang volhoud als dat het enige is wat de bestemming te bieden heeft. Zanzibar biedt de perfecte balans: prachtige stranden, lekker weer en overheerlijk eten met je voeten in het zand. Maar ook lokale marktjes, heel veel geschiedenis en een mix van diverse culturen om je reizigershart op te halen.

Zanzibar was vroeger een hele belangrijke handelspost voor specerijen. In Stone Town, het oude centrum van de hoofdstad van Zanzibar, merk je heel goed dat het eiland Arabische en Afrikaanse invloeden heeft. Je kunt struinen over de markten en ronddolen in kronkelende straatjes. Die straatjes zitten vol met kleine winkeltjes, bazaars en leuke koffietentjes. Ga zeker een excursie doen waarbij je meer te weten komt over de specerijen van Zanzibar. Leer in Stone Town meer over het slavernijverleden van het eiland. Naast dit alles heeft Zanzibar ook een Nationaal Park waar de natuurliefhebber aapjes en vogels kan spotten.

Beste reistijd

Zanzibar kent een zomer en een wintertijd, die precies omgekeerd is van onze seizoenen. Maar het is het hele jaar tropisch warm op Zanzibar, zo’n 25 tot 28°. Daarom is het altijd vakantieweer op het eiland. Er is wel sprake van een regenseizoen en die loopt van maart tot mei, dan valt de meeste regen en is er hoge luchtvochtigheid. In november en december is er ook een regenseizoen, maar die typeert zich met regenbuien die van korte duur zijn en dan komt de zon weer terug.

Houd je van de onderwaterwereld, ga dan in januari en februari naar Zanzibar. In die maanden is het water uitermate helder. Vertoef je liever op het water om te kitesurfen, dan raad ik je aan om van halverwege juni tot halverwege oktober naar het eiland af te reizen. Of van eind december tot half maart. Zanzibar is een populaire bestemming voor kitesurfers.

Hoe reis je?

Ik vloog vanuit Nederland naar Dar es Salaam en nam van daar een klein vliegtuigje naar Stone Town. Op de terugweg nam ik de ferry in plaats van het vliegtuig. Beide hele leuke manieren om de oversteek te maken.

Op Zanzibar zelf vond ik het leuk om te duiken in het lokale leven, dus nam ik de dala dala. Dit is een minibusje dat als openbaar vervoer fungeert en je zit tussen de Zanzibari. Het eiland is zo groot als de provincie Utrecht ongeveer, dus je zit nooit echt heel lang in de bus. Hoewel, de wegen zijn uiteraard niet zo mooi geasfalteerd als bij ons.

Het is uiteraard ook mogelijk om een taxi te nemen, zodat je je vervoer niet hoeft te delen en helemaal tot aan de deur van je accommodatie wordt gebracht.

Waar slaap je?

Op Zanzibar is er aan accommodatie echt keuze zat, want het is een graag bezochte vakantiebestemming. Ik had ervoor gekozen om neer te strijken in Nungwi en sliep in het heerlijke hotel dat je ziet op de foto hier links. We zaten pal aan het strand, er was een zwembad en een lekker ontbijt. Je kunt ook in een luxe resort overnachten of in een simpele bed & breakfast. Alle accommodaties liggen praktisch op het strand of anders op enkele stappen er vandaan.

In Stone Town zijn er voldoende leuke hotelletjes of bed & breakfasts te vinden in het bruisende centrum. Je vindt er mooie gebouwen met hoge plafonds en karakteristieke houten zware deuren.

Nog even praktisch op een rij

Inwoners: 1,3 miljoen
Grootte: 25 keer kleiner dan Nederland
Hoofdstad: Zanzibar-stad
Taal: Swahili en Engels
Valuta: Tanzaniaanse Shilling
Visum nodig: Ja


Lees ook mijn blogartikelen over Zanzibar

Menu