
Het Alhambra in Granada is dé bezienswaardigheid van de stad. Het Moorse fort en paleis trekt jaarlijks circa 2,5 miljoen bezoekers en dat is niet voor niks. Het Alhambra is het meesterwerk van de Moorse architectuur. Alles bij elkaar is het een groot complex dat boven op een heuvel ligt. Je vindt er een prachtige tuin, ruïnes van het oude fort en bijzonder mooi verfraaide paleizen. Plan je een bezoek aan het Alhambra in Granada? Hier lees je alles dat je nodig hebt en wilt weten.
Alhambra Granada

Wat is het Alhambra in Granada?
Eigenlijk was het Alhambra een stad omgeven door een fort (het Alcazaba). De stad bestond uit paleizen, een medina en tuinen. De medina is de plek waar de hofhouding , ambtenaren en ambachtslieden woonden. De tuinen waren er enerzijds voor vertier en anderzijds was het ook functioneel voor het verbouwen van groente, fruit en kruiden.
Wanneer is het Alhambra gebouwd?
Sultan Mohammed I ibn Nasr was de stichter van het Koninkrijk Granada. En de eerste in lijn van de islamitische Nasriden-dynastie. Omstreeks 1250 begon Mohammed I aan de bouw van het Alhambra.
Er werd lokale klei gebruikt dat door de ijzeroxide een rode kleur had. Dit is hoe het Alhambra aan haar naam kwam. Het werd ‘al-Qasr al-Hamra’ genoemd, wat letterlijk ‘het rode paleis’ betekent.

Wat is er te zien in het Alhambra in Granada?
Grofweg kan je het Alhambra opdelen in drie belangrijke onderdelen. Dat zijn Generalife, Alcazaba en de Nasrid-paleizen. Ik vond het een mooie opbouw om het ook in deze volgorde te bezoeken. Aangezien de Nasrid-paleizen voor velen als het hoogtepunt wordt gezien is het leuk om die als laatste te bewaren.
Generalife
Generalife was het zomerpaleis en landhuis van de sultans van Granada. Gebouwd in 1302 door Mohammed III. Je vindt er vijvers met fonteinen, bloemen en paviljoenen. Het is een van de oudste, nog bestaande, Moorse tuinen.
Generalife spreek je overigens uit als Generalieve. Dus niet op zijn Engels als Djeneralaif zoals ik de eerste dag deed haha.


Alcazaba
Het Alcazaba was de voormalige woonwijk van de koninklijke garde. Zij waren verantwoordelijk voor het behoud van de veiligheid in de stad Alhambra. Het had overduidelijk een militaire functie met torens, loopbruggen en bochtige, gewelfde ruimtes. Alles om indringers gemakkelijk aan te kunnen vallen. De huizen werden gehuurd door de koninklijke wacht met hun gezinnen.
Vanaf de hoofdtoren, Torre de la Vela, heb je een verbluffend uitzicht over Granada.


Nasrid Palaces
Dit is voor de meeste mensen de highlight van het bezoek aan Alhambra. De Nasrid-paleizen zijn hartstikke mooi gedecoreerd. Met kleurrijke mozaieken en de typische hoefijzerbogen. Elke ruimte lijkt nog mooier dan de voorgaande, je kijkt er werkelijk je ogen uit. Bijzonder zijn ook de muqarnas en de vele arabesken.



Alhambra Granada tickets
Waar koop je je tickets voor Alhambra in Granada?
Er zijn meerdere wegen die naar het Alhambra leiden. Maar de officiële weg om een entreekaartje voor het Alhambra te bemachtigen is via deze website.
Quotum
Het Alhambra is UNESCO werelderfgoed en zij hebben bepaald dat er een maximum aantal bezoekers per dag naar binnen mogen. Omdat het zo’n populaire bezienswaardigheid is, is het aan te raden om je toegang zo snel als je kunt te reserveren. In normale omstandigheden moet je dit maanden van tevoren doen.
De website laat in een kalender goed zien hoe het staat met de beschikbaarheid. Durf je de dag nog niet vast te pinnen, houd de kalender dan goed in de gaten. Je zal zien wanneer de beschikbaarheid minder wordt en dan weet je dat je actie moet gaan ondernemen.
Elk nadeel heb zijn voordeel
Tijdens mijn bezoek aan het Alhambra in Granada maakte ik een unicum mee. Vanwege Covid-19 is het overal een stuk rustiger, zo ook in het Alhambra. Ik was daardoor in staat om één dag van tevoren nog een kaartje te bemachtigen. Ik ben twee dagen later nog een keer terug gegaan en boekte zelfs dezelfde ochtend nog een kaartje voor einde middag. Zoals Cruijff zei; ‘elk nadeel heb zijn voordeel’.

Tijdslot reserveren voor de Nasrid paleizen
Het meest kritisch is het bezoek aan de Nasrid paleizen. De tuinen en de rest van het complex zijn de gehele dag te bezoeken op de dag dat je entreekaartje geldt. Maar dit is niet het geval voor de Nasrid paleizen. Hier mogen maximaal 300 bezoekers per half uur naar binnen. Daarom moet je een specifiek tijdstip aangeven dat je er naar binnengaat. Ze zijn hier heel erg streng op.
Als je binnen het uur van je gekozen tijdstip niet binnen bent, dan kom je er ook niet meer in. Ik heb dit aan den lijve ondervonden toen ik het tijdslot van 17:00 uur gereserveerd had, maar om 18:04 uur mijn kaartje liet scannen bij de Nasrid paleizen. De bewaker was onverbiddelijk.
Op de website raden ze je aan om een uur voor het gereserveerde tijdstip bij de Nasrid paleizen aanwezig te zijn. Ik vermoed dat ze dit adviseren omdat er wachtrijen ontstaan en je natuurlijk wilt voorkomen dat je net als ik toch nét te laat bent.

Wat te doen als er geen kaartjes meer beschikbaar zijn?
Het standaard entreekaartje voor een bezoek aan het Alhambra is die met de naam ‘Alhambra General’. Dit ticket is het meest compleet en geeft je toegang tot Generalife, Alcazaba, het paleis van Charles V en de Nasrid paleizen.
Er zijn ook nog een aantal varianten te koop. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van de Nasrid paleizen in de avond of een bezoek aan alles behalve de Nasrid paleizen.
Mocht jouw bezoek naar keuze niet meer beschikbaar zijn op de dagen dat je in Granada bent, probeer het dan eens via deze aanbieders:
> Reserveer je ticket voor het Alhambra via Tiqets
> Reserveer je ticket voor het Alhambra via GetyourGuide

Goed om te weten over de tickets
De tickets voor het Alhambra in Granada zijn persoonlijk en daardoor niet overdraagbaar. Bij elke checkpoint waar om je entreebewijs wordt gevraagd moet je in staat zijn om jezelf te identificeren. Heel belangrijk om niet te vergeten mee te nemen dus!
Verder is het goed om te weten dat je overal maar één keer naar binnen mag. Je kunt zonder entreekaartje wel vrij rondlopen in het Alhambra complex. Maar de toegang tot de monumenten binnen het Alhambra is dus eenmalig.


Alhambra Granada rondleiding met gids
Ik kan het je zeer aanraden om het Alhambra met een gids te bezoeken. Ik vond het heel waardevol om achtergrondinformatie te krijgen. Niet alleen over het ontstaan van het Alhambra, maar ook de details van de decoratie en de Moorse invloeden.
Én een ander voordeel is dat je met de gids niet in de rij hoeft te staan. Want je mag bij elk monument via een speciale rij naar binnen.
De rondleiding met gids die ik reserveerde was bij Granavision. Mijn gids heette Antonio Villalobos en als het kan zou ik om hem vragen. Antonio is een sympathieke gast die veel weet te vertellen over het Alhambra en haar geschiedenis. Aan het einde van de rondleiding eindigde hij het zelfs met bijpassende muziek.
Je mag me ook een berichtje sturen, dan regel ik de rondleiding met Antonio voor je.

Hoe lang duurt een bezoek aan het Alhambra?
Een gemiddelde bezoeker aan het Alhambra is zo’n 3 uur zoet. Ik ben er zelf zeker 4 uur geweest, want ik heb het op mijn gemak gedaan en ook veel foto’s gemaakt. Iedereen is anders, maar als je een halve dag uittrekt voor je bezoek aan het Alhambra dan zit je goed.

Hoe kom je van Granada naar Alhambra
De hoofdingang van het Alhambra bevindt zich hier. Dit is waar je fysiek kaartjes kunt kopen en waar een grote parkeerplaats zit. Het is het meest logisch om hier te starten, zeker als je met Generalife wilt beginnen.
Er zijn drie manieren om vanuit het centrum van Granada naar het Alhambra te komen.

Te voet van het centrum van Granada naar het Alhambra
Je kunt vanuit Plaza Nueva via de straat Cuesta Gomérez en Cuesta Empedrada omhoog naar het Alhambra lopen. Tot aan de hoofdingang is het ongeveer 25 minuten lopen.
Op deze route kom je ook langs de Puerta de la Justicia. Dit is de andere ingang van het Alhambra. Als je deze poort doorgaat dan sta je direct bij het kasteel van Charles V, Alcazaba, Puerta del Vino en de Nasrid paleizen.
Een andere manier om naar de hoofdingang te wandelen is via Paseo de los Tristes en Cuesta del Rey Chico. Vanaf de fontein op Paseo de los Tristes tot aan de hoofdingang is het zo’n 20 minuten lopen.
Linksom of rechtsom moet je omhoog, dus je kunt eventjes je kuitspieren trainen.
Met de auto naar het Alhambra
Het is niet toegestaan voor auto’s om via het stadscentrum van Granada naar het Alhambra te rijden. Je moet daarom de rondweg van Granada nemen richting Motril en de borden Alhambra (Ronda Sur) volgen. Deze route leidt je door de Serrallo tunnel waarna je bij de rotonde links de Santa María de la Alhambra opdraait. Je komt uit bij het parkeerterrein in de buurt van de hoofdingang.
Met de bus naar het Alhambra
Er rijden ook minibusjes van Alsa naar het Alhambra. Ze zijn goed te herkennen.
De C30 rijdt van het centrum naar Alhambra en vice versa.
De C32 brengt je van Albaicín naar het Alhambra en vice versa.
Een ritje kost maar 1,50 euro per keer. En je kunt tijdens de rit ook snel even je telefoon opladen als je een usb-lader bij je hebt, handig!
> Meer informatie over de C30: Centrum – Alhambra v.v.
> Meer informatie over de C32: Albaícin – Alhambra v.v.

Van Málaga naar Alhambra in Granada
Met de auto
Mocht je in Málaga verblijven en vanuit daar graag het Alhambra in Granada bezoeken, dan is dat goed mogelijk. Als je je eigen (huur)auto hebt, neem dan de A-7 langs de kust. Neem vervolgens de A-44 en dan de GR-30. Net als hierboven beschreven moet je vanaf hier de A-395 en de borden Alhambra volgen. Het kost je een kleine 2 uur enkele reis.
Op de parkeerplaats bij het Alhambra is plek voor 360 auto’s. Er is ook een speciale plek voor caravans.
Ga mee op een dagtour
Je kunt ook meegaan op een dagtour vanuit Málaga. Stap in een touringcar bus en laat je door het mooie landschap naar Granada rijden. Er is reisleiding die je begeleidt en van de nodige informatie voorziet. Naast het bezoek aan het Alhambra heb je ook nog wat vrije tijd om Granada zelf te zien.
> Boek hier je dagtour naar Alhambra vanuit Málaga


Extra tips voor Alhambra Granada bezoeken
- In de buurt van de Nasrid paleizen en het Alcazaba vind je een ronde kiosk. Ze verkopen hier broodjes, snacks, zoetigheden en koffie. Er werkt vriendelijk personeel en de prijzen zijn net zo. Je hoeft dus niet een heel lunchpakket mee te nemen, maar je kunt hier zonder belachelijke toeristenprijzen te betalen goed terecht. Let wel, aan het einde van de dag is de keuze nog beperkt.
- Misschien overbodig om te zeggen, maar doe fijne schoenen aan waar je een tijdje op kunt rondlopen. Je wandelt alles bij elkaar best een paar kilometer, dus je voeten zullen je dankbaar zijn als je daar rekening mee houdt.
- Alleen tassen met een maximale afmeting van 40×40 cm zijn toegestaan. Bij de hoofdingang (Access Pavilion) vind je gratis kluisjes, grote en kleine.
- Als je een rugtas mee naar binnen neemt dien je deze op je buik te dragen. Dit om te voorkomen dat je onverhoopt iets beschadigd. Zo zal je er ook op worden aangesproken als je tegen een muur of pilaar aanleunt.
- Kinderwagens zijn niet toegestaan in het Alhambra. Je kunt je kinderwagen wel omruilen voor een kinder draagrugzak tot 12kg bij de Puerta del Vino. Om daar te komen neem je de toegangspoort Puerta de la Justicia.

Alvast veel plezier tijdens je bezoek aan het indrukwekkende Alhambra!
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust hieronder of stuur me een berichtje.
Ook op zoek naar tips voor de rest van je Andalusië reis? Keer terug naar het blog of lees
> Rondreis Andalusië: de mooiste plekjes in Zuid-Spanje
> Roadtrip Andalusië langs de Costa de la Luz
> Granada bezienswaardigheden: alles dat je er wil doen en zien!
> Wat te doen in Sevilla tijdens jouw citytrip
4 reacties. Reactie plaatsen
Bedankt voor je tip om een prive tour te boeken met Antonio.
We hadden (via telefoon en WhatsApp) met Antonio afgesproken om half 10 bij het restaurant Mimbre. Dus waren we net de grote meute en de warmte voor. Dat was heel prettig.
Antonio spreek goed Engels en zijn uitleg was goed te volgen. Daarnaast heeft hij ook veel kennis van het Alhambra en de geschiedenis ( hij heeft geschiedenis gestudeerd).
Hij had, heel attent, een locaal lekkernij voor ons meegenomen. Kortom wij zijn erg blij geweest met jou advies om met Antonio contact op te nemen. Ik zou het iedereen kunnen aanraden.
Wat leuk Marlen! Fijn dat ik kon helpen om jullie met elkaar in contact te brengen. En dat jullie, net als ik, veel plezier hebben gehad aan zijn rondleiding door het Alhambra. Bedankt voor je berichtje!
Hoi, als ik Antonio als gids zou willen moet ik dan de entree tickets ook bij hem kopen?
Hi Malika,
Nee hoor dat hoeft niet, je kunt de entreekaartjes los kopen en dan apart met Antonio de rondleiding afstemmen. Wel handig misschien om eerst even met hem af te stemmen of hij beschikbaar is. Stuur me anders een berichtje via contact, ook met wanneer je van plan bent Alhambra te zien, dan check ik het bij hem.
Groetjes!